Gyors tippek a fülcsengés megszüntetésére

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fejfájás az egyik legkellemetlenebb fájdalom, amit néhanapján átélünk. Azonban, ha fáj a fejünk, azt csillapíthatjuk fájdalomcsillapítóval vagy aromaterápiával, fülzúgás elleni gyógyszer viszont nem létezik.

A jó hír, viszont az, hogy a fülzúgás gyógyszer nélkül is elviselhetővé tehető. A titok mindössze azon múlik, kellően odafigyelünk-e magunkra. Ehhez adnak a Tinnitus Klinika munkatársai néhány tippet.

Ne üljünk csendben!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha hallani kezdik a zúgást a fülükben, akkor minél csendesebb környezetet alakítanak ki, hogy a fülben dúló füttykoncert elmúljon. Ez nem jó megközelítés, a csendes környezettel éppen ellenkező hatást váltunk ki: felerősítjük a fülcsengésünket.

Ehelyett inkább legyen körülöttünk hangzavar: menjen a háttérben a tévé, rádió, de akár a légkondi vagy a ventilátor hangja is megfelel a célnak. Hallgassunk zenét vagy podcastot mindennapi tevékenységeink során, ha egyedül vagyunk. Ezzel az apró trükkel becsapjuk agyunkat, és eltereljük a figyelmünket a fülzúgásunkról, azonnali enyhülést szerezve magunknak.

Óvjuk fülünket a zajtól!

Ha a fülcsengés megszüntetése nem is reális opció otthoni körülmények között, gondoskodjunk róla, hogy rosszabb ne legyen! Ennek érdekében a legfontosabb, amit tehetünk, az a megfelelő hallásvédelem.

Általános megoldások

Forrás: Unsplash

Sajnos, nagyon alábecsüljük napjainkban a túlzott zajterhelés szerepét nemcsak a fülzúgás, hanem hallásunk károsodása szempontjából is. A túl erős zaj elpusztítja a belső fülben lévő szőrsejteket, ami a fülzúgáshoz és halláskárosodáshoz vezet.

Az alábbi óvintézkedések betartásával sokat tehetünk azért, hogy szőrsejtjeink még sokáig biztosítsák számunkra a hallást és a zúgás mentes hétköznapokat:

  • Ne hallgassuk hangosan a zenét és a filmeket!
  • Használjunk zenehallgatáshoz minőségi fejhallgatót! Ezek alacsonyabb hangerőnél is jobb, részletgazdagabb zenei élményt nyújtanak!
  • Koncerteken álljunk a színpadtól távolabb vagy védjük a fülünket az erre megfelelő hallásvédő eszközzel! Ne aggódjunk, egy megfelelő zajvédővel nem lesz rosszabb vagy halkabb a zenei élmény, emellett pedig a koncert utáni fülzúgás is elmarad!
  • Védjük fülünket minden hangos környezetben: munkahelyen, elektromos eszközök használata közben, zajos eseményeken!

Sokan azért ódzkodnak a fülvédő eszközök használatától, mert csúnya eszközre asszociálnak, pedig a választék széles, és egyre menőbb darabokhoz juthatunk! A Tinnitus Klinikán kapható a KNOPS fémjelzésű, nagyon dizájnos zajvédő, ami 4 fokozatban is állítható. Első fokozatban nincs zajcsillapítás, majd 10-20-30 decibeles zajcsillapítást ad.

A Resonic Csend zajvédője attól válik hatékonnyá, hogy pontosan a fülünkre készül. A Tinnitus Klinikán minta készül a hallójáratunkról, ami alapján 3D-s nyomtatással készül el kedvenc színünkben a füldugónk! Ha hirtelen nem tudunk mihez nyúlni, vagy fülünk nem viseli el a füldugót, jó szolgálatot tehetnek az egyszerűbb zajcsökkentő Pluggerz filteres fülvédők is.

Gondoljuk át, mit adunk szervezetünknek!

Igaz a mondás: ,,Az vagy, amit megeszel!”  Nem mindegy, mit viszünk be a szervezetünkbe, ha komolyan küzdünk a fülzúgással. Javasolt vitamindús, zsírszegény étrendet követni, és kigyomlálni étrendünkből a fülzúgást felerősítő alkoholt és a koffeint. A cink és a B-vitaminok bizonyítottan jó hatással vannak a fülcsengésre, ebből vigyünk be bőven a szervezetünkbe!

Általános megoldások

Forrás: 123RF

A dohányzás a nikotin keringést károsító hatása miatt felerősíti a fülzúgást, így érdemes kerülni, ellenben a gyógynövények betölthetik a fülzúgás elleni gyógyszer szerepét: a ginkgo biloba alapú készítmények és a nyugtató teák sokat segíthetnek a tünetek mérséklésében!

A fülzúgás gyógyszer mellékhatására is kialakulhat, így mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, hogy mely gyógyszereink gátolják a fülcsengés megszüntetését, és keressünk alternatívákat!

Kezdjünk el sportolni!

Közhelynek hangzik, de a sport – mint annyi minden másban – a fülcsengés megszüntetése során is segítséget jelent. A sportolás felpezsdíti a keringésünket, több oxigént juttat el a sejtjeinkbe, ezzel pedig javul fülünk keringése is. A jól működő fülnek pedig feltétele a jó keringés, így a nyári bikinitest mellé egy csendesebb, sustorgás nélküli világot is nyerünk magunknak elsősorban a stressz levezetése által.

Tehát, ha eddig ellenállhatatlan kíváncsiságot éreztünk a kangoo, capoeira vagy a jóga iránt, itt az ideje, hogy ki is próbáljuk!

Általános megoldások

Forrás: 123RF

Pörgessük fel a társas életünket!

A hallásvesztés és a fülzúgás gyakran jár együtt, és mindkét jelenség hordoz magával negatívumokat. Ezek kiküszöbölésére lehet jó a gyakori társas élet.

A hallásvesztés fokozatos szociális izolációt eredményezhet, így a társasági és társas kapcsolatunk nem csak a fülzúgásunkra, hanem lelki egyensúlyunkra is pozitív hatással lehet! Mozduljunk ki, szervezzünk programokat, beszélgessünk! Addig sem csendben töltjük az időt, hanem hangokkal teli környezetben, amelyek elfedik, ezáltal pedig el is feledtetik velünk, hogy fülzúgásunk van!

Általános megoldások

Forrás: Unsplash

Szánjunk időt a kikapcsolódásra!

A fülzúgás egyik tápláló forrása a stressz. Ellene pedig úgy vehetjük fel a harcot, ha időt szánunk a testi-lelki feltöltődésre: teret adunk kedvteléseinknek, hobbitevékenységeinknek, és tudatosan foglalkozunk a bennünk lévő szorongás feloldásával.

A szabadidős aktivitásoknak köszönhetően a figyelmünk elterelődhet a fülzúgásról, és a bennünk munkálkodó stressz is erejét veszti. Járhatunk stresszoldó foglalkozásokra is: meditálhatunk, elsajátíthatunk speciális technikákat, megismerkedhetünk az aromaterápiával, akupunktúrával, vagy az autogén tréninggel.

Legyünk nyitottak az új dolgok felé is, ki tudja, talán megtaláljuk a magunk fülzúgás elleni gyógyszerét!