Amikor még minden a régi volt…

Emlékszünk még azokra a napokra, amikor még csendben figyeltük a körülöttünk lévőket? Amikor este lehunytuk a szemünket, és magunkra maradtunk a gondolatainkkal? A fülzúgás ezeket a csenddel átitatott pillanatokat rabolja el tőlünk.

A csend fontos szerepet tölt be az életünkben. Pihentet, feltölt energiával, és csökkenti a bennünk dolgozó feszültséget. Kutatások is bizonyították, hogy ha tartósan, megszakítás nélkül hallunk valamilyen zajt, az komoly negatív hatásokat gyakorol a szervezetünkre:

  • szívritmuszavart,
  • keringési problémát,
  • dekoncentrációt,
  • frusztrációt vált ki belőle.
A fülzúgásról érthetően

Forrás: 123RF

A fülzúgás nem hagyja, hogy elfelejtsük!

A fülcsengés nem csak egy idegesítő sistergést jelent, hanem komoly életminőség romlást is. Kialvatlanok leszünk, nehézzé válik elvégeznünk még az egyszerűbb feladatainkat is. Megjelenése egy negatív érzelmi spirálba taszít bennünket:

Az első zúgások után kialakul bennünk egy félelem, hogy valami ismeretlen, megfoghatatlan dolog történik velünk. Elhatalmasodik rajtunk a tehetetlenség, a pánik, a szorongás, stresszállapotba kerülünk. A stressz azonban felerősíti a fejünkben zajló kéretlen koncertet, és képtelenné válunk arra, hogy ne azon járjon az agyunk, hogy zúg a fülünk. És a kör kezdődik elölről. És minden kör rosszabb, mint az előző volt…

Senki sem számít rá, hogy zúgni kezd a füle

Amíg meg nem tapasztaljuk, a fülzúgás egy képzeletbeli jelenség számunkra. Tudjuk, hogy létezik, de nem hangzik borzasztó dolognak, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy mi valaha is átéljük, milyen lehet. Amikor pedig társul szegődik mellénk, későn kérünk segítséget.

Sok tévhit él az emberekben a fülzúgásról, ami miatt nem vesszük komolyan, ha először halljuk a csilingelést a fülünkben:

  • Majd elmúlik!
  • Ráérek segítséget kérni, gyorsan kikezelnek belőle, most még nem olyan vészes!
  • Úgysem tudok tenni ellene semmit.
  • Nem vennének komolyan, hiszen csak nekem van fülzúgásom.

A számok az ellenkezőjét bizonyítják

Ma minden nyolcadik embernek zúg a füle Magyarországon. Ez az arány várhatóan tovább fog romlani a jövőben, a szakmai becsülések szerint 2025-re 30%-kal, 2050-re újabb 30%-kal fog nőni a fülzúgásban szenvedők száma.

Lassan eljön az a pillanat, amikor a csend megszűnik létezni.

Miért nem tesz valaki valamit?

Mi teszünk! A Tinnitus Klinika alapítói felismerték, hogy a fülzúgás komoly ellenfél, és felveszik vele a harcot! Felismertük a fülzúgás diagnosztikájának és kezelésének nehézségeit, és egy olyan komplex megoldást dolgoztunk ki, amivel leküzdjük azokat!

A fülzúgásról érthetően

Forrás: 123RF

Milyen nehézségekről van szó?

Mivel egy olyan betegségről beszélünk, ami közel kétszáz okból eredhet, sok esetben soha nem derül ki mi is okozza valójában. A szakemberek dolga nem egyszerű.

Egyrészt a nagy számú és igen változatos kiváltó ok miatt a szakma nem tudja önállóan megoldani a fülzúgás diagnosztizálását és kezelését, hanem több szakterület közös együttműködése szükséges hozzá. Az ehhez szükséges együttműködés Magyarországon hiányos.

Nehézséget jelent az is, hogy nem áll rendelkezésükre olyan diagnosztikus eszközpark és rendszer, ami pontosan feltárja a fülzúgás mögött meghúzódó okokat. A jelenleg elérhető eszközök nem igazán tudják mérni a fülzúgás hangját, még kevésbé tudják meghatározni pontos eredetét, így pedig nehéz hatékonyan segíteni.

A fülzúgás kezelése során többnyire vaktában tapogatóznak, és próbálnak bizonyos kezelésekkel javítani a fülcsengésen, több-kevesebb sikerrel. A kezeléseket gyakran automatikusan vetik be, szűk skáláról válogatva. Jelenleg nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol minden létező kezelést összegyűjtöttek volna, ami a fülzúgás kezelésére használható.

Nálunk minden helyben van!

Mi pont ezért hoztuk létre a Tinnitus Klinikát, hogy a fülzúgás legjobb specialistáival, a diagnosztizáláshoz szükséges legjobb eszközpark segítségével, komoly szakmai protokoll alapján kezeljük az Ön fülzúgását!

Mi hiszünk benne, hogy újra élvezheti a csend békés állapotát!