Sokat írtunk már arról, hogy a fülzúgás kialakulása mögött több, mint 200 ok állhat. Többek között agyi sérülések, fülbetegségek, stressz, pajzsmirigy problémák, mozgásszervi betegségek, és ez csak néhány a sok közül. A zaj okozta fülzúgás azonban a legtöbbek tudatában kimerül annyiban, hogy olyat csak egy hangos koncerten lehet beszerezni. Tévedés.

“Segítség, extra zaj érte a fülem!” - helyzetek, amikor áldás a tinnitus centrum

Forrás: Unsplash

Melyek azok a fület károsító hangok?

A suttogás ereje 20 decibel, a normál beszélgetés körülbelül 60 decibel körül zajlik, ami nem olyan hangos, hogy károkat okozzon a hallásunkban. Hivatalosan 80 decibeltől már védeni kellene a fülünket a zaj káros hatásaitól erre alkalmas eszközökkel: zajcsökkentő fülvédővel vagy füldugóval.

Példának okáért egy motorbiciklin (jó sisakban, nem túl gyorsan is) legalább 80 decibel a hangerő, a síp 100 decibelen fütyül, a mentő szirénája 120 decibelen szól, és egy átlagos fesztiváli koncerten is mértek már 120 decibelt, ami azt jelenti, hogy halláskárosodás jelentkezhet az első 15 perc után.

Fontos tényező az idő és az elhelyezkedés

Nem mindegy, milyen közel van a hangforrás a fülünkhöz, és hogy mennyi ideig vagyunk kitéve az intenzív zajnak.

Ugyanis minél alacsonyabb a hangerő, annál hosszabb ideig hallgathatjuk azt a károsodás kockázata nélkül, és minél nagyobb a hangerő, annál kevesebb idő elegendő a halláskárosodás kialakulásához.

És minél közelebb vagyunk a hangforráshoz, annál jobban ki vagyunk téve az esetleges sérülésnek.

“Segítség, extra zaj érte a fülem!” - helyzetek, amikor áldás a tinnitus centrum

Forrás: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Ám, ha nem kapunk gyors ellátást, nagy az esélye annak, hogy a fülzúgás krónikussá válik, a halláscsökkenés pedig tartós marad.

Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy veled is megtörténhet ehhez hasonló történet, akkor olvasd el egy koncertfüggő vallomását arról, miért nem megy többé zajszűrő füldugó nélkül sehová.

Mi is az a zajártalom?

A hallópálya olajozottan látja el a feladatát, és biztosítja azt, hogy minden számunkra fontos akusztikus információ eljusson agyunk hallóközpontjába. A hang a külső környezetből beáramlik a hallójáraton át a dobhártyáig, amit megrezegtetve halad tovább a középfül három pici csontoskáján keresztül – kalapács, kengyel, üllő – az ovális ablakon át a belső fülbe. Itt megrezegteti a szőrsejteket is, amelyek elektromos impulzusként továbbítják az ingert az agy hallóközpontjába. A hallóközpontban pedig az akusztikus inger értelmező folyamotokon keresztül formát ölt, itt meg végbe maga a hallás.

A szőrsejtek kulcsfontosságú szerepet látnak el ebben a komplex folyamatban. Ha működésük sérül, akkor a hallás is sérül. Éppen ezért fokozottan vigyáznunk kell rájuk, hogy sokáig ellássák feladatukat.

A szőrsejtek alapvetően rendkívül rugalmasak, így ha egy-egy erősebb inger éri őket, némi inaktivitás után képesek regenerálódni.

Ám egy nagyon erős hanginger képes tartós károkat okozni bennük, és akár teljesen elpusztítani is őket.

Ilyenkor tapasztalhatunk a hanginger erősségétől függően kellemetlen, fájdalmas tüneteket, fülzúgást, és akár hirtelen hallásvesztést is.

Mi is történik ekkor pontosan?

Ha igazán erős inger éri a szőrsejteket, akkor akusztikus traumáról beszélünk, és akut fülzúgás lép fel, amelyet általában sípoló (szinuszos) hang kísér.

A kutatások szerint ilyenkor a sérült szőrsejtek által már nem továbbítódik az inger, és ezt az agy úgy próbálja kompenzálni, hogy saját maga generálja őket.

Ez az, amit fülzúgásként tapasztalunk meg.

“Segítség, extra zaj érte a fülem!” - helyzetek, amikor áldás a tinnitus centrum

Forrás: Unsplash

Mely helyzetekben élhetünk át rövid idő alatt akusztikus traumát?

A hivatalos álláspont szerint akut akusztikus trauma akkor következik be, ha a fület 125 decibel felett pillanatnyi hatás éri. Ha a fül regenerációs ideje alatt még egy hanghatás behatás történik, akkor a fül visszafordíthatatlanul károsodik. De már 110 decibel mellett is jelentkezhet jelentős károsodás.

A hétköznapi életben a következő helyzetekben tehetünk szert ezzel kapcsolatos kellemetlen élményre:

 • koncerten, különösen a színpad előtt, és a hangfal mellett,
 • mentők és rendőrautók szirénájának hangjától,
 • autóban, a biztonsági légzsák kinyílásakor,
 • vadászat során, céllövöldében, lőtéren,
 • zajos sportstadionban, sporteseményeken,
 • tűzijáték és petárda használata során.

Miből érezheted, hogy nagy a baj?

Általában a legtöbb koncert után észlelhető fülzúgást kialussza az ember másnap reggelre. Önmagában már ez sem jó, de ha az alábbi tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj segítségért a legközelebbi tinnitus centrum szakembereihez!

 • féloldali halláscsökkenés és fülfájdalom,
 • a fülből váladék ürül,
 • egyensúlyzavar lép fel,
 • fejfájás,
 • alvászavar,
 • fülzúgás,
 • szédülés.

Ilyen akut esetekben azonnali kezelésre van szükség, hogy az esetleges fülsérülést, például dobhártya kiszakadást, a fül mikrosérüléseit orvosolják, és hogy minimalizálják a károsodást. Ezt általában keringésjavító és szteroidos infúziókkal kezelik, hogy segítsék a  szőrsejtek regenerálódását.

“Segítség, extra zaj érte a fülem!” - helyzetek, amikor áldás a tinnitus centrum

Forrás: Unsplash

Fontos a megelőzés!

Noha, a gyors beavatkozás jelentősen segít abban, hogy megússzuk komolyabb következmények nélkül az erős zajhatást, a legjobb, ha elkerüljük ezeket a helyzeteket. Mindig védjük zajcsökkentő fülvédővel és füldugóval a fülünket már a 85 decibeles zajhatástól is!

Nálunk beszerezheted ehhez a legkorszerűbb zajcsökkentő füldugót, de ha elszenvedője vagy egy akusztikus traumának, vagy régóta küzdesz fülzúgással, fordulj hozzánk bátran segítségért! Jelentkezz be akár most a hozzád legközelebb lévő Tinnitus Klinikánkra!