Mik lehetnek a fülzúgás okai?

A fülzúgás a tévhittel ellentétben nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen betegség, elváltozás következményeként alakul ki. Ezért fontos a kezelés megkezdése előtt átfogó diagnosztikai vizsgálatot végezni, a fülzúgás mögött ugyanis közel kétszáz ok húzódhat meg.

Néha csak olyan egyszerű dolog miatt lép fel fülzúgás, mint hogy leesik a vércukorszintünk, régóta nem ettünk, vagy magas a vérnyomásunk. Ezek rövid ideig tartanak, míg néhány falattal helyre nem billenti szervezetünk egyensúlyát. De lehet a fülzúgás okai között olyan banális jelenség is, mint a füldugulás, zsírdugó vagy megfázás következtében rosszul működő dobhártya. Ezek orvosilag könnyen kezelhetőek, máskor azonban komolyabb okokra kell gondolnunk.

A fül betegségeiből eredő fülzúgás

A fül elváltozásai is okozhatják a fülünkben zajló füttykoncertet. Ilyen például a középfül csontláncának elváltozását okozó otoszklerózis. Ilyenkor a hallócsontocskák megmerevednek, nem tudják ellátni a hang megfelelő továbbítását, amire a szervezet fülzúgásként reagál.

Fülzúgás okai

Forrás: 123RF

Gyakori a belső fül betegségét jelző fülcsengés. A rejtélyes Meniére betegségről még nem tudunk mindent, de az biztos, hogy a belső fülben lévő folyadék túlzott nyomásemelkedésével, fülzúgással és szédüléssel jár. Ritkább esetben az agy daganatos elváltozására és fülkürt problémákra is figyelmeztethet a fülcsengésünk.

Fej- és nyaki elváltozások, betegségek és sérülések, mint a fülcsengés okai

Ha a fej vagy a nyak sérülést szenved, annak hatása lehet a belső fülre, a hallóidegekre, vagy akár az agy azon funkcióira, amelyek a halláshoz kapcsolódnak. Ezek általában egyoldali fülzúgást okoznak.

A fejünk két oldalán, a fülünk előtt található temporomandibuláris ízület elváltozása is fülcsengéssel jár, ami az állkapocscsontot köti a koponya csontjához. A daganatok jelenléte a fej, nyak vagy az agy részein szinte mindig fülzúgást okoznak, mivel a daganat elnyomja a fej és a nyak ereit, vagy valamelyik ideget. Ismert daganatos betegség az akusztikus neurinoma, ami a hallóidegen fejlődik ki – ez az ideg a belső fület köti össze agyunk hallóközpontjával. Ezek az esetek általában egyoldali fülzúgást eredményeznek, de orvosilag többnyire kezelhetőek.

Fülzúgás okai

Forrás: 123RF

Balesetek során is könnyen szerezhetünk járulékos kellemetlenségként fülcsengést. Az agyrázkódás és az ostorcsapás sérülés gyakori velejárója a tinnitus. Ez utóbbinál a nyak hirtelen hátracsapódásakor – például autóbalesetnél – a nyak és a váll izmai abnormálisan elmozdulnak, és olyan idegi impulzusokat küldenek, amit agyunk fülzúgásként észlel.

Önnek milyen a keringése?

A keringésünk fontos szerepet lát el szervezetünk működtetésében. Ha vérellátásunk korlátozott, az érintett területek oxigén- és tápanyag ellátása romlik, a szén-dioxid pedig lassabban szállítódik el a vérünkből. Keringési zavarok a test bármelyik pontján kialakulhatnak, így a fülünket is érintheti.

A fül ereinek, különösen a mikrokeringésnek a zavarai leginkább az időskori halláscsökkenésben és a hozzá társuló fülzúgásban nyilvánulnak meg, ekkor már az elfáradt szőrsejtek nem tudják ugyanolyan jól ellátni feladataikat, mint fiatalabb korunkban, a hallás lassan és fokozatosan romlásnak indul, a fülzúgás pedig egyre intenzívebbé válik. Szerencsére a Tinnitus Klinikán a komplex problémákra is fel vagyunk készülve, hallókészülékbe épített zajgenerátorainkkal halláscsökkenését és fülzúgását is egyszerre kezeljük!

Fülzúgás okai

Forrás: Unsplash

A fülzúgás okai közé soroljuk az érelmeszesedést is. Ennek során a koleszterin és más anyagok lerakódnak a főerekben, az erek így elveszítik rugalmasságukat. Ennek következtében a véráram nagy nyomást helyez az érfalra, így jobban érzékelhetővé teszi mindkét fülünk számára a fülzúgásént megjelenő szívverést. Hasonló tüneteket okoz a magas vérnyomás, a kapilláris erek rendellenessége, szívbetegség és a turbulens véráramlás is.

Szakembereink tisztában vannak a keringési rendszer fontos szerepével, számos terápiánk van, ami a keringési rendszer javításán keresztül segít enyhíteni a fülzúgás tünetein.

Anyagcsere problémák hatása fülünkre

Korunk népbetegségei, mint a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, a vese és a máj betegségei, illetve egyéb anyagcsere problémák előkelő helyet foglalnak el a fülzúgás okai között. Ezek az anyagcserezavarok hatással vannak súlynövekedésünkre, energiaszintünkre, ennél fogva a keringési rendszerünkre is. Ha nem tartjuk karban betegségeinket rendszeres orvosi kezeléssel és életmód váltással, a fülzúgásunk kellemetlen állandó társsá válik. Szerencsére ezekben az esetekben az alapbetegség megszüntetése és javítása a fülzúgásra is pozitív hatással van.

Egyéb kiváltó okok

Léteznek olyan nem anyagcsere jellegű betegségek is, amelyeknek vezető tünete a fülzúgás. Ilyenek bizonyos vírusfertőzések, mint az agyhártyagyulladás, vagy a Lyme-kór. De a vérszegénység, a vitamin- illetve a a mikroelemek hiánya, szervezetünk elsavasodása, és a túlzott nikotin, alkohol vagy koffein bevitel is hozzájárulhat a kialakulásához. A kiváltó okok között szerepelhetnek izombetegségek, a nyaki gerincoszlop funkcionális zavarai, a nyaki régió problémái (pl. a rossz tartás), valamint a központi idegrendszer betegségei, a dobüregi- vagy lágy szájpad izomrángása, szívritmus zavar, sclerosis multiplex is, de akár a fogszabályozás mellékhatásaként is előfordulhat.

Nem mindegy, milyen gyógyszert szedünk!

Bizonyos gyógyszerek hatóanyagai képesek fülzúgást létrehozni, ezért kérjük ki mindig kezelőorvosaink véleményét új gyógyszerek kiírása előtt. A kutatások szerint a túl sok fájdalomcsillapító és az aszpirin, bizonyos antibiotikumok, antidepresszánsok, illetve rák elleni kezelésre használt gyógyszerek, bizonyos vízhajtók, alergia elleni és kinin tartalmú gyógyszerek elősegítik a fülcsengés létrejöttét. Az édesítőszerek közül az aszpartámot sem javasolják mindennapi fogyasztásra. A jó hír viszont az, hogy az adagok csökkentésével, a gyógyszerek elhagyásával a fülzúgásunk is javulásnak indul.

Fülzúgás okai

Forrás: Unsplash

Zajártalom és stressz

Korunk mindennapjai már szinte elképzelhetetlenek zaj és stressz nélkül, pedig fontos lenne védeni fülünket és szervezetünket mind a két jelenségtől. A hangos zenehallgatás, a hangos környezet, a zajos munkakörülmények és az egymást érő fesztiválok jelentős rombolást végeznek a fiatal korosztály belső fülének szőrsejtjeiben, ami halláscsökkenéshez és fülzúgáshoz vezet.

A stressz, az ebből fakadó kialvatlanság, depresszió és a pánik is hajlamosít a fülzúgás kialakulására, ezért is kapnak fontos szerepet a fülcsengés kezelésében a relaxációt elősegítő terápiák.

Ahogy láthatjuk, számtalan oka lehet a fülzúgás kialakulásának, melynek felderítése nem mindig könnyű feladat. A Tinnitus Klinika szakemberei azonban professzionális eszközökkel dolgoznak, amelyekkel képesek szinte tűpontosan megállapítani, mi állhat az Ön fülzúgása mögött.

Ne hagyja, hogy a fülcsengés átvegye az uralmat az élete felett! Szerezze vissza az irányítást egyénre szabott terápiáink segítségével!