Ha azt mondjuk, a cukorbetegség tünete, mi jut először eszedbe? Túlsúly, látásproblémák, vakság, végtag amputáció? Általában a legtöbb ember erre gondol, pedig bármilyen meglepő is, a fülzúgás is megjelenhet kísérő tüneteként.

Egyik sincs a másik nélkül: a fülzúgás is lehet cukorbetegség tünete

Forrás: 123RF

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2016-os, az egészségvesztés okait felmérő kutatása szerint Magyarországon az összetett betegségcsoport által okozott egészségveszteség feléért a cukorbetegség felelős. Ez azért szomorú adat, mert a cukorbetegség tünete több más mellett a fülzúgás is, ami azt jelenti, hogy a cukorbetegséggel küzdő magyar lakosság jelentős része szenved a fülzúgástól és halláscsökkenéstől.

Egyes becslések szerint a cukorbetegségben érintett embereknél kétszer olyan gyakori a halláscsökkenés és a fülcsengés, mint azoknál, akik nem küzdenek a cukorbetegséggel.

Miért jelenik meg a fülzúgást, mint a cukorbetegség tünete?

A cukorbetegség sokféleképpen hat az emberi testre. Ezek a hatások pedig negatív folyamatokat indítanak el a szervezetedben, amelyek roncsolják a szervezeted fontos alkotóelemeit. A fülzúgásért és a halláscsökkenésért általában az alábbi három folyamat tehető felelőssé.

1 Romlik a keringés, romlik a fül állapota is

A cukorbeteg emberek háromnegyede küzd keringési zavarokkal. A diabétesz következtében ugyanis felgyorsul a kis- és a nagy erek elmeszesedési folyamata, így a vér nem tud megfelelően haladni az érrendszerben, és nem tud elegendő oxigént juttatni tested minden részébe. Emiatt pedig megnő az infarktus és az agyvérzés kockázata, amelyek a leggyakoribb halálozási okok között szerepelnek a cukorbetegek körében.

A keringési zavar befolyásolja a füled működését is. Amikor megemelkedik a vércukorszinted cukorbetegként, a véred sűrűbbé válik, és nagyon nehezen tud eljutni a belső fül apró kapillárisaihoz. Ez a korlátozott véráramlás károsítja, és végül elpusztítja a törékeny szőrsejteket, amelyek szerepe a hallásban nagyon fontos: továbbítja a külvilágból érkező hangingereket az agy hallóközpontjába. Így, minél több szőrsejtet veszítesz el, annál jobban romlik a hallásod, és alakul ki a fülzúgás.

Egyik sincs a másik nélkül: cukorbetegség és fülzúgás

Forrás: Unsplash

2 Sérül a hallóideg

Az egyensúlyi és hallóideg, azaz a VIII. agyideg fontos szerepet játszik a hallás létrejöttében. A hallóideg hangra vonatkozó információkat szállít fülünk hártyás csigájának Corti-szervéből agyunk hallóközpontjába, ahol a hallott hangok értelmet nyernek. A hosszú ideig tartó magas vércukorszintnek való kitettség károsítja a hallóideget, így idővel egyre nehezebben tudja ellátni rendkívül fontos feladatát, a hallásunk fokozatosan romlásnak indul, és a fülzúgás is teret nyer az elhalkuló környezet mellett.

3 A kálium és nátrium ionok egyensúlya felborul

A belső fülben, a kerek ablak mögött kálium-és nátrium ionok találhatók a belső fül folyadékában, melynek fontos feladata, hogy a dobhártyáról érkező mechanikus rezgéseket elektrokémiai jelekké alakítsa át. Ehhez azonban fontos, hogy a belső fülben lévő kálium és nátrium ionok szintje optimális egyensúlyban legyen, erről az ATP-áz enzim gondoskodik.

A megnövekedett vércukorszint azonban az ATP-áz enzim működését is befolyásolja, így a folyamatok meghiúsulnak, ennek következtében pedig az egyensúlyunk és a hallásunk is veszélybe kerül.

Mit tehetsz a füled védelme érdekében?

A fülzúgás kezelésének első és legfontosabb lépése, hogy felderítsük, milyen alapbetegség okozza a kialakulását, és hogy az alapbetegséget megszüntessük vagy kezeljük. Ezért a te feladatod, hogy a cukorbetegségedet kezelő orvosod utasításait betartsd, ami gyógyszeres kezelést, életmód váltást, rendszeres sportot, diétát jelent.

A vércukorszinted stabilizásával, a cukurbetegséged karban tartásával a kísérő tünetek - köztük a fülzúgás is - enyhülni fognak.

Forrás: Unsplash

A vércukorszinted stabilizásával, a cukurbetegséged karban tartásával a kísérő tünetek – köztük a fülzúgás is – enyhülni fognak.

Emellett érdemes a keringés rendszeredre is odafigyelni: kerüld az alkoholok fogyasztását, a dohányzást, és pörgesd fel keringésedet rendszeres testmozgással!

Védd a füled a zajtól!

Fontos, hogy a fülzúgást önmagában, mint tünetet is kezeld! Óvd a füled és a szőrsejtjeidet a zajoktól, ezáltal is megakadályozhatod, hogy a fülcsengésed intenzívebbé váljon. Zajszűrő füldugóink segítenek abban, hogy a fesztiválszezont és a koncerteket is biztonságosan élvezhesd!

Kerüld a stresszt!

A stressz megterheli a keringésedet, magas vérnyomást és pulzusemelkedést okoz, ami sem a vércukorszintednek, sem pedig a fülzúgásodnak nem kedvez. Igyekezz kiiktatni az életedből azokat a stresszforrásokat, amelyeken túl gyakran idegeskedsz, és törekedj arra, hogy eleget pihenj! Alkalmazz stresszoldó technikákat, meditálj, jógázz!

Sokszor a lélek nyugalma az, ami elindítja az embert a gyógyulás útján!

A stressz leküzdése különösen azért nehéz kérdés, mert könnyen a 22-es csapdájába kerülhetsz. Először csak rövid időre jelenik meg a fülzúgás a füledben, azonban te azonnal rá figyelsz. Elkezdesz aggódni, hiszen egy hangot hallani a semmiből a füledben és a fejedben nagyon furcsa! Megijedsz, aggódni kezdesz, és minden idegszáladdal azt a bizonyos, furcsa hangot kezded el figyelni.

A fülzúgás azonban annál erőteljesebb lesz, minél jobban figyelsz rá.

Forrás: Unsplash

A fülzúgás azonban annál erőteljesebb lesz, minél jobban figyelsz rá. És minél erősebbé válik, annál jobban figyelsz rá. Negatív spirál.

Fedd el a fülzúgásod más hangokkal!

Erre a célra megoldás lehet a háttérben duruzsoló tévé vagy rádió, vagy a légkondi zaja. Ezek azonban nincsenek mindig veled, hiszen nem mozdítható eszközök. Erre jelentenek tökéletes megoldást a hangterápiás eszközeink, amelyek diszkréten megbújnak a füledben, és egész nap kellemes dallamokkal kényeztetik az idegrendszeredet, miközben intézed a dolgaidat.

Ám amellett, hogy a terápiás dallamok segítenek elfeledtetni veled, hogy folyamatos füttykoncert zajlik a füledben, kezelik is a fülzúgásodat! A hangterápiás eszközök tartós használatával a fülzúgásod akár véglegesen eltűnhet!

Ha szeretnél leszámolni a fülzúgásoddal, jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikára, ahol kipróbálhatod hangterápiás eszközeinket! Vásárlás helyett, akár bérelheted is a készülékeinket, ha az számodra így gazdaságosabb!

Jelentkezz most!