Mit tegyek először, ha megjelenik a fülcsengés az életemben?

A fülcsengés első sustorgásával senkinek sem könnyű szembesülnie. Ijesztő lehet a tudat, hogy úgy hallunk valamit a fülünkben, hogy nem köthető hozzá hangforrás, elhatalmasodhat rajtunk a kétségbeesés afölött, hogy ebből az állapotból nincs kiút. Pedig van megoldás, még ha az első pillanatokban hihetetlennek is tűnik.

Útmutatónkkal segítünk elindulni a fülcsengés nélküli élet felé. Összeállításában alapul vettük az ATA (American Tinnitus Association) ajánlásait!

Első lépések

Forrás: 123RF

1. Maradjunk higgadtak!

A fülcsengés nagyon rémisztő lehet, különösen akkor, amikor mindenféle figyelmeztetés vagy előzmény nélkül jelenik meg. A jó hír az, hogy a fülzúgás ugyan rendkívül kellemetlen, de nem jelent veszélyt az életünkre. Őrizzük meg nyugalmunkat, és koncentráljunk arra a pozitív tényre, hogy a fülcsengés legyőzhető!

2. Azonnal kérjünk segítséget!

A fülzúgás kezelésében az idő fontos tényező, ezért ne várjunk egy napot sem abban bízva, hogy a zúgás elmúlik a fülünkből!

Kutatások sora bizonyította, hogy minél előbb jutunk szakavatott kezek közé, annál nagyobb az esélye annak, hogy a megkezdett kezelések hatására a fülcsengés elmúlik. A kritikus időszakot a fülzúgás megjelenésétől számított első három hónap jelenti, ekkor a legjobb az esély a fülcsengés teljes megszűnésére. Ezt követően hosszadalmasabb a gyógyulási időszak, és a sikere is kevésbé megjósolható.

3. Ne fogadjuk el azt a tanácsot, hogy: “Tanuljunk meg együtt élni a fülcsengéssel!”

Sok fülzúgásban szenvedőt félreinformálnak azzal, hogy tanuljon meg együtt élni fülcsengésével, mert nincs semmilyen gyógymód a problémájára. Tény, hogy jelenleg nincsen minden esetben hatékony kezelés, ami teljesen megszüntetné a fülzúgást, viszont van több klinikailag is bizonyított eljárás, ami jelentősen mérsékelheti a fülcsengés tüneteit.

Soha ne adjuk fel, ha egy egészségügyi szakember azzal szembesít bennünket, hogy semmilyen segítségre nem számíthatunk állapotunk javításában. Kérjünk másodvéleményt egy fülzúgásra szakosodott specialistától, akár a Tinnitus Klinika szakembereitől!

4. Keressünk egy jó szakembert!

Sajnos, sok a fülcsengést felületesen kezelő szakember, aki nem tud átfogó képet alkotni fülcsengésünkről, és megfelelő kezelést ajánlani rá. A Tinnitus Klinika arra biztat mindenkit, hogy ismerjék meg a lehető legtöbb kezelési lehetőséget, azokat is, amelyekre esetleg a korábban vizsgálatot végző szakemberek a szakmai meggyőződésük miatt kisebb figyelmet fordítottak.

Első lépések

Forrás: Unsplash

Érdemes az alábbi kérdéseket végig venni a szakember és a fülcsengésünk kezelésének kiválasztása során:

 • Mi okozza a fülcsengésünket?
 • Milyen kezelési eljárások javasoltak a fülcsengésünket kiváltó okokra?
 • Naprakész-e az általunk felkeresett szakember a fülzúgás kezelési lehetőségeiben?
 • Milyen kezelési lehetőségeket ajánlanak a gyakorlatukban?
 • Mi a kezelési tervük Önnek? A szakember képes a kezelés elvégzésére, esetleg máshoz irányít?
 • Mennyibe fog kerülni a kezelés? Hány alkalommal kell megjelennünk?
 • Biztosítanak-e kipróbálási lehetőséget, vagy azonnal vásárolnunk kell?
 • A kezelés hasonló szakmai alapokon nyugszik-e, mint amelyek megtalálhatóak például az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia Klinikai ajánlásai között?

A kérdésekre kapott válaszok segíthetnek a megfelelő szakember és a kezelés kiválasztásában, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget a Tinnitus Klinika specialistáitól!

5. Fontoljuk meg, hogy kérünk-e pszichológiai megsegítést!

Jelenlegi becslések alapján komoly fülcsengés esetén az érintettek 48-78%-a a kialakult állapot miatt depressziót, szorongást, pánikot él át. A pszichológus tud segíteni abban, hogy eloszlassuk azokat a negatív érzelmeket, amelyek a rendkívül zavaró fülzúgáshoz kapcsolódnak. A pszichológus segíthet olyan relaxációs technikák elsajátításában is, amelyek segítenek oldani a bennünk lévő félelmeket.

Első lépések

Forrás: 123RF

6. Csináljuk végig, amibe belevágtunk!

A kezelés sikeressége rajtunk is múlik. Onnantól kezdve, hogy a bennünket kezelő szakemberrel meghozzuk a döntést, hogy melyik terápiás eljárást kezdjük meg, teljes elhatározással és kitartással kell végigcsinálnunk az elejétől a végéig! Tartsuk észben, hogy a legtöbb kezelés legalább 6-12 hetet vesz igénybe, de bizonyos esetekben akár 1,5 évig is eltarthat. Legyünk türelmesek!

7. Figyeljünk oda jobban magunkra!

Mi maguk is tudunk tenni azért, hogy a javuljon az állapotunk.

 • Pihenjünk eleget!
 • Alkalmazzunk stresszoldó technikákat!
 • Sportoljunk!
 • Étkezzünk vitamindúsan és zsírszegényen!
 • Mindig legyen valamilyen háttérzaj körülöttünk.
 • Mellőzzük a koffeint és a nikotint az életünkből!

Már ezekkel az apró lépésekkel és sokat tehetünk a fülcsengés mérsékléséért!

8. Alakítsunk ki támogató környezetet!

Gyakran tapasztaljuk, hogy azok a fülzúgásban szenvedők, akiknél a legsikeresebb a fülcsengés kezelése, erős, támogató környezettel rendelkeznek. Vegyük körül magunkat olyan barátokkal, családtagokkal, akik biztatnak bennünket a kezelések során, és átsegítenek a hullámvölgyeken. Szükségünk lesz rá!

Ha úgy érzi, készen áll, hogy a gyógyulás útjára lépjen, keresse fel a Tinnitus Klinikát!