Mi fog történni a kezelés során?

A fülzúgás egy bizonytalan jelenség. Kiszámíthatatlan, idegőrlő, ismeretlen. Tehetetlenség érzetet kelt bennünk és félelmet. Érthető, hogy némi bizalmatlansággal közelítünk egy új, megoldást ígérő fülzúgás centrum felé, különösen, ha már szereztünk rossz tapasztalatokat máshol. Biztosíthatjuk, szakmai protokollunk minden lépése átgondolt, és csak az Ön érdekeit képviseli!

Időpont foglalás

Első és egyben elkerülhetetlen lépés, hogy időpontot foglaljon nálunk, így várakozási idő nélkül veheti igénybe szolgáltatásainkat. Fontosnak tartottuk, hogy ne futószalagon történjen az ellátás, hiszen a fülzúgás hátterének felderítésére rá kell szánni a szükséges időt. Fontosnak tartjuk hogy elmondhassa fülzúgása történetét, egyéni tapasztalatait, egészségügyi hátterét. Amikor nálunk jár, minden figyelmünk az Öné.

Mi nem csak problémát kezelünk, hanem együttműködünk Önnel!

Személyre szabott megoldások

Forrás: 123RF

Beszélgetés

Mielőtt bármibe is belevágnánk, sor kerül egy feltáró beszélgetésre. Erre érdemes előre felkészülni, hogy ne maradjon ki lényeges információ. Olyan kérdésekre számíthatunk, amelyek az egészségügyi állapotunkra és a fülzúgással kapcsolatos részletekre térnek ki:

 • Mikor tapasztaltuk először a fülzúgást?
 • Milyen gyakran halljuk a fülcsengést?
 • Milyen jellegű a hallott hang?
 • Mikor kértünk segítséget, mennyi idővel az első fülzúgásunk után?
 • Ért-e bennünket nagy zaj?
 • Van-e halláscsökkenésünk?
 • Milyen egészségügyi problémáink, betegségeink vannak, voltak?
 • Kaptunk már valamilyen kezelést a fülzúgásunkra? Milye jellegűt? Sikeres volt?

Ha tehetjük, vigyük magunkkal a korábbi leleteinket, azok sokat segíthetnek a diagnosztika elindításában. Szót ejtünk arról, hogyan éljük meg a fülzúgást, mi a legzavaróbb benne, és mit remélünk, mit szeretnénk elérni a kezelésekkel.

Vizsgálatok

A fülzúgás specialista áttekinti a leleteket, majd a feltáró beszélgetés és a leletek alapján, ha szükséges, elrendel még néhány vizsgálatot a fülcsengés okainak feltárása céljából. Ennek részei lehetnek:

 • fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • labor vizsgálatok
 • a neurológiai vizsgálatok,
 • ortopédiai vizsgálatok,
 • fogászati vizsgálat,
 • endokrin rendszer vizsgálata,
 • átfogó hallásvizsgálat,
 • audiológiai vizsgálat,
 • nyaki erek vizsgálata,
 • keringési rendszer vizsgálata,
 • Nyak és fej MR-CT-UH vizsgálata.

Ezt kiegészítjük a fülzúgás mérésével, hogy pontosan meghatározzuk, hol van a fülcsengés helye. Ezt egy országon belül jelenleg csak nálunk fellelhető speciális eszközzel, a Tinnométerrel végezzük.

Személyre szabott megoldások

Forrás: 123RF

Ez az eszköz abban tér el az egyéb helyeken található úgynevezett audiométerektől, hogy míg az audiométeren bizonyos előre meghatározott frekvenciákon (hangmagasság) lehet elsősorban sípoló (szinusos) hangot adni, és általában 8.000 Hz magasságnál nem mér magasabb tartományban, addig a Tinnométer négy különböző, bármilyen bonyolult/összetett hangképet elő tud állítani a teljes hallástartományban, 20.000 Hz-ig, azaz gyakorlatilag a teljes hallástartományban. A mérés pontosságára jellemző, hogy a hangmagasságot 0,01 Hz, a hangerősséget pedig 1 dB pontossággal képes meghatározni. Ezzel az eszközzel tűpontosan meg tudjuk mérni az Ön fülzúgását, ami szükséges ahhoz, hogy személyre szabott segítséget tudjunk adni.

A terápia megbeszélése

Ha minden lelet beérkezett, abból kirajzolódik, mik lehetnek a fülcsengés okai. Lesz egy átfogó képünk arról, mi minden felelős a fülzúgás kialakulásáért, ami alapján elkezdhetjük kidolgozni a terápiát.

A kezelés két fontos részre oszlik. El kell kezdenünk a fülzúgás kiváltásáért felelős problémát, alapbetegséget kezelni szakorvosainknál, fülzúgás specialistáink pedig a fülcsengés tüneteinek enyhítésére, lehetőség szerint megszüntetésére ajánlanak komplex kezelési eljárást.

Megbeszéljük a kezelés eredményességének feltételeit, a javasolt terápiát, vagy terápiákat és Önnel együtt meghatározzuk az elérendő célt, a hozzá vezető kezelési ütemmel. Természetesen figyelembe vesszük az Ön egyéni kéréseit is, azt, hogy Önnek mi lenne a lehetőségek közül a legideálisabb.

Nem szükséges a terápiás eszközt sem megvásárolni, dönthet az eszköz bérlése mellett is, vagy ragaszkodhat a helyi kezeléshez is, amit fülzúgás specialistáink végeznek ez helyszíneinken megadott időpontokban.

Tájékoztatjuk a terápia várható időtartamáról, hogy mennyi időt vehet igénybe, míg eredmények mutatkoznak, és arról, hogy mennyire fontos az Ön kitartása és türelme is. Akarnia kell a gyógyulást, aktívan együtt kell működnie a szakemberekkel, pontosan követnie kell az utasításokat, és tudomásul kell venni azt, hogy az esetek legnagyobb részében a siker nem egy kezelés után, hanem hosszabb közös munka után jön el.

Kezelés megkezdése

A kezelés során végig Ön mellett leszünk, és segítünk elérni a célt. Tapasztalatból tudjuk, hogy sok holtpont jön majd, amikor könnyebbnek tűnhet feladni, és beletörődni abba, hogy a fülzúgás örökre a társunk marad. Mi ott leszünk ezeknél a holtpontoknál, és segítünk Önnek átlendülni rajtuk!

A fülzúgás sajnos nem múlik el egyik pillanatról a másikra, hiszen nemcsak magát a hangot kell megszüntetnünk, hanem a fülcsengés okait is. Ne feledjük, az alapbetegségek megszüntetése is idő!

Személyre szabott megoldások

Forrás: 123RF

Levesszük a súlyt a lelkéről!

Tapasztalatból tudjuk, hogy a fülzúgás nagy nyomást helyez elszenvedőjére. Ellopja a csendet, az álmokat, a pihenést. Soha nem tudunk egyedül lenni, hogy kikapcsolódjunk, mert társunk az az idegesítő hang.

Sokan javasolják, hogy egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül a sustorgó hangot, de ez nem egyszerű – a fülzúgás ragaszkodik a figyelmünkhöz. Folyton emlékeztet, hogy jelen van, és ez felerősíti bennünket a félelmet és a tehetetlenséget. A félelmet amiatt, hogy valami furcsa és megfoghatatlan történik velünk, és a tehetetlenséget afölött, hogy nem tudunk ellene mit tenni.

Ezáltal belekerülünk egy ördögi körbe: idegessé válunk, mert halljuk, és egyre jobban halljuk, mert idegesek vagyunk.

A stresszállapot a fülzúgás egyik tápláló ereje, az elsők között van, ha a fülcsengés okairól beszélünk. Bizonyítottan képes a depresszió és a végkimerülés határára sodorni bárkit, és mi emiatt szentelünk nagy figyelmet az ügyfeleink lelkiállapotára. Mi nem csak fülzúgást kezelünk, hanem végig támogatjuk is a hozzánk érkezőket. Segítünk átlendülni a holtpontokon, amikor elfogy a türelem, és ha szükséges, összekötjük ügyfeleinket tinnitus coachokkal, akik további segítséget tudnak nyújtani.

Mivel a hang nem a fülünkben jön létre, hanem az agyunkban, nem a környezetet, hanem az agyunkat kell elcsendesíteni. Ebben tudnak segíteni Önnek pszichológusaink, akik támogatásával elsajátíthatják a mindfulness technikát vagy az autogén tréninget, amelyeknek alkalmazása mérsékelheti a bennünk kavargó feszültséget.

A Tinnitus Klinika évek alatt felépített kezelési protokollt, követ, szem előtt tartva, hogy ügyfeleink a legmagasabb minőségű ellátáshoz jussanak úgy, hogy közben a legkényelmesebb módon hozhassák meg döntéseiket.