A fülzúgás kezelése eszközök nélkül

Nem mindig a komoly gépek és a digitális eszközök azok, amelyek győzedelmeskednek a gyógyító terápiákban. Különösen fülzúgásra igaz, hogy sokszor az alternatív utak, az eszköz nélküli terápiák és a természetes gyógymódok jelentenek segítséget. A Tinnitus Klinika komplex kezelésének részei ezek az eszköz nélküli megoldások is.

Mivel a fülzúgás külső hangforrás nélkül hallott hangot jelent, ami az agyunkban keletkezik, a terápia egyik legfontosabb célja, hogy elcsendesítse az agyat.

Erre a legalkalmasabbak azok a terápiák, amelyek segítik csillapítani a vérkeringést, a pulzust, ezáltal pedig a fülzúgásban szenvedők ellazulását, stresszmentesítését segítik elő. A Tinnitus Klinika összegyűjtötte azokat az eljárásokat, amelyek alkalmasak arra, hogy ezt a célt elősegítsék.

Biofeedback

A biofeedback terápiát elsősorban a stressz által kiváltott betegségek kezelésekor alkalmazzák. Ez egy relaxációs technika, amely segítségével hatást gyakorolhatunk a pulzusunkra, légzésünkre, sőt, még a bőrünk hőmérsékletére is. A célja, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a testünk stresszre adott negatív reakcióira, így ezáltal mérsékeljük és megszüntetjük azokat.

Autogén tréning

Az autogén tréning egy olyan gyakorlat, meditációs technika, amelyet belső koncentrációval, önmagunkra irányuló figyelemmel kell végrehajtanunk, hogy a testi-lelki ellazulás bekövetkezzen. Ennek köszönhetően csökken a vérnyomás, lassul a légzés, a pulzus, és kezelhető válik a mindennapi élet okozta stressz – ezek jótékony hatásaként pedig mérséklődik a fülzúgás.

Terápiák eszközök nélkül

Forrás: 123RF

Mindfulness technika

A Mindfulness terápiát a külföldi szakirodalom számos helyen említi, mint hatásos természetes gyógymód a fülzúgás kezelésére. A „mindfulness” kifejezést általában a tudatos jelenlét, tudatosság, éber figyelem szavakkal fordítják magyarra. A tudatosság olyan formáját takarja, amikor a figyelmünket szándékosan és ítélkezés mentesen a jelen pillanatra irányítjuk. Ez lehetővé teszi, hogy tudatosan érzékeljük belső világunkat, testi érzeteinket, érzéseinket, gondolatainkat, és azok egymásra hatását.

Így a szokásos automatikus reakciók helyett tudatos válaszokat adhatunk a pillanatnyi helyzetünkre, könnyebben fel tudjuk venni a harcot a fülzúgás kellemetlen tüneteivel. Segít ellazulni, bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást, gyakran alkalmazzák a krónikus fájdalommal és egyéb krónikus testi panaszokkal küzdők kiegészítő terápiájaként, illetve a depresszió megelőzése céljából.

Iyengar Jóga

A szakirodalom sokszor említi a jóga hatékonyságát a fülzúgással szemben, amennyiben azt olyan szakember vezeti, aki megfelelő szinten űzi ezt a mozgásformát. A jóga jótékony hatással van a test izmaira és keringésére, emellett pedig meditatív jellege segít elcsendesíteni az agyunkat, stresszmentesít, ezzel együtt pedig a fülzúgást is mérsékeli.

 

Terápiák eszközök nélkül

Forrás: 123RF

Masszázs

Ha a fülzúgás mögött a nyaki izmok merevsége, az erek, idegek sérülése áll, szinte kihagyhatatlan a nyaki területek kúraszerű átmozgatása masszázzsal. A hozzáértő masszőr segít a nyaki területek keringésének serkentésében, az izmok regenerálódásában. Az egyik legjobb természetes gyógymód fülzúgás esetén a masszázs: ha a nyak állapotát sikerül visszaállítani, a fülzúgás is mérsékelődik, akár el is tűnik.

Terápiák eszközök nélkül

Forrás: 123RF

Vitaminok és nyomelemek

A fülzúgás természetes gyógymódjaként segítenek a vitaminok és a nyomelemek. Ezek tudatos használatával és szervezetünk vitamin raktárainak feltöltésével sokat tehetünk fülzúgásunk javításáért. A ginkgo biloba, a cink, a B-vitaminok és a melatonin csak néhány a sok hasznos gyógynövény és nyomelem közül, amelyek segíthetnek fülzúgás esetén. A Tinnitus Klinika szakemberei segítenek abban, hogy mit érdemes beiktatnunk az étrendünkbe.

Terápiák eszközök nélkül

Forrás: 123RF

Tinnitus coaching

Német területen kezdték el a tinnitus coaching kialakítását és bevezetését, miután felismerték, hogy a fülzúgásban szenvedők mennyire nehezen viselik el, hogy állandó társuk a fülcsengés. A tinnitus coach segít átlendülni a nehézségeken, és megküzdési stratégiákat mutat a krónikus testi tünetek elviselésére. Magyarországon kevesen dolgoznak ezen a területen, de mi fontosnak tartottuk, hogy ezen a területen is tudjuk segíteni. Sokszor a teljes kezelés sikeressége is a tinnitus coach támogatásán múlik.