Van az a pillanat, amikor ülsz otthon, és dühödben belemarkolsz a ruhádba, mert annyira őrjítően zúg a füled.  Arra gondolsz, hogy bármit, de tényleg bármit megtennél azért, hogy ez az őrületes zaj elhallgasson a fejedben. Adunk néhány tippet, amivel azonnali enyhülést nyersz.

A fülzúgásban nem az a borzasztó, hogy hallod, hanem az, hogy elveszi azt a csendet, ami alatt képes lennél pihenni.

Kizsigerel, elfáraszt, leszív, kimerít.

6 tipp, amivel azonnal enyhítheted a fülcsengés intenzitását!

Forrás Unsplash

Tudtad, hogy régen voltak emberek, akik annyira szenvedtek a fülzúgásuktól, hogy azt kérték orvosuktól, hogy sebészetileg vágják el a hallóidegüket, hogy végre csend legyen? Már akkor is élt az emberekben az a tévhit, hogy ha nem hallanának, akkor a fülcsengés is elkerülné őket.

Pedig a valóság az, hogy a fülcsengés a hallássérülteket is érinti.

A fülzúgás ugyanis hangforrás nélkül jön létre az agyban vagy a belső fülben. Nem szükséges hozzá hallás. Éppen ezért, ha különösen elviselhetetlenné válik a fülcsengés, soha ne törekedj arra, hogy a környezeted elcsendesedjen. Helyette inkább keresd a zajt!

A háttérzaj és a hang ugyanis segít elfedni a fülzúgásodat, és ennek köszönhetően megszabadulsz tőle egy rövid időre.

Erre a célra akár a légkondi hangja is jó lehet, de ha megúsznád a magas áramszámlát, összeszedtük, milyen eszközökhöz nyúlhatsz otthon az azonnali enyhülésért!

Zuhanyozz!

Különösen most, hogy támad a kánikula, jól esik a felforrósodott testnek egy hűvös zuhany. Az élvezet mellett azonban kétszeresen jó hatással van a fülzúgásra, ha letusolsz. Egyrészt egy hideg-meleg váltózuhannyal felpezsdíted a vérkeringésedet, ami a fülcsengés mérsékelése szempontjából hasznos. Másrészt pedig a zubogó víz duruzsolása szintén elfedi a fülcsengés kellemetlen hangjait, így amíg a zuhany alatt állsz, biztosan enyhülni fog a fülzúgásod!

6 tipp, amivel azonnal enyhítheted a fülcsengés intenzitását!

Forrás Unsplash

Hallgass audiokönyvet!

Ha imádsz olvasni, akkor ahelyett, hogy cipelnéd magaddal a könyveket a közlekedés forgatagában, inkább szerezd be az olvasmányodat hangoskönyv formájában! Így kicsit pihenteted a szemeidet, és a regényedet is egy más dimenzióból ismerheted meg. Emellett pedig a fülcsengésed is alábbhagy, ha a felolvasó hangja duruzsol a füledben!

Hallgass podcastot!

Ha a hangoskönyv nem a te világod, mert jobban szereted olvasni a könyveidet, mint hallgatni, akkor a podcastok izgalmas témakínálata lehet számodra szuper alternatíva! Érdekel Magyarország rejtett története? Az épületek múltja? Az egyes korszakok részletei, amiről nem olvashatsz a történelemkönyvekben? Találni fogsz olyan podcastot, ahol erről beszélgetnek. Szerezd be őket!

Táncolj!

Önmagában a háttérzene, és a zene halk hallgatása is nagy segítség, de ha két legyet ütnél egy csapásra, akkor táncolj! Akár iratkozz be egy tánc csoportba, akár otthon táncolj önfeledten vagy oktató videóra, mindegyik jó választás, ha szabadulni akarsz a fülcsengésedtől! A zaj és a testmozgás együttes hatása megteszi a magáét, az előbbi elfedi a fülcsengést, az utóbbi pedig a keringési rendszered megtornáztatásával tesz ellene.

6 tipp, amivel azonnal enyhítheted a fülcsengés intenzitását!

Forrás Unsplash

Találkozz a barátaiddal!

Fontos a lelki feltöltődés is, és erre a barátaiddal való találkozások és a közös programok alkalmasak. Így legördül a válladról egy adag stressz, a beszélgetés sustorgása pedig jótékonyan hat a fülcsengésedre!

Használd a hallókészülékedet!

Ha halláscsökkenésed van, és nem hordod rendszeresen a hallókészülékedet, ideje ezen is dolgozni is kicsit. A hallókészülék ugyanis felhangosítja a környezetedet, ami szintén egyfajta maszkolóként is hat. Legalábbis jelentősen kevésbé fog kínozni a fülzúgás, ha hallod a világ hangjait, mint hallókészülék nélkül, amikor nagyobb körülötted a csend!

A legjobb megoldás azonban az, ha beszerzel egy hangterápiás eszközt. Ez a hallókészüléknek tűnő eszköz ugyanis a füledben folyamatosan bocsát ki speciális hanganyagot, ami nem csak elfedi a fülzúgásodat, amikor használod, hanem kezeli is azt!

Jelentkezz be a hozzád legközelebb lévő Tinnitus Klinikánkra, ahol helyben kipróbálhatod hangterápiás eszközeinket, majd bérelheted, vagy akár meg is vásárolhatod azokat!