Hogyan segít a hangterápia a fülzúgás megszüntetésében?

Az emberek többsége furcsán néz, amikor azt mondjuk, hogy a fülcsengést hanggal szeretnénk kezelni. Hát nem az lenne a lényeg, hogy ne halljunk több hangot?

Bizony, a legtöbben még mindig azt gondolják, hogy a fülzúgás enyhítésére az a legjobb megoldás, ha csenddel veszik körül magukat. Pedig a fülünkben hallott hang hangforrás nélkül jön létre az agyunkban, felesleges a csendre támaszkodni, sőt!

A csend még jobban felerősíti a fülzúgást, hiszen nincs más hang, amire figyelhetnénk. Ezért van szükségünk a hangokra, hogy agyunkat becsapjuk – erre tökéletesek a az úgy nevezett “maszkoló”-k.

Maszkolók – amik elfeledtetik a fülzúgást

A maszkolók tulajdonképpen mesterséges hanganyagok. Jellemzőjük, hogy általános háttérzajt adnak, leggyakoribb közülük a fehér zaj, a rózsa zaj, vagy a természeti hangok. A hangot egy zajgenerátor állítja elő, amelyik részben vagy teljesen elfedi a fülzúgást, így segítve a relaxációt és a kikapcsolódást.

A maszkolókat hallgathatjuk a fülünkben, hallókészüléken keresztül, vagy egy asztali eszközről, amit például az ágyunk mellé tudunk tenni. Erre a célra azonban megfelelnek az Interneten található tinnitus hanganyagok is, de működhet akár az is, ha tévé vagy rádió megy a háttérben.

Ezen eszközök esetén azonban tudni kell, hogy csak használatuk alatt hatékonyak, míg elterelik a figyelmünket a fülzúgásról, semmilyen hosszú távú hatásuk nincs, hosszútávon nem múlik el a hatásukra a fülcsengés. Ideiglenesen segíthet, ha a célunk a fülzúgás megszüntetése házilag.

Hallókészülékek és noiser hallókészülékek

A hallókészülék is meghatározható, mint hangterápiás eszköz, de csak a fülzúgás elmaszkolására alkalmas azzal, hogy felerősíti a környezetünk hangjait, ezáltal pedig eltereli a figyelmünket a fülzúgásunkról. Igazi kezelést azonban csak a zajgenerátoros noiser hallókészülékek jelentenek.

A noiser hallókészülékek nem maszkolást elősegítő fehér zajt generálnak a fülünkbe helyezve, hanem tudatosan megtervezett mesterséges hanganyagot. A Tinnitus Klinika munkatársai a diagnosztika során a Tinnometer segítségével pontosan meg tudják határozni, hol keletkezik a fülzúgásunk. Ez alapján készítenek egyedi hanganyagot, amit, ha kúraszerűen hallgatunk, idővel kioltja a fülzúgás hangjait, átprogramozza agyunkat a fülzúgás nélküli működésre.

Van megoldás akkor is, ha halláscsökkenésem is van?

Ez egyáltalán nem egyedi eset. A fülzúgás és a halláscsökkenés gyakran együtt jár – különösen zajártalmat szenvedőknél és idősebb korú ügyfeleknél jellemző. Számukra lettek kitalálva kombinált készülékeink, amivel egyidejűleg tudjuk kezelni a halláscsökkenést és a fülzúgást is. Így a hallókészüléket és a fülzúgás kezelésére generált hanganyagot is maximálisan személyre tudjuk szabni. Önnek csak az igényének megfelelően kell váltogatnia a programok között. Ha szüksége van a maszkoló hatásra, csak át kell kapcsolnia, ha a környező hangokra van szüksége a beszélgetéshez, akkor a hallókészülék üzemmódot használja.

Ezek a terápiás eszközök valamennyire eltérnek egymástól kinézetükben és kínálatukban. Lehetnek fül mögötti hallókészülékek vagy a hallójáratban elbújó hallójárati noiserek. Kínálhatnak kézi beállításokat, többféle hanganyagot, amelyek közül válogathatunk. Egyes terápiás hanganyagok pedig applikációk formájában is elérhetőek.

Applikációk az Ön kényelméért

A vezeték nélküli technológia forradalmi újítást jelent a tinnitus kezelésében is. Az applikációk okostelefonra telepítve tudják nyújtani a fent említett maszkolást és a fülcsengés kezelését is. A hanganyagot hallgathatjuk fülhallgatón vagy olyan hallókészülékkel is, ami vezeték nélkül képes kapcsolódni az okostelefonhoz. Előnye, hogy a használata kényelmes: látható előttünk minden lehetőség, és könnyen módosíthatunk a beállításokon az érintőképernyőnek köszönhetően.

Ezek a terápiás eszközök biztosítják a fülcsengés kényelmes kezelését. Mivel hazavihetjük, szó szerint megvalósul a fülzúgás megszüntetése házilag. Azonban, mi nem tesszük kötelezővé a terápiás eszközök megvásárlását, ha Ön szeretné, bérelheti is tőlünk a készüléket.

Hangterápiás készülékeinkből is többféle modell és típus áll rendelkezésünkre, amiből Ön választhat! Több márka terápiás eszköze is megtalálható nálunk, mindegyik hasonló elven működik, de más-más extrákat kínál egy készülék, így abszolút ki tudjuk választani a számunkra legtökéletesebb terápiás eszközt.

Ismerje meg terápiás eszközeinket!

Beltone Tinnitus Breaker Pro

A Tinnitus Breaker Pro az egyik legfejlettebb akusztikus terápia, ami a fülzúgásra létezik! A Beltone azért fejlesztették ki ezt a hallókészülékekbe épített funkciót, hogy a fülzúgás megszűnjön.

Tinnometer Sound Theraphy

A Tinnometer pontosan felméri a fülzúgását, és arra szabott zajterápiát dolgoz ki Önnek!

Oticon Tinnitus SoundSupport

A Tinnitus Sound Support számos hangot kínál a fülzúgás ellen: a nyugtató óceáni hangoktól a folyamatos fehér zajig.

Phonak Tinnitus Balance

Találja meg az egyensúlyt a hétköznapokban a Phonak termékcsaládjával: megoldást kínálnak fülzúgásra és halláscsökkenésre is!

Signia Tinnitus Terápia

Vegye fel a harcot a fülzúgás ellen az óceán zajával, a statikus zajjal vagy a notch terápiával!

Starkey Tinnitus Multiflex

Vegye ki Ön is aktívan a részét a saját fülzúgáskezeléséből a Starkey Tinnitus Multiflex technológiájával!

Widex Zen Terápia

A Widex Zen terápiája kellemes, harmonikus dallamokkal segít elfeledtetni a fülzúgást – a lelkünkben is rendet tesz!

Akusztikus CR Neuromoduláció

Ismerje meg a készüléket, ami az Ön fülzúgás profiljának megfelelő, arra beállított stimulációs jelsorozatot juttat el a hallókéregbe, hogy örökre elfelejtse a fülzúgását!