Amikor ott ülsz az orvos előtt, és megkérdezi tőled, hogy mi a panaszod, akkor mit mondasz? Valószínűleg azt, hogy zúg a füled, és ez megőrjít. Te, és a többi ember, aki szenved a fülzúgástól, az elsősorban arra gondol, hogy a fülzúgás állandó érzékelése az, ami elviselhetetlenné teszi a létezést. Pedig nem.

A fülzúgást valójában sokkal tovább képes elviselni az ember, mint hinné. Először csak rövid időre jelenik meg. Kicsit megmutatja magát, aztán tovaillan, te pedig vállat rándítasz, hogy ez ilyen. Néha jön, kicsit bosszant ez a hang, aztán elmegy. Elviselhető a dolog.

A fülzúgás lelki okai sokkal összetettebbek, mint hinnénk! - ezért tud kikészíteni minket valójában!

Forrás: Unsplash

Azonban, amikor a zúgás egyre tovább tart, egyre erősebbé válik, és állandósul, akkor kezd csak igazán zavarni. Ekkor már elég ideig tart ahhoz, hogy kifejtse a hatását a testedre.

Elég ideig ahhoz, hogy elvegye a csendedet.

A csend egy fontos része az egészségünknek. Mindenkinek szüksége van zaj nélküli térre, ahol pihenni és regenerálódni tud. Ha a tested ehhez nem jut hozzá, akkor fáradtabb lesz. Az a test, amelyik örökké vagy tartósan fáradt, egyre kevésbé tud védekezni a külső támadások ellen. Az immunrendszered képtelen ellátni a feladatát.

Gondolj csak egy fesztiválon eltöltött éjszakádra! Vagy arra, amikor megszületett a fiad vagy a lányod, és hónapokig kialvatlan voltál a gyereksírástól!

Ha állandó zajnak vagy kitéve, nem tudsz pihenni.

Ennek egyszerű evolúciós okai vannak.

Az emberi agy elképesztően működik: képes kiszűrni a felesleges információkat. Ezért nem érzed, hogy a bőröd mindenhol érintkezik a ruhád anyagával. Nem emlékszel minden részletre, amit a nap folyamán láttál, pedig láttad. Az agyad kiszűri mindazt, ami megnehezítené azt, hogy tudatosan koncentrálj arra, amit éppen csinálsz. Ezért tudsz beszélgetni a zajos helyeken is,  az agy ugyanis kiszűri a háttérzaj egy részét, hogy a beszédre koncentrálhass!

Azonban, a veszélyre utaló zajokat képtelen figyelmen kívül hagyni.

Az evolúció során a túlélésünket szolgálta az, hogy azonnal menekülésre késszé váljunk, ha figyelmeztető, veszélyt jelző zajt észleltünk: legyen az az ágak reccsenése, léptek zaja, vagy a bokor zörgése, vagy egy lövés zaja. Az izmaink ilyenkor görcsbe rándulnak, feszültté válunk, késszé válunk a támadásra vagy a menekülésre. Ez egy tanult stresszválasz, amit nem tudunk levetkőzni, hiába élünk már a 21. században.

A fülzúgás lelki okai sokkal összetettebbek, mint hinnénk! - ezért tud kikészíteni minket valójában!

Forrás: Unsplash

Ezért van az, hogy a mindennapi zaj, ami az utcára kilépve körülvesz minket, és a fülzúgás is megvisel bennünket.

A fülzúgás tulajdonképpen egy folyamatosan jelenlévő zaj, amitől nem tudsz szabadulni.

Na de, mi a baj a zajjal?

Világunk egyre zajosabbá válik. Az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben azt mondta, hogy évente 1,6 millió egészséges életév távozik el csak a környezeti zajhatások miatt.

A zaj stressz, különösen ha nem tudjuk befolyásolni.

Hatására a testünk stresszhormonokat választ ki: adrenalint és kortizolt. Ennek következtében vérünk összetétele és az erek szerkezete megváltozik, merevebbé válik. Ez a tartós folyamat pedig előbb vagy utóbb szív-és érrendszeri betegségeket okoz, melyek gyakran elhalálozáshoz is vezetnek.

A stressz a tartós zajjal fokozódik

Számtalan olyan problémát okoz ugyanis a zajnak (állandó fülzúgásnak) való kitettség, ami még több stresszválaszt hív elő a szervezetedből. Elég csak arra gondolnod, amikor a fülzúgásod miatt nehezebbé válik a kommunikáció a családoddal vagy a kollégáiddal.

Felemeled a hangod, ideges vagy, hogy nem érted, mit mond a másik, sok a félreértés. Ez kihat a társas kapcsolataidra, munkavégzésedre, tanulásodra. Annál is inkább, mert állandó fülzúgás mellett jelentősen nehezebb koncentrálnod arra, amit éppen csinálsz. Nem segítenek az alvás nélkül töltött éjszakák sem, mert egy erős fülzúgás aludni sem nagyon hagy, igaz?

A fülzúgás lelki okai sokkal összetettebbek, mint hinnénk! - ezért tud kikészíteni minket valójában!

Forrás: Unsplash

Tehát a helyzet rosszabbodik: nem alszol jól, folyton ideges vagy és szétszórt. Olyan problémákon rágódsz, mint hogy:

  • már megint nem vagy biztos benne, mi a feladatod, mert nem értettél mindent,
  • már megint csúszol a munkáddal, mert képtelen vagy koncentrálni,
  • szeretnél kimozdulni, de a fülzúgás miatt nem vagy túl motivált, a barátaid pedig neheztelnek rád,
  • a családodnak fogy a türelme a hangulatingadozásaid miatt.

Döbbenetes, hogy egy apró, idegesítő hang milyen rejtett, összefüggő folyamatokon keresztül képes a kétségbeesés szélére sodorni.

Érdemes tehát komolyan venni azt, ha az orvosod a fülzúgás lelki okai mögött meghúzódó tényezőket próbálja feltárni. A stressz ugyanis – ahogy látod – rombolóbb hatással bír, mint hinnéd. Itt olvashatsz arról, hogyan ismerd fel, ha fülzúgásod hátterében stressz áll.

Ne hagyd, hogy ez a hang őrületbe kergessen!

Nagyon fontos, hogy magadnál tartsd az irányítást a saját életedben! Ez motivál, hajt előre a hétköznapokban, és ezt az irányítást úgy tudod magadnál tartani, ha a figyelmedet eltereled a fülzúgásodról!

Ezt hangterápiás eszközökkel teheted meg a leghatékonyabban, amelyek a füledbe helyezve speciális dallamot játszanak le. Bővebben itt olvashatsz működésükről. Így a fülzúgásod, még ha jelen is van, az új dallammal elviselhetőbbé válik. Képessé válsz arra, hogy figyelmen kívül hagyd, és a figyelmed a szükséges dolgokra irányítsd stressz nélkül!

Jelentkezz be a hozzád legközelebb lévő Tinnitus Klinikánkra, hogy rendelőnkben kipróbáld, mennyire hatékonyan képes segíteni fülzúgásod elfedésében egy ilyen pici eszköz!

Nálunk a fülzúgás nem csupán egy testi tünet. Mi arra is odafigyelünk, hogy mik  lehetnek a fülzúgás lelki okai, hogy megelőzzük azokat személyre szabott megoldásokkal!