Friss levegő, földillat, madárcsicsergés, színek – mi ezt tennénk abba a pirulába, amit úgy osztogatnának, mint a fülzúgásra gyógyszer. Noha nem létezik csodapirula, ami elmulasztaná a fülcsengést, de a túrázást, természetjárást receptre írnánk fel mindenkinek.

A természetjárás bizonyítottan pozitív hatással van a szervezetre, ezt számtalan kutatással alátámasztották már. Ha elképzeljük, hogy a természetjárás pirula formájában kerül forgalomba, mint fülzúgásra gyógyszer, akkor alapvetően három fontos hatóanyagból állna. Ez a három hatóanyag együttesen olyan pozitív folyamatokat indít el a szervezetedben, ami a fülzúgásodat mérsékeli.

De nézzük is meg, hogy mi ez a három hatóanyag pontosan!

Van fülzúgásra gyógyszer! - a turista útvonalakon megtalálod

Forrás: Unsplash

Hatóanyag 1: a stresszoldó koncentrátum

Ha rovod a kilométereket, és belefeledkezel a természet szépségeibe, akkor egyfajta flow-élményben lesz részed. Csíkszentmihályi Mihály szerint ugyanis a flow egy olyan átszellemült állapot, amelyet az öröm és boldogság érzése jellemez. Akkor élheted át, amikor teljesen belefeledkezel egy tevékenységbe.

A természetjárás segít kizárni a stresszt, ami a fülzúgás egyik legerősebb tápláló forrása. Mivel a fák alatt nem érnek felesleges ingerek, nem szörfölsz az interneten, hanem csak nézelődsz, érzed, ahogy ropognak az ágak a talpad alatt, ahogy dörömböl a szíved, a gondolataid, az elméd elcsendesül.

Ez az elcsendesedés jó hatással van a stresszintedre. A stressz normalizálásával pedig a fülzúgásod is enyhülni fog.

Hatóanyag 2: a mozgás esszenciája

Sokan hajlamosak a túrázást lefitymálni, mint testmozgást, de az igazság az, hogy a kilométerek gyűjtése igenis intenzív sport. Az emelkedők, lejtők megmászása felér egy zsírégető edzéssel, alaposan megtornáztatja a keringési rendszeredet.

A jó keringési rendszer pedig hozzásegít ahhoz, hogy a fülzúgásod enyhüljön.

Van fülzúgásra gyógyszer! - a turista útvonalakon megtalálod

Forrás: Unsplash

A fülzúgás mögött ugyanis gyakran húzódik meg keringési probléma: magas vérnyomás, vagy elégedetlen keringés a fül ereiben, ami a zúgó érzéshez vezet.

Hatóanyag 3: a természet hangjainak kivonata

Ha olvastad már ezt a cikkünket, akkor már tudod, miért hatékony a hangterápia a fülzúgás ellen. A zajgenerátorral ellátott hangterápiás eszközök a füledbe helyezve olyan mesterséges dallamokat játszanak le, amelyek képesek elfedni a kínzó fülzúgásodat.

Van fülzúgásra gyógyszer! - a turista útvonalakon megtalálod

Forrás: Unsplash

Ezek a hangterápiás eszközök sokféle dallammal dolgoznak: fehér zajjal, rózsazajjal, vagy a természet hangjaival. A természetben ugyanis rengeteg olyan ismétlődő zaj van, ami jótékony hatással van a fülcsengésedre.

Ilyen például az óceán hangja, de a természetjárás során előforduló hangokat is gyakran felhasználják: levelek zizegése, az eső hangja, a madárcsicsergés vagy a séta zörejei.

Ezek egy túra során rád találnak, és akarva-akaratlanul is elmaszkolják a fülzúgásodat, enyhítve a zúgás okozta rossz érzést.

Tehát, ez a gyógyszer ugyan nem létezik, de óriási szerencse, hogy nyers valójában is hozzájuthatsz, ha kimozdulsz! Ott van ugyanis szinte mindenhol a túraútvonalakon! Mindegy, hogy az Őrség dombjait járod be, vagy a Pilis erdeit, ez a három hatóanyag minden pórusodon beáramlik majd a szervezetedbe!

Ám, ha nincs időd eljutni túrázni, a természet hangjait akkor is magaddal viheted a füledben egy pici készülékben, ha a nagyváros utcáin rovod a lépteket.

Jelentkezz be a hozzád legközelebb lévő Tinnitus Klinikánkra, hogy rendelőnkben kipróbáld, mennyire hatékonyan képes segíteni fülzúgásod elfedésében egy ilyen pici hangterápiás eszköz!