Kérdések, amiket gyakran tesznek fel nekünk

Tapasztalatból tudjuk, hogy a hozzánk érkezők mennyire nehezen élik meg, hogy a fülzúgás állandó részévé vált mindennapjaiknak. Sokszor nem csak a fülcsengés mögötti okok felderítése és a fülzúgás kezelése a mi feladatunk, hanem az érintettek bizalmának helyreállítása. Sokan bizalmatlanul kérnek segítséget a sok sikertelen és drága kezeléssel a hátuk mögött, mások örülnek, hogy végre feltehetik valakinek a bennük kavargó kérdéseiket.

A leggyakrabban elhangzó kérdéseket gyűjtöttük most össze.

A fülzúgás a fejünkben, fülünkben hangforrás nélkül hallható hang. Ez a hallott hang nem minden esetben egyforma, lehet sípoló, fütyülő, süvítő, zúgó, kattogó, és egy időben akár többféle hangot is hallhatunk.

Fontos leszögezni, hogy a fülzúgás nem betegség, hanem egy tünet, amely közel 200 betegség és egyéb ok tüneteként jelenik meg. Mivel nagyon nagy számú betegség vagy ok válthatja ki a fülzúgást, nagyon nehéz és bonyolult a kezelése, ezért nem mondhatjuk, hogy garantáltan gyógyítható lenne.

Tapasztalataink alapján azonban csak a fülzúgások nagyon kis részében nem érünk el változást, nagyobb részében teljesen megszűnik, vagy legalább mérséklődik a fülcsengés intenzitása. Azt gondoljuk, hogy a megoldás némiképpen a szemléletmód váltásban is rejlik: nem csak a fülzúgás teljes megszüntetése lehet cél, hanem a tünetek mérséklése is, ami jelentős javulást hozhat az életminőségünkben.

Fontos azonban, hogy jó helyre forduljunk segítségért! Sokan csak kis számú, bizonyos kezeléseket kínáló helyhez fordulnak, ahol az adott kezelést nem előzi meg átfogó vizsgálat, pedig az nélkülözhetetlen a fülzúgás diagnosztizálásához és a mögötte meghúzódó okok feltárásához. Csak ez alapján lehet komplex terápiát felállítani, hiszen nincs két egyforma fülzúgás, ennél fogva a terápiák is eltérőek lehetnek!

Mi különösen nagy hangsúlyt fektetünk a fülzúgás pontos diagnosztizálására, a szükséges eszközpark és szakmai tudás nálunk megtalálható, specialistáink addig nem nyugszanak, míg meg nem találják a legjobb megoldást az Ön fülzúgására!

A fülzúgás kezelése nem oldható meg házilag, mindenképpen szükség van egy teljes, átfogó vizsgálatra, és arra épülő komplex terápiára. Azonban vannak olyan életmódbeli változtatási lehetőségek, amelyekkel mérsékelhetjük a fülzúgás intenzitását, és elviselhetőbbé tehetjük a fülcsengéssel való együttélést!

 • Iktassuk be a rendszeres testmozgást!
 • Iktassuk ki a stresszforrásokat az életünkből!
 • Végezzünk stresszoldó tevékenységeket, lazítsunk!
 • Mindig legyen valamilyen háttérzaj, miközben végezzük a munkánkat, otthoni tevékenységeinket!
 • Kövessünk zsírszegény és vitamindús étrendet!
 • Védjük a fülünket az erős zajoktól – például koncerten – füldugóval vagy zajcsökkentő fülvédővel!

Ezek betartása jelentős mértékben hozzájárulnak a fülzúgás javulásához!

A fülzúgás megszüntetése gyógynövényekkel nem egy járható út, ha eredményes javulást szeretnénk elérni. A fülcsengés kezelése komplex terápiát igényel, de a terápiát kiegészíthetik a gyógynövényi alapú készítmények.

Minden készítmény hasznos lehet, ami segíti a stressz okozta szorongás enyhítését, a keringési zavarok javítását. A ginkgo biloba például serkenti az agyi keringést, ami felelős a fül egészséges működéséért, a nyugtató teák pedig a zaklatott idegrendszert teszik rendbe.

Konzultáljunk mindig kezelőorvosunkkal, hogy mit szeretnénk beilleszteni terápiánkba, a Tinnitus Klinika szakemberei nyitottak minden megoldásra, ha az az Ön érdekét képviseli!

Ha lelki okokról beszélünk a fülzúgás kapcsán, akkor a mindennapok stresszforrásait szoktuk megemlíteni. A stressz jelentős rizikófaktora a fülcsengés kialakulásának, így minden esetben javasoljuk, hogy próbáljuk kiiktatni az állandó stresszfaktorokat az életünkből.

Ha ezt nem tudjuk megtenni, alkalmazzunk stresszoldó technikákat! Meditáljunk, ismerjük meg az autogén tréninget vagy más nyugtató hatású technikákat, eresszük ki a gőzt sportolással.

A Tinnitus Klinika megalapításának célja az volt, hogy minőségi, bizonyított terápiákat és diagnosztikus eljárásokat ajánljon ügyfeleinek. A Tinnitus klinika szakemberei kizárólag alapos vizsgálatok után, az okok felderítése alapján ajánlanak komplex terápiát a fülzúgásban szenvedők számára. Célunk, hogy ügyfeleink élhető életet élhessenek újra és lehetőség szerint a fülzúgásuk megszűnjön!

Minél előbb! A fülzúgás kezelése esetén az idő fontos tényező! Tapasztalataink és a kutatások alapján, a fülzúgás első három hónapjában a tünetek mérséklése vagy teljes megszüntetése sokkal nagyobb esélyű, mint később bármikor.

A nálunk dolgozó szakemberek egy komplex képzésen vettek részt. Ismerik a fülzúgás speciális diagnosztikáját és kezelési lehetőségeit. Megtanulták jól kezelni a diagnosztizálás és a kezelés során használt eszközöket. Sajnos, a tapasztalataink azt mutatják, hogy sok helyen ugyan megfelelő eszközöket szereznek be az ott dolgozók, de nem használják őket megfelelően, ami sikertelen kezeléshez vezet. A mi kollégáink évente adnak tanúbizonyságot tudásukról, és csak minősítéssel, bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek lehetnek tagjai a Tinnitus Klinika rendszerének.

Ezt csak akkor láthatjuk, ha belevágunk a terápiába! Mi mindent megteszünk azért, hogy a legjobb terápiát javasolhassuk és könnyebbé tegyük a döntést.

 • Egyedülállóan felszerelt eszközparkunk van.
 • Eszköztárunkban megtalálható minden klinikailag igazolt eredménnyel rendelkező terápiás eljárás.
 • Teljeskörű diagnosztikai kivizsgálást végzünk, hogy a lehető legmegfelelőbb terápiát válasszuk ki Önnek!
 • Nálunk a terápiás eszközök egy része bérelhető is.
 • Helyben is biztosítunk bizonyos kezeléseket.

Így a kezelések alatt kiderül, hogy az adott kezelési mód mennyire segít Önnek, ezáltal minimális kockázat hárul Önre a döntés során.

Az infúziós kezelés az akut fülzúgás esetén lehet sikeres, amely a fülzúgás megjelenésének első három hónapját jelenti. Ezen időszakban a kezelt személyek egy részénél átmenetileg vagy akár teljesen is elmúlhat a fülzúgás. Ennek a sikerességi aránya jelenleg harminc százalék körül mozog a szakmai vélekedések szerint.

Mindenképpen érdemes újból segítséget kérni! Sokszor a kezelések sikertelensége nem feltétlenül az adott kezelési eljárás hibája, hanem azon múlik, hogy nem a számunkra megfelelő terápiás eljárást kapjuk!

Sajnos sok esetben a kezelést biztosító helyek sablonosan ugyanazokat a terápiás eljárásokat használják, pedig a fülzúgás mindenkinél más okokból alakul ki, így mindenkinél az egyéni, személyre szabott terápia lenne a célravezető! A Tinnitus Klinika szakemberei nem állítanak fel terápiát alapos diagnosztizálás nélkül!

Ha nincs halláscsökkenésünk, bátran használhatjuk a tinnitus applikációkat! Ezek egyszerűen letölthetőek okostelefonra, és jó minőségű fülhallgatóval bármikor hallgathatjuk a rajtuk lévő hanganyagot! Jótékony hatásuk abban rejlik, hogy a hanganyagok elmaszkolják a fülzúgás kellemetlen hangjait, elviselhetőbbé teszik válnak a mindennapok.

Az applikációk használata ugyan enyhítheti a tüneteket, de nagyon fontos, hogy kivizsgáljuk, megkeressük és kezeljük az azt kiváltó alapbetegséget is.

Halláscsökkenés esetén azonban a hallásunkat is korrigálnunk kell egy megfelelő hallókészülékkel. A Tinnitus Klinika dolgozói azonban erre is fel vannak készülve.

Fontos különbséget tenni az akut és a krónikus fülzúgás között! Az akut típus esetén, ha időben lépünk, szinte biztos a fülcsengés elmúlása. Krónikus, régóta tartó fülzúgás esetén azonban az eredmények nagyon egyén és esetfüggők. Még jól diagnosztizált esetben is hónapok szükségesek a hatás eléréséhez, de előfordult már az is, hogy néhány kezelés után már jelentős változást tapasztalt az ügyfelünk.

Nálunk nem kell azonnal megvásárolnia a terápiát, hanem lehetősége van kipróbálnia azt.  Ám a kezelés sikerességéhez fontos az Ön együttműködése és aktív hozzáállása is.

Önmagában a hallókészülék csak arra jó, hogy csendes környezetben felerősíti a neszeket, ezáltal eltereli a figyelmünket a fülcsengésről. Ez azonban nem kezeli a fülzúgást, csak annak elviselésében segít.

Kaphatóak hallókészülékek hangterápiás kiegészítéssel, ezek alkalmasak a fülzúgás kezelésére és egyben akár a halláscsökkenés korrigálására is – ha szükséges. A hangterápia során a fül mögötti hallókészülék kifejezetten a mi fülzúgásunknak megfelelő hangsorokat játszik le, ami kioltja a fülzúgás forrását, és idővel a fülzúgás megszűnéséhez vezethet. Ez a fülzúgás egy ismert terápiája.

Arra azonban ügyelnünk kell, hogy ezt az eszközt olyan helyről szerezzük be, ahol a fülzúgás diagnosztizálására specializálódtak, mint például a Tinnitus Klinika. A hallókészülék szaküzletekben vagy kórházi szakrendeléseken nem áll a dolgozók rendelkezésére megfelelő eszközpark, ami alapján pontosan be tudnák állítani a terápiás hallókészülék hanganyagát olyanra, amilyen számunkra ideális lenne.

A Tinnitus Klinika erre specializálódott, egyedülálló eszközparkunkkal olyan pontosan tudunk diagnosztizálni, hogy magabiztosan állítjuk be terápiás eszközeinket!

Ma a hallókészülékkel foglalkozó helyek jelentős része adott márkákkal dolgozik, így a náluk lévő terápiás lehetőségek meglehetősen szűkek. A legtöbbjük ráadásul szinte csak hallókészülékbe épített zajterápiával dolgozik a fülzúgás kezelése céljából. Ez ma már nem elég.

Ismereteink szerint a kizárólag hallókészülékellátásra specializálódott helyeken dolgozók szakmai tudása és eszköz felszereltsége nem megfelelő a fülzúgás kezeléséhez. Keressünk inkább fülzúgásra specializálódott helyeket! A Tinnitus Klinika is ilyen, nálunk biztosan jó kezekben lesz a fülzúgása!

Mindenki maga dönti el, hogy miben hisz és milyen irányba indul el a kezelések terén. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még a szinte mellékhatások nélküli lágylézer terápia is rejthet magában kockázatokat.

Például a fülzúgás kialakulhat daganat megjelenése által. A lágylézer terápia az egyik leggyakrabban alkalmazott terápia, amit javasolni szoktak. Szakmai berkekben közismert, hogy az egyetlen ellenjavaslat a lágylézer terápia esetén a daganat, tumor jelenléte. Ha netán nekünk ilyen daganat következtében jelenik meg a fülzúgásunk, de nem történik alapos diagnosztika, akkor az automatikusan ezt a kezelést ajánló szakember – információ és tudás hiányában, mindenféle rosszindulat nélkül – rosszat tesz a fülzúgásban szenvedőnek.

Ezért különösen fontos, hogy az elején megfelelő szakemberekhez kerüljünk, akik átlátják a fülzúgás okait, veszélyeit, lehetőségeit.