Az egészséged és a jól működő hallásod alapfeltétele a jó vérkeringés. Az oxigéntől duzzadó, sebesen száguldó vér megfelelő tempóban, bőségesen látja el a testedet oxigénnel, így biztosítva annak megfelelő működését. Ha valamilyen okból a vérkeringésed belassul, annak bizony hatásai lesznek a testedre és a hallásodra is!

Amíg nem tapasztalod meg, addig el sem tudod képzelni, milyen fontos feladatot lát el a keringési rendszered. Ám, ahogy nem jutnak el a sejtjeidhez a létfontosságú tápanyagok és az oxigén, kellemetlen tüneteket tapasztalsz meg magadon:

 • dagad a lábad,
 • zsibbadás jelenik meg a végtagjaidban, érzéketlenné válnak,
 • hideg a kezed és a lábad,
 • fáradékony vagy és gyenge,
 • gyakran betegeskedsz,
 • töredezik a hajad és a körmöd,
 • a vérnyomásod ingadozik, túl alacsony vagy magas.

Hosszú távon – ha nem figyelsz oda és nem teszel ellene – ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek: egy nap, amikor nem számítasz rá, rád támadhat a stroke vagy a szívroham.

Pezsdítsd fel a vérkeringésed! - ezért fontos a fülzúgás elleni torna

Forrás: Unsplash

A füleid sem tudnak jól működni

Ha a belső fül vérkeringése rossz, annak több rossz hatása van, mint gondolnád. Amellett, hogy a fülzúgásod egyre jobban erősödik miatta, más kellemetlen tünet is megnehezíti az életed, hiszen a belsőfül és a középfül felel az egyensúly érzékelésedért is. Ezért, ha a vérellátásuk megcsappan, egy láncreakció indulhat el:

 • megjelennek a szédüléses rohamok,
 • a gyakori émelygés,
 • az egyensúlyod megtartása nehézzé válik,
 • csökkenhet a hallásod,
 • fokozottan izzadsz,
 • szapora szívdobogást érezhetsz,
 • esetenként hasmenésed is lehet.

Mitől alakul ki a vérkeringés zavara?

A nem megfelelő vérkeringés mögött sok ok húzódhat meg. Kialakulhat bizonyos betegségek következményeként: például cukorbetegség, érszűkület megléte mellett. De lehet a rossz, egészségtelen életmód következménye is, például ha túlsúlyra teszünk szert, vagy mozgásszegény életvitelt folytatunk.

Mit tehetsz, hogy jobb legyen?

Első lépésként fontos kideríteni, mi vezethetett a vérkeringés zavarának kialakulásához.  Ha valamilyen betegség, akkor el kell kezdeni annak a kezelését, ezzel párhuzamosan pedig érdemes egy egészségesebb életmódra váltanod! Ebben a cikkünkben 6 tápanyagról olvashatsz, amivel felveheted a fülzúgás ellen a harcot.

Persze, léteznek gyógyszerek, amelyek segítik serkenteni a vérkeringésedet, ám jobb, ha nem terheled azonnal a szervezetedet ezzel a megoldással, hanem egyszerűbb, természetes módszerek felé nyúlsz, amelyeket be tudsz iktatni a mindennapokba.

Pezsdítsd fel a vérkeringésed! - ezért fontos a fülzúgás elleni torna

Forrás: Unsplash

1 Sportolj!

Tudjuk milyen ez. Hiába tudod, hogy a sport mennyire jó hatással van a szervezetedre, nehéz elkezdeni, hát még rendszeressé tenni azt. Pedig heti három alkalommal végzett egyórás testmozgással már jelentősen tehetsz azért, hogy a vérkeringésed olajozottabban működjön!

Nem kell azonnal lefutnod a maratont, vagy bevenned a helyi edzőtermet! Igazodj a saját tempódhoz! Ha jellemzően ülőmunkát végzel, akkor már a napi rendszeres esti séta is sokat tesz, idővel pedig növelheted a terhelésedet kocogással, túrázással, vagy más sportolási lehetőségekkel. Nincs ennél jobb fülzúgás elleni torna!

2 Ne dohányozz!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a dohányzás mennyire komoly gátat jelent a vérkeringés számára! Egyetlen cigaretta elszívásával is rengeteg füst és méreganyag kerül a véráramba, ami több módon is akadályozza a vér megfelelő áramlását:

 • besűríti a vért,
 • beszűkíti az ereket,
 • nehezíti a feldolgozási folyamatokat,
 • ezáltal pedig kevés oxigént enged a test részeibe.

Már abban a pillanatban, hogy nem gyújtasz rá az aznapi adagodra, elkezd regenerálódni a tested, és napról napra jobbá válik a vérkeringésed.

Pezsdítsd fel a vérkeringésed! - ezért fontos a fülzúgás elleni torna

Forrás: Unsplash

3 Támogasd a vérkeringésedet ételekkel!

Nem mindegy, mit viszel be a szervezetedbe az étkezéseid során! Egészséges táplálkozással rengeteget tehetsz a vérkeringésed megfelelő működéséért. Kerüld a magas cukor és zsírtartalmú, feldolgozott élelmiszereket, helyette fogyassz inkább az alábbiakból:

 • teljes kiőrlésű kenyér,
 • köretek közül barna rizst, bulgurt, kuszkuszt vagy quinoat,
 • E-vitaminban gazdag ételeket: májat, tojást, avokádót, diót,
 • magvakat,
 • sovány húsokat,
 • zöldségeket és gyümölcsöket.

Figyelj oda a napi folyadékbeviteledre, igyál legalább 2-3 liter vizet vagy cukrozatlan teát. A megfelelő hidratáltság biztosítja azt, hogy a véred ne legyen sűrű és lassú, hanem gyorsan szállítsa a tápanyagokat és az oxigént a tested különböző részeibe.

4 Iktass be néhanapján egy masszázst!

Az elgémberedett izmoknak jót tesz, ha időnként szakember gondjaira bízod őket! Amellett, hogy a lelkednek is jót teszel, kikapcsolódsz, lerakd ideig-óráig a napi stresszt, a keringésednek is örülni fog!

A masszázs jól megdolgoztatja az izmaidat, serkenti a keringésedet, és jótékony hatással van a szívműködésedre és az anyagcserédre is! A masszázs tudományát birtokló szakemberek nem véletlenszerűen dolgoznak a testeddel: mozdulataikkal olyan helyre is képesek elirányítani az oxigént szállító vért, ahová nehezebben jutnak el.

Pezsdítsd fel a vérkeringésed! - ezért fontos a fülzúgás elleni torna

Forrás: Unsplash

5 Öltözködj jól!

Biztosan megfigyelted már, hogy a szűkebb ruhákban kényelmetlenül érzed magad, és levegőt is nehezebben kapsz. Nem véletlenül! A szűk, testet leszorító ruhák ugyanis megnehezítik a vérkeringésed számára, hogy rendeltetésszerűen végezze a munkáját. Viselj inkább laza, kényelmes ruhákat! Sokkal jobban fogod érezni magad!

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, sokat teszel az egészségedért és a fülzúgásmentes életért. A Tinnitus Klinika munkatársai hisznek abban, hogy a fülzúgás kezelése több pusztán tüneti kezelésnél. A fülzúgás megjelenése mögött ugyanis számtalan ok állhat, amit egy teljeskörű vizsgálattal tudunk felderíteni.

A sikeres fülzúgás kezelés enélkül elképzelhetetlen: mi a személyre szabott kezelésben hiszünk.

Jelentkezzen be hozzánk egy átfogó vizsgálatra, hogy mielőbb összeállíthassunk számodra a legideálisabb kezeléssorozatot!