Ha összeírnánk egy listát, amin felsorolnánk, mi minden okozhat fülzúgást, világossá válna, miért is olyan nehéz olykor a fülzúgás kezelése. Számtalan ok húzódhat meg a fülcsengés kialakulása mögött, ám néha egy egészen egyszerű és elhárítható dologról van szó: a fülzsírról.

Fülzsír: nem csak kosz a fülben

A fülzsír nem csak kosz, ami kiül a fül barázdáira a te legnagyobb bosszantásodra, hanem fontos feladatot lát el füled védelmében. A fülzsír ugyanis megvédi a füledet úgy, hogy felfogja és lelassítja a külvilágból bejutó port és koszt. Majd idővel magától összetapadva, galacsinok formájában megindulnak a hallójárat kijárata felé, és távoznak a hallójáratból.

Tévhit tehát, hogy állandóan tisztítanunk kellene a fülünket, ugyanis füled öntisztuló mechanizmusa elvégzi helyetted ezt a feladatot.

Bőven elég, ha fürdés után a törölköződ csücskével szárazra törlöd a fülkagylódat.

Egy banális tényező a fülcsengés okai között: a fülzsír

Forrás: 123RF

Ideális esetben a fülzsír megfelelő ütemben távozik a hallójáratból, ám előfordulhat, hogy felgyülemlik a hallójáratban és fülzsírdugót képez. Ennek oka lehet a túlzott fülpiszkáló használat, amivel visszatuszkolod a fülzsírt a hallójáratodba, vagy a túlzott fülzsír-termelődés, esetleg ha szokatlanul szárazabb a fülzsír a füledben, ami nehezebben távozik a hallójáratból.

Hogyan okoz a fülzsír fülzúgást?

A felgyülemlett fülzsír idegen anyagként van jelen a hallójáratban, ami beavatkozik a hang áramlásának folyamatába. Megnagyobbodva, egyfajta dugóként elállja a hang útját. Érintkezhet a dobhártyával, megváltoztathatja a fülben lévő nyomás mértékét, és zavart okozhat a dobhártya rezgésében, ami fülzúgást okozhat, vagy súlyosbíthatja a meglévő fülzúgásodat.

Természetesen adja magát a kérdés, hogy hogyan vedd észre, hogy a fülcsengés okai közül éppen a felhalmozódó fülzsír okozza a fülzúgásodat.

Vedd észre a jeleket!

Ha a fül eldugul, az nem marad észrevétlenül, számos olyan tünetet okoz, amit nem tudsz figyelem nélkül hagyni. A fülzúgáson túl tapasztalhatod még az alábbi panaszokat:

  • tompább a hallásod a megszokottnál,
  • szédülősebb vagy,
  • a füled szagosabb, zsírosabb, a megszokottnál,
  • gyakran viszket, esetleg nyomást, fájdalmat érzel a füledben.

Ha észreveszed magadon ezeket a jeleket, ideje beütemezned egy találkozót a fül-orr-gégész szakorvosoddal.

Viszlát fülzsír, viszlát fülzúgás!

A jó hír, hogy a fülzsírdugó eltávolításával a fülzúgás, az átmeneti halláscsökkenés és a fülfájdalmak is megszűnhetnek.

Azonban fontos, hogy ne próbálkozz otthon azzal, hogy kipucolod a füled, azzal ugyanis többet árthatsz magadnak, mint segíthetsz.

Kerüld a fülgyertyát vagy a fülpiszkáló használatát, ezekkel ugyanis ronthatsz a helyzeteden.

A fülgyertya finom permetet szór a hallójáratba, amit már nem tudsz házilag eltávolítani, csak orvosi segítséggel, és a fülzsírdugó is mélyebbre kerül. A fülpiszkálóval pedig csak még jobban visszatuszkolod a fülzsírt a hallójáratodba, és könnyedén mikrosebeket okozhatsz vele a hallójáratod érzékeny felszínén.

Ha szakavatott kezekbe kerülsz, akkor többnyire a fülzsír kiszívásával vagy kimosásával orvosolják majd a problémádat.

A kiszívás során belenéznek a füledbe, és egy mikroszkóppal felnagyított képet kapnak a hallójáratodról. Így jól látható munkaterületen tudnak dolgozni, miközben a fülzsírt egy kis szívóeszközzel eltávolítják. Ez egy biztonságos és fájdalommentes módszer a fülzsírdugó eltávolítására.

Egy banális tényező a fülcsengés okai között: a fülzsír

Forrás: 123RF

A fül kimosása során pedig vízsugarat engednek a hallójáratodba, ezáltal pedig a fülzsírdugó is távozik a füledből visszaáramló vízzel. Ez a módszer azonban nem mindenkinél alkalmazható! Ha a dobhártyád sérült vagy lyukas, esetleg műtéti úton csövet építettek be a középfüledbe, valószínűleg nem ezt az utat fogja választani az orvosod.

Éppen ezért lebeszélnénk téged arról, hogy otthon kísérletezz a gyógyszertárban kapható fülmosó készletekkel. Hiszen sosem tudhatod, nem érte-e olyan sérülés a füled, ami kizárná, hogy vízzel vedd fel a harcot a füledben felgyülemlett fülzsír ellen.

Ebből is láthatod, hogy mennyire fontos pontosan megállapítani, hogy mik lehetnek a fülcsengés okai.

A Tinnitus Klinika fülzúgás specialistái nem ajánlanak kezelést számodra egy előzetes komplex vizsgálat nélkül.

Ez ugyanis alapfeltétele annak, hogy kiderüljön, hogy egy egyszerű füldugulás vagy komolyabb probléma okozza a fülzúgásodat.

Jelentkezz be hozzánk vizsgálatra most, ha már jó ideje nem sikerült kideríteni, mi okozza a fülzúgásodat! Mi megtaláljuk a számodra megfelelő megoldást!