A csend gyilkosa: az állandó fülzúgás

Magyarországon ma minden nyolcadik ember szenved az állandó fülzúgással.  A fülzúgás specialisták szerint ez a szám 2025-re 30%-kal, majd 2050-re újabb 30%-kal fog nőni. Eljöhet az a nap, hogy a csend megélése kiváltsággá válik sokak számára. De mi az a fülzúgás? Hogyan tudjuk megelőzni, hogy állandó társunkká váljon, és hogyan bírhatjuk távozásra, amennyiben a tünetek jelentősen rontják az életminőséget?

 A csend hiánya megbetegíti a lelket

A fülzúgás kellemetlen mivolta abban rejlik, hogy az állandó hang, amit hallunk, kihangsúlyozza azt, hogy milyen fájó a csend hiánya. A csend ugyanis fontos szerepet játszik abban, hogy ki tudjuk pihenni magunkat. Ha ezt nem sikerül biztosítani szervezetünk számára, annak negatív következményei lehetnek:

 • kialvatlanság,
 • dekoncentráltság,
 • frusztráció,
 • keringési és szívritmus zavarok.

Fülzúgás: a hang, amit nehéz figyelmen kívül hagyni

A fülzúgás hangját pedig nehéz figyelmen kívül hagyni. Az első megjelenés félelmet vált ki belőlünk, hiszen tehetetlennek érezzük magunkat, nem tudjuk, hogyan mulaszthatnánk el az állandó zúgást. Ez a tehetetlenség ébreszt bennünk szorongást, majd a fokozott stressz miatt figyelmünk még inkább a fülzúgás hangjára fókuszál, amitől még hangosabbnak érezzük.

Ez az, ami egészen odáig fajul, hogy eltűnik a pihentető csend az életünkből, a helyét pedig átveszi az állandó zaj, amit nem tudunk kikapcsolni.

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a fülzúgásra nincs megoldás. Hogy ki kell várni, míg magától elmúlik. Vagy hogy bele kell törődnünk, hogy örökre velünk marad. Valójában a fülzúgás megelőzhető és kezelhető, vagy legalábbis mérsékelhető!

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan vehetjük át a fülzúgásunk felett az irányítást, nem árt tisztában lenni a fülzúgás működésével és okaival.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Mi pontosan a fülzúgás (tinnitus) ?

A fülzúgás ( tinnitus ) egy ezerarcú jelenség. Nem lehet leírni pusztán azzal, hogy zúgó hang jelent meg a fülünkben, és nem kérhetjük pusztán azt a fül orr gégész szakembertől, hogy célzottan szüntesse meg. Ennél ugyanis sokkal összetettebb folyamatról van szó.

Nem a fül betegsége, hanem következmény

Sokan a tinnitus megjelenésére betegségként tekintenek, pedig a fülcsengés maga nem jelent betegséget. A fülzúgás valójában már egy figyelmeztető jel, ami arra int bennünket, hogy valamilyen betegséggel, elváltozással küzd a szervezetünk. A tinnitus ugyanis valamilyen alapbetegség következményeként, kísérő jelenségeként tűnik fel. A szakirodalom több mint 200 lehetséges okot határoz meg, ami kiválthatja a fülzúgást. Éppen ezért a tinnitus kezelése nem feltétlenül a zúgás megszüntetésével, hanem az azt kiváltó ok felderítésével és kezelésével kezdődik.

Nincs hangforrása

Tévhit, hogy a fülzúgás valós hang lenne. Abszurditását pont az a jellege adja, hogy hangforrás nélkül  jön létre az agyban és a fülben az általunk zúgásként leírt hang. Egy hamis zajérzékelésről van szó, aminek hátterében egy érdekes anatómia folyamat áll:

A hallópálya útvonalán számos idegi átkapcsolási hely van, ahol az elektromos ingerületek áthaladnak. Ezek a pontok kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ha valamilyen okból túl erős inger halad át egy ilyen átkapcsolási helyen, akkor az inger megszűnése után is úgy érzékelhetjük, hogy még mindig zajlik. Ez a folyamat egy idő után öngerjesztővé válik, ezért érzékeljük a fülcsengést hangforrás nélkül.

A tinnitus nem csak zúgó hang formájában létezik

Ugyancsak rosszul él a köztudatban, hogy a fülzúgás csak zúgó hang lehet. A fülben hallott hang lehet ezen kívül búgó, sípoló, sziszegő, dübörgő vagy kattogó is. Egyszerre több hangot is észlelhetünk, ami lehet folyamatos és pulzáló is. Előbbi esetében egyenletesen halljuk a hangot, míg az utóbbi esetén időszakonként erősödik a zúgás. Észlelhetjük csak az egyik fülünkben vagy mindkettőben, és akár az is előfordulhat, hogy mindkettő fülünkben más-más hangot tapasztalunk.

Létezik objektív és szubjektív tinnitus is

Nem biztos, hogy csak mi halljuk a zúgást. Objektív tinnitus esetén a hang a fül orr gégész szakember számára is hallható és orvosi eszközökkel mérhető, míg szubjektív tinnitus esetén csak mi észleljük a fülcsengést. Az orvosi gyakorlatban azonban nagyon ritkán találkozunk objektív fülzúgással küzdő érintettekkel.

Akut fülzúgás és krónikus fülzúgás

Akut fülcsengésről van szó, ha a tinnitus első tüneteinek megjelenésétől kezdve három hónapon belül fül-orr-gégész szakorvos segítségéért fordulunk. Ekkor gyors beavatkozással – infúziós keringésserkentővel és más terápiákkal –  nagyobb eséllyel tudják akár megszüntetni a tinnitus kellemetlen velejáróit. Három hónap után azonban már krónikus fülzúgással állunk szemben, ami komplexebb, hosszabb terápiás kezelést igényel, és jóval alacsonyabb sikerrel kecsegtet.

A fülzúgás milyensége, ideje, megjelenésnek körülményei rengeteg információt tudnak adni a diagnosztizálásnál. Ezek ugyanis sokat árulkodnak arról, hogy milyen alapbetegség húzódhat meg a háttérben. Ezért mindig írjuk jól körül azt kezelőorvosunknak!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Fülzúgás okai: amikre senki nem gondol

Fülzúgást mindenki átél legalább egyszer az életében. Elég hozzá egy lezuhanó vércukor, egy hosszabb ideig tartó zaj, egy ájulás vagy egy stresszes nap. Ez a fajta fülcsengés azonban rövid ideig tart, gyorsan elmúlik. A tartós ideje fennálló fülzúgás mögött azonban komolyabb okok húzódnak meg, amiket ki kell vizsgálni. A fülzúgás okai sokféle eredetűek lehetnek, mi most összeszedtük a leismertebbeket.

Otoszklerózis és Meniére-betegség: a fül bajai

A fül betegségei közül ez a kettő gyakran szerepel a fülzúgás okai között. Az otoszklerózis a hallócsontocskák megmerevedésével jár, amelyek így mozgás hiányában nem képesek továbbítani a rezgéseket. Ennek következtében pedig fülzúgás jön létre. A Meniére betegség a belső fülben végez rombolást. Az ott található folyadék nyomása megemelkedik, ami fülzúgást, szédülést okoz.

Fej- és nyakproblémák

A fej, agy vagy a nyak sérülései vezetnek a fülzúgás okai listáján, hiszen számos idegi kapcsolat fut itt a hallópálya közelében, melyek ha sérülést szenvednek, fülzúgást is eredményezhetnek.

Elég csak azokra a balesetekre gondolni, melyek során agyrázkódást, nyaksérülést vagy más fejsérülést szerzünk. Ezek után szinte mindig küzdünk a fülzúgás tüneteivel. Tipikusan ilyen az autóbaleset, ahol a nyak hirtelen előre majd hátracsapódik, abnormális elmozdulást okozva ezzel az ízületekben és az izmokban. De elég egy idegi becsípődés a nyak területein, illetve az állkapocscsontot összekötő ízület betegségei is kiválthatnak fülzúgást, vagy egy agyban kialakuló daganat is. Ezekben az esetekben szerencsére hatékony megoldás a fülzúgás megszüntetésére az alapproblémák orvosi kezelése.

Hanyatló keringés, zúgó fül

A jó keringés kincset ér, hiszen az oxigén szállításával gondoskodik arról, hogy szervezetünk olajozottan tudjon működni. Ha a keringésünk öregedés, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívproblémák miatt nem tud megfelelően működni, akkor sok más egyéb problémával együtt a fülzúgás is megjelenik következményként. A csökkent keringési teljesítmény ugyanis megnehezíti a szőrsejtek feladatvégzését, az erekben lerakódó anyagok, a magas vérnyomás pedig nyomást helyez az erek falaira, ami miatt erősebbnek érezzük a szívverésünket, amit fülzúgásként élünk meg.

A Tinnitus Klinika szakemberei ezt a fajta fülcsengést olyan terápiákkal igyekeznek kezelni, amelyek a keringési rendszer javítását célozzák meg.

Népbetegségek, stressz és túlzott gyógyszerelés

A cukorbetegség, inzulinrezisztencia, és más anyagcsere problémák afféle népbetegségként ugyancsak vezetnek a fülzúgás okai között. A hízással, a keringés megterhelésével járó betegségek elősegítik a fülzúgás kialakulását.

Az egyes gyógyszerek hatóanyagai sem kedveznek a fülzúgásunknak, ezért érdemes mindig konzultálni orvosunkkal arról, hogy olyan gyógyszert, fájdalomcsillapítót írjon ki nekünk, amelyek biztosan nem váltanak ki fülcsengést, vagy nem rontják tovább meglévő tinnitusunkat. Jellemzően az aszpirin, egyes fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, antidepresszánsok bírnak ilyet hatóanyagokkal. A jó hír azonban az, hogy elhagyásukkal a fülcsengés is alább hagy.

A stressz, a depresszió és a pánikbetegség is hajlamossá tehet a fülzúgás kialakulására, ezért is kapnak nagy hangsúlyt a Tinnitus Klinikán a fülzúgás kezelésében a relaxálásra épülő terápiák.

Zajos hétköznapok

Régóta köztudott, hogy a túl erős zaj roncsolja a szőrsejteket, ami fülcsengésben nyilvánul meg. Ezért sem mindegy, hogyan és mennyire lelkiismeretesen védjük fülünket zajos munkahelyen, zenei fesztiválon, szórakozóhelyeken.

Mindez azonban csak néhány a 200 ismert ok közül, ami meghúzódhat a fülcsengés mögött. A tünetek mögötti okok felderítése komplex vizsgálatot igényel, több szakember bevonásával, melyet személyre szabott kezelés követ.

A Tinnitus Klinika szakemberei ezt az elvet követik, addig pedig nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a megelőzés a fülzúgás esetében is!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Mit tegyünk, ha zúg a fülünk?

Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy:

 • megelőzzük a fülzúgás kialakulását,
 • hogy mérsékeljük az őrjítő fülcsengést,
 • és hogy sikeres legyen a tinnitus kezelése.

Az alábbi tippekkel biztosan a magunk javára tehetünk.

Fontos a megelőzés!

A legjobb megoldás arra, hogy ne kelljen kezelni a fülzúgást, az, ha minimalizáljuk a lehetőségét a kialakulására. Ezt többféle módon is támogathatjuk:

 • Tegyünk azért, hogy időnk nagy részében csend vegyen bennünket körül!
 • Törekedjünk a stressz minimalizálására a hétköznapokban!
 • Használjunk relaxációs technikákat!
 • Védjük a fülünket zajos környezetben!
 • Sportoljunk, és étkezzünk egészségesen!
 • Kezeltessük betegségeinket!

Gyors tűzoltás őrjítő fülzúgás ellen

Akkor a legégetőbb a ,,Mit tegyünk, ha zúg a fülünk?” – kérdés, ha nagyon kínoz bennünket a fülcsengés, és nem tudunk tőle pihenni. Ebben az esetben van néhány praktika, amivel gyors tűzoltást érhetünk el:

 • Kerüljük a csendes környezetet!
 • Biztosítsunk háttérzajt magunk körül: szóljon a tévé, zene, menjen a klíma.
 • Ha nagyon stresszesek vagyunk, próbáljunk relaxálni: például vegyünk egy lazító fürdőt!
 • Igyunk kevesebb kávét, dohányozzunk kevesebbet!
 • Ne szedjük többé azokat a gyógyszereket, amelyek elősegíthetik a fülzúgást!

Időben kérjünk segítséget!

Könnyebbnek tűnhet abban bízni, hogy ismét kialusszuk a fülzúgást, de a tények azt mutatják:

Minél hamarabb fordulunk segítségért, annál jobb eséllyel lesz sikeres a fülzúgás kezelése.

A három hónapnál régebb óta tartó fülcsengést már jóval nehezebb és hosszadalmasabb kezelni, mint azt, amelyikkel az első jelek után segítséget kérünk. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit tegyünk, ha zúg a fülünk, itt egy ökölszabály:

Ha a fülünk huzamosabb ideig zúg, és a fülcsengés három nap után is előjön, ne halogassuk tovább a fül-orr-gégész felkeresését!

Ne adjuk fel az első nehézségnél!

Senki sem mondta, hogy a fülzúgás kezelése könnyű menet, de nem lehetetlen! Ne hagyjuk, hogy eltántorítsanak bennünket a cél elérésétől! Ne higgyünk azoknak, akik azt mondják: Tanuljunk meg együtt élni a fülcsengéssel. Akkor sem, ha ezt egy orvostól halljuk, valószínűleg nem a megfelelő embert találtuk meg a probléma kezelésére. Mindig kérjünk másodvéleményt, lehetőleg egy fülzúgás specialistától! Menjünk addig, míg nem találunk egy igazán jó szakembert, aki a fülcsengésre specializálódott!

Ne adjuk fel az első sikertelen kezelés után, legyünk tisztában azzal, hogy egy kezelés pár hónapig, de akár 1,5 évig is eltarthat, mire a tünetek enyhülni kezdenek. Keressünk újabb megoldásokat, és ha úgy érezzük, egyedül nem megy, keressünk támogatókat magunk mellé: legyen az a családunk, egy barátunk, vagy egy pszichológus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Mit tehetnek a szakemberek azért, hogy a fülzúgás kezelése sikeres legyen?

A fülzúgás kezelése sokkal összetettebb folyamat, mint mondjuk egy kartörés orvoslása. Mivel több, mint 200 ok állhat a fülcsengés kialakulása mögött, időbe telhet a kiváltó ok felderítése, majd utána a kezelés összeállítása és annak lefolyása.

Miért megy ez zötyögősebben itthon, mint külföldön?

 • Mert a fül orr gégész nem tudja egyedül pontosan diagnosztizálni a fülzúgás kiváltó okát, hiszen több szakterület képviselője szükséges hozzá. Nincs ebben szakmai együttműködés.
 • Nincsen minden rendelőben olyan diagnosztikus eszközpark, amivel pontosan be tudnák mérni a fülzúgás forrását, így pedig nehéz célzottan segíteni hangterápiás eszközökkel.
 • Gyakran az okok feltárása nélkül próbálkoznak egy-egy kezeléssel, ami valószínűleg azért sikertelen, mert nem az adott típusú fülzúgásra jelent megoldást.

Nem csoda, hogy így egyre több a bizalmatlan fülcsengéssel szenvedő beteg, aki beletörődik abba, hogy így járt, az ő kínzó problémájára nincsen megoldás. Pedig lehetne ez másképp is!

Hogyan zajlik ideális esetben a fülzúgás kezelése?

Ideális esetben az orvos tisztában van vele, hogy minden fülcsengés más-és más. Nincs egyetlen kezelési terv, ami minden fülzúgásra megoldást jelentene, és nem csak azt tűzi ki célul, hogy megszüntesse a fülzúgást. Gyakran ugyanis a fülzúgás tüneteinek enyhülése is jelentős életminőség javulást eredményezhet valakinek. Éppen ezért a sikeres fülzúgás kezelése akkor lehet sikeres, ha személyre szabott terápiás kezelés valósul meg, amit a következő lépésekkel épít fel az orvosunk az alapoktól.

Konzultáció orvossal

Beszélgetés

Az első lépés az anamnézis felvétele, amely során alaposan kifaggatja a beteget az orvos a fülzúgás első megjelenésétől, jellegétől, időtartamától kezdve az életvitelén át a legfrissebb panaszunkig. Sor kerül az eddigi leletek átnézésére, egyéb betegségeink átbeszélésére.

Átfogó vizsgálatok sorozata

A következő lépés, hogy a meglévő leleteink és a beszélgetés során kinyert információk alapján a fülzúgás specialista további vizsgálatot kér be, mindegyiket az adott szakterületen dolgozó kollégájától, akivel együttműködése van.

Ez magába foglalhatja az alábbi vizsgálatokat:

 • laborvizsgálat
 • fül-orr-gégészeti vizsgálat
 • nyak és fej MR/CT/UH vizsgálat
 • neurológiai vizsgálat
 • fogászati vizsgálat
 • endokrinológiai vizsgálat
 • fogászati kontroll
 • audiológiai vizsgálat
 • keringési rendszer vizsgálata

Ez kiegészül a fülzúgás bemérésével, azaz pontosan meghatározzák egy speciális mérőeszközzel azt, hol van a fülcsengés helye.

A terápia megbeszélése

A vizsgálatok eredményei alapján kapunk egy képet arról, mi állhat a tinnitus mögött. Egyes okokat kizárunk, egyes okok beigazolódnak. Ezek alapján kerül kidolgozásra a kezelési terv.

A kiváltó ok kezelése

Ha egyértelműen kiderül, hogy milyen alapbetegség okozza a fülzúgást, el kell kezdeni annak kezelését a szakterület orvosaival. Ugyanis, ahogyan megszűnik, vagy kordában van tartva az alapbetegség, úgy fog javulni a fülzúgás is.

A fülzúgás kezelése

Az alapbetegség kezelése időigényes lehet. Például a nyaki problémák, cukorértékek megfelelő beállítása vagy az életmódváltás hosszabb ideig is eltarthat, így ezidő alatt a fülcsengés tüneteit is lehet mérsékelni különféle komplex kezelési eljárással. Ezek egy része történhet a rendelőben, vagy otthon is.

Tinnitus coach bevonása

Szükség esetén bevonunk egy tinnitus coach szakembert is, aki segíteni tud abban, hogy a fülzúgás tüneteinek lelki terheinek elviselését megkönnyítse. Legyen az akár az, hogy elviselhetetlen az együttélés a fülcsengéssel, vagy akár az, hogy úgy érezzük, nem vagyunk elég kitartóak a kezelések végig csinálásához.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a mentális támogatás sokat segít abban, hogy sikeres legyen a fülzúgás kezelése.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Milyen terápiás kezeléssel teszünk a fülzúgás megszüntetése érdekében?

Ideális esetben egy fülzúgás centrumban a létező összes terápiás eljárás megtalálható, ami a fülzúgás megszüntetése során felmerülhet. Mivel minden fülcsengés más és más, fontos, hogy személyre szabottan állítsunk össze egy kezelési tervet a feltárt diagnózis eredmények alapján.

A fülzúgás megszüntetése érdekében gyakran több, párhuzamosan zajló kezelésre van szükség, és ezek eltarthatnak pár hónapig, de akár másfél évig is.

A leggyakoribb kezelési eljárások, amelyeket bevetünk a fülzúgás megszüntetése érdekében, a következők.

Lágylézer terápia

A lágylézer terápiát jó ideje alkalmazzák a fülzúgás megszüntetése érdekében. Pozitív hatása a fülcsengés irányába abban mutatkozik meg, hogy javítja a mikrokeringést, emiatt pedig hatékonyan segít azon tinnitusosok esetében, akiknél keringési probléma áll a háttérben.

Hiperbár oxigénterápia

Ugyancsak a keringési eredetű fülzúgásra alkalmazott kezelés a hiperbár oxigénterápia, ami segít a belső fül mikrokeringéseit felfrissíteni. Ez a kezelés egy nyomásálló kamrában zajlik, ahol megnövelt nyomás mellett százszázalékos orvosi tisztaságú oxigént adunk be a betegnek.

BEMER mágneses terápia

A keringési problémák kezelésére alkalmas még a BEMER mágneses terápia, ami a széles hatóspektrumú jelkép sugárzásával az érrendszerre gyakorolt hatásán keresztül segít abban, hogy a fülzúgás megszüntetése, mérséklése megtörténhessen.

Akupunktúra

Az akupunktúra kezelés során a szakember a fül gyógyulását elősegítő akupunktúrás pontokat ingerli tűvel vagy lézerfénnyel. Ez az ingerlés az, ami stimulálja az idegrendszert, és arra készteti a testet, hogy öngyógyító mechanizmusai beinduljanak, és az adott területen  a sérült részek regenerálódjanak.

Integrált manuálterápia

A nyak, fej rossz mozgásaira, fájdalmaira, a hanyag testtartásra és gerincproblémákra az integrált manuálterápia jelenthet megoldást. Ezek olyan masszírozó mozdulatsorok, amelyeket, ha a megfelelő helyen, megfelelő intenzitással használunk, aktivizáljuk a test regeneráló folyamatait. Ennek következtében pedig javul a fizikai állapotunk.

Biofeedback

A biofeedback terápia egy relaxációs technika, amivel szabályozni tudjuk a pulzusunkat, a légzésünket és akár a testhőmérsékletünket is. Ezáltal képessé válunk arra, hogy testünk jobban reagáljon a bennünket érő stresszre, ennek következtében pedig megvalósulhat a stresszalapú fülzúgás megszüntetése, mérséklése is.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Azonnali enyhülést hoz a zúgásban: a hangterápia

Még mindig sokan meglepődnek, ha azt mondjuk, hogy a fülcsengés ellen hangokkal kell felvenni a harcot. Abszurdul hangzik, hogy a hang ellen hang a megoldás, nem pedig a csend, pedig tévhit, hogy a fülzúgás elől a csendbe kellene menekülni. A hangterápia régóta jól bevált megoldás a fülzúgás elviselésében és kezelésében.

Miért működik a hangterápia a fülzúgás kezelésében?

A fülcsengés kínzó ereje abban rejlik, hogy folyamatosan halljuk, és hangforrás megléte nélkül nem tudjuk kézzel fogható módon kikapcsolni. A teljes csend a figyelmünket még inkább a fül erős csengésére irányítja, amitől mér erőteljesebben érzékelhetjük azt. Ezért cseles megoldáshoz kell folyamodnunk, amit a hangterápia tud biztosítani.

A hangterápia fülben hordható eszközei ugyanis egy újabb dallam lejátszásával képesek becsapni az agyunkat, és el tudják érni, hogy ne figyeljünk a zúgásra. Helyette egy kellemesebb hangélményt kínál fel nekünk, amelyek akár relaxáló hatással is bírhatnak.

Ilyen hangterápiás eszköz a maszkoló, a noiser hallókészülék, és a különféle tinnitus alkalmazások.

Maszkolók, amik elfedik a fülzúgást

A maszkolók mesterséges hanganyagokkal dolgoznak, jellemzően fehér és rózsa zajjal, illetve a természet hangjaival. Kinézetre egy hallókészülékre emlékeztetnek, és a fülbe illesztve kell hordani őket, de hallgathatjuk a dallamot akár a telefonunkról is.

Jótékony hatásuk abban nyilvánul meg, hogy amikor már őrjítő a fülcsengés jelenléte, a hallgatott dallam elfedi az idegesítő hangot. Segít relaxálni és pihenni.

Áldásos hatásuk addig tart, míg használjuk őket, így leginkább abban tudnak segíteni, hogy elviselhetőbbé váljanak a hétköznapok a fülcsengéssel, míg a komplex kezelés pozitív hatásai meg nem mutatkoznak.

A maszkolók azonban nem kezelik a fülcsengést, erre a noiser hallókészülékek alkalmasak.

Noiser hallókészülékek, amik kezelik is a fülzúgást

A noiser hallókészülékek is képesek arra, amire a maszkolók: elterelik a figyelmünket a kellemetlen tünetektől, ám ezen túl kezelni is tudják a fülzúgást. Ezek az eszközök ugyanis már egy tudatosan megkomponált, mesterséges hanganyagot játszanak le a fülünkbe, amelyet mindig az egyén fülzúgására szabnak.

Az előzetes diagnosztika során ugyanis sor kerül a fülzúgás pontos keletkezési helyének bemérésére, amelyből a fülzúgás specialisták látják, hogy mely frekvenciákon mérhető a fülcsengés. Ez alapján készítenek egy hanganyagot, ami kifejezetten ezeket a frekvenciákat célozza meg, miközben hallgatjuk.

Így a hallgatás során a hanganyag kioltja a fülzúgás forrásából érkező ingerenciákat, és egyúttal meg is tanítja az agyat arra, hogy hagyja figyelmen kívül a fülcsengést akkor is, amikor csend van.

Életkönnyítő applikációk a fülcsengés ellen

Nem kell aggódni a hangterápia látványos mivolta miatt. Ma már egészen diszkrét módon tudjuk kezelni ezeket az eszközöket, úgy, hogy a környezetünk mit sem sejt abból, hogy egy terápiás eszköz van a fülünkön.

A mai maszkoló és noiser hallókészülékek amellett, hogy pici méretük miatt diszkréten bújnak meg a fülünkben, egyéb módon is megkönnyítik a hangterápia kivitelezését és beiktatását a hétköznapokba:

 • Okoseszközként nem szükséges manuálisan irányítani, képes maga szabályozni, mikor és milyen hangerővel hallgassuk a hanganyagot: ha érzékeli, hogy beszélnek hozzánk, lehalkítja a lejátszott dallamot, csendes környezetben pedig felerősíti.
 • Manuálisan is irányítható az okostelefonunkról, ha az vezeték nélkül kapcsolódik a noiser hallókészülékünkhöz, maszkolónkhoz.
 • Használhatunk maszkoló alkalmazásokat is, amit fülhallgatóval hallgathatunk. Ezek többféle dallamot is kínálnak meghallgatásra, amit abszolút a hangulatunkhoz igazíthatunk.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Speciális, de nem ritka eset: ha fülzúgás és halláscsökkenés van egyszerre

Ez a jelenség egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk. A nálunk megforduló klienseink nagy részénél a fülzúgás és halláscsökkenés egyszerre áll fenn. Szerencsére erre a helyzetre is van megoldás.

Miért járhat együtt a fülzúgás és halláscsökkenés?

A fülzúgás és halláscsökkenés az idősek esetében a korral együtt járó egészségügyi hanyatlás következményeként jelenik meg egyszerre. A vérkeringési problémák, a test elöregedése ugyanúgy hatással van a hallásunkra, ahogyan a fülzúgás megjelenését is elősegíti.

A fiatal korosztály esetében a vezető ok az egyes alapbetegségeken túl a zajterhelés.  Sajnos a fiatalok füle gyakran van kitéve szórakozás és munkavégzés során is 85 decibelt meghaladó zajnak. Ugyancsak baj, hogy ekkor nem védik zajszűrő füldugóval hallásukat, ami a fülzúgás és halláscsökkenés gyújtózsinórja.

Miért okoz a zaj halláscsökkenést és fülzúgást?

A 85 decibelt meghaladó zaj – ha nem védjük a fülünket – folyamatosan roncsolja a belső fül rendkívül szívós, ám érzékeny szőrsejtjeit. Egy ideig ugyan képesek regenerálódni, ám egy idő után, ha túl erős inger éri őket, megsérülnek, és nem tudják ellátni hangtovábbító szerepüket. Ekkor jelenik meg a fülzúgás és halláscsökkenés.

Ezt leginkább akkor tapasztalhatjuk meg, ha egy koncert után zúg a fülünk, majd másnap reggelre kialusszuk azt. Ám, ha túl gyakran és túl erős zaj éri a fülünket, a zúgás megmarad, és halláscsökkenéssé fajul, vagy halláscsökkenés társul mellé.

Mi a teendő, ha egyszerre küzdünk halláscsökkenéssel és fülzúgással?

A Tinnitus Klinika szakemberei tudnak megoldás külön a halláscsökkenés, és külön a fülzúgás kezelésére, de arra az esetre is, ha a fülzúgás és halláscsökkenés egyszerre áll fenn.

Ha csak a hallással van gond…

Akkor audiológus kollégáink segítenek kiválasztani a halláscsökkenés fokának, mértékének és típusának megfelelő hallókészüléket.

Ha a halláscsökkenés mellé fülcsengés is társul…

Akkor a Tinnitus Klinika kollégái olyan pici, esztétikus, diszkrét hallókészüléket fognak javasolni, amiben beépített zajgenerátor található. A zajgenerátor egy mesterséges dallamot játszik le a fülbe, ami eltereli a figyelmünket a fülcsengésről, és kezeli is azt.

Kollégáink ugyanis egy alapos kivizsgálás után pontosan meg tudják határozni, hogy honnan ered a fülzúgás, és egy olyan kliensre szabott mesterséges hanganyagot kevernek ki, amelyik kioltja a nem kívánatos hangokat.

Így a fülzúgás mérsékelődik, majd akár meg is szűnik.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

A fülzúgás lelki okai: a stressz kezelése

A stressz és a fülzúgás kéz a kézben jár. Ha a fülzúgás lelki okai a beszéd tárgya, kijelenthetjük, hogy a stressz épp úgy lehet a fülcsengés forrása, mint ahogyan a fülzúgás a stressz következménye.

Ha sokáig stresszes életmódot folytatunk, akkor a bennünk lezajló fiziológiai folyamatok miatt – szapora pulzus, magas vérnyomás – a fülzúgás is megjelenhet különböző intenzitással a stresszesebb időszakok után.

Ugyancsak elősegíti a stresszes állapot kialakulását a fülzúgás jelenléte is, hiszen rémisztő szembesülni azzal, hogy egy megfoghatatlan okból hallunk egy hangot, ami ráadásul nem akar múlni, hiába próbálunk tenni ellene.

Idegesek vagyunk, mert halljuk, ám paradox módon egyre jobban halljuk, mert stresszesek vagyunk.

Nem szabad a fülzúgás lelki okai közül a stresszt figyelmen kívül hagyni, mert komoly következményei lehetnek: akár a depresszió határmezsgyéjéig sodródhatunk, ha nem teszünk tudatosan a stressz kezeléséért és az agyunk elcsendesítéséért. Bármilyen hihetetlen is, a fülzúgás egyik gyenge pontja ugyanis az, ha valamilyen módon eltereljük róla a figyelmünket. Erre pedig az olyan relaxáló technikák, gyakorlatok válhatnak be, mint a következők.

Mindfulness technika

Külföldön a Mindfulness terápiát hatékonyan kezdték el alkalmazni a tinnitus kezelésében, miután felfedezték jótékony hatását a krónikus testi panaszokkal élők körében. Mivel a fülzúgás is egyfajta állandó, visszatérő tünetekkel kínozza az érintetteket, a mindfulness technika kiváló módja annak, hogy alkalmazásával eltereljük a figyelmünket róla.

Alkalmazói képessé válnak arra, hogy tudatosan és ítélkezéstől mentesen belemerüljenek a jelen pillanatba, és egyszerűen csak befogadják testi érzeteiket, érzéseiket. Így ahelyett, hogy azonnal negatívumként élnék meg a fülzúgást, sokkal könnyebben élik meg a zúgással teli időszakokat.

Autogén tréning

Az autogén tréning során elsajátíthatunk egy olyan meditációs gyakorlatot, amely során mindvégig befelé figyelünk a belül zajló folyamatokra. Ezáltal egyfajta testi és lelki relaxációs állapotot élhetünk meg, aminek jótékony fizikai tünetei vannak:

 • a légzésünk elmélyül,
 • a vérnyomásunk és a pulzusunk lelassul,
 • csökken a stresszszintünk,
 • mérsékelődik a fülzúgásunk.

Jóga

A jóga jótékonyan támogatja test izmait és a vérkeringést, emellett pedig, mivel egy  meditatív mozgásformáról van szó, elősegíti a harmonikus közérzetet, csökkenti a bennünk lévő stresszt, hosszú távon pedig a fülcsengést is.

Masszázs

A masszázs, amellett, hogy az izmok átmasszírozásával relaxálja a testet és stresszmentesít, a nyaki eredetű fülzúgást is hatékonyan kezeli. Ugyanis, ha a nyaki idegek becsípődése, vagy az izmok sérülése áll a tünetek mögött, akkor egy szakszerű masszázs segít regenerálni ezeket a területeket. A nyaki probléma megszűnésével pedig a tinnitus is mérsékelődik.

Tinnitus coaching

A tinnitus coach szakember egy olyan coach, aki kifejezetten a fülzúgással szenvedő embereknek tud segíteni iránymutatásával. Ugyanis, ahogyan az élet más területén, úgy a fülcsengés megküzdésével kapcsolatban is szükség lehet útmutatásra.

A tinnitus coach segít átlendülni a kezelések során a holtpontokon, megküzdési stratégiákat mutat a fülzúgás okozta kellemetlen helyzetek megoldására, és a kínzó tünetek elviselésére.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.