,,Fülzúgásom lehet megint. Á, úgysem lesz semmi baj! Majd kialszom!” Könnyű ezzel a gondolattal belevetni magunkat egy házibuliba, vagy órákig hallgatni a zenét a fülesünkön keresztül. A fülzúgás jön és megy. De vajon mitől függ, hogy elmúlik-e, vagy egy nap megmarad?

Jól ismerjük azt a jelenséget, amikor a fülzúgás koncert után megjelenik, és jobb esetben reggelre kialusszuk. Ugyanez megtörténhet akkor is, ha hasonlóan erős zajnak vagyunk kitéve: gokartozunk, építkezési folyamatokban veszünk részt, vagy egész nap zajongó gyerekek között töltöttük az időt. De mitől függ az, hogy a bennünket ért zaj tartós károkat okoz-e? És az, hogy a fülzúgás elmúlik vagy sem? Nos, ettől a négy dologtól biztosan.

Fülzúgás koncert után: Mitől függ, hogy elmúlik-e?

forrás: Unsplash

Milyen erős volt a zaj, aminek ki voltál téve?

A biztonságos hangerősség, ahol nyugodt lehetsz a hallásállapotod felől, az a 80 decibel. Ha ennél erősebb zajnak vagy kitéve, már károsodás érheti a füled. Ám minél nagyobb a zaj mértéke, annál nagyobb veszélynek van kitéve a hallásod. Tévedés az is, hogy 80 decibel alatt ne lenne hatása a zajnak a testedre.

Már 30 dB feletti zaj pszichés hatásokat vált ki a szervezetedből. Az ennek a zajszintnek megfelelő idegesítő állandó sustorgás, hűtő búgása olyan reakciókat hív elő a testből, mint dekoncentráció, frusztráltság, fáradékonyság, alvásproblémák. 65 dB feletti folyamatos zajoktól a vegetatív rendszered folyamatos terhelés alatt áll, ami 20%-kal megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát nálad.

85 dB felett már károsodik a hallószerv, ekkor a hallás folyamatában fontos szerepet játszó szőrsejtek komoly küzdelembe kezdenek az életben maradásukért.

A rájuk ható erős zaj ugyanis roncsolja őket, ám csodás regenerációs képességük miatt időről-időre visszanyerik eredeti állapotukat. Ekkor éljük meg azt, hogy egy erős zajhatás után zúgni kezd a fülünk, ám idővel az elmúlik. Ám minél erősebb a szőrsejteket érő zaj, annál nehezebben regenerálódnak, mígnem elpusztulnak, ami a fülzúgás állandósulásával, és a halláscsökkenés kialakulásával jár. Gondolj csak bele! Egy koncert akár 110 decibelen is szólhat, és 120 decibel felett már fizikai fájdalmat érezhetünk a fülünkben! Egy hirtelen kicsapódó légzsák 160 decibele pedig átszakíthatja a dobhártyát is!

Fülzúgás koncert után: Mitől függ, hogy elmúlik-e?

forrás: Unsplash

Milyen messze álltál a zajforrástól?

Minél közelebb állsz a zaj forrásához, annál hangosabb lesz a hallott hang, ennél fogva pedig még nagyobb zajártalom érhet! Egy koncerten ezért nem tanácsos közel állni a színpadhoz, sem pedig a hangfalhoz. Ha ezek közelében bulizol, nagyobb eséllyel alakul ki tartós fülzúgás koncert után, mintha a hátsó sorban élveznéd a zenét.

Meddig voltál kitéve a zajnak?

Soha nem ajánlott tartós ideig bármilyen zajnak kitenned magad, hiszen minél több időt töltesz zajban, annál nagyobb eséllyel teszel szert hallásproblémára.

Ezért kell odafigyelned arra, hogy:

  • hogy időnként kimenj a zajos környezetből, pihentetni a füleidet,
  • ne hallgass zenét szünetek nélkül,
  • védd a füled megfelelő hallásvédő eszközökkel,
  • tudatosan tölts időt csendes környezetben.

Milyen régóta nem véded a füledet a zajtól?

Mivel a szőrsejtek regenerációs képessége véges, sokat számít, eddig mennyire óvtad a füledet az azt érő zajtól. Ha eddig rendszeresen kitetted például koncerteken és rendszeres zenehallgatással a zajnak a füledet, mindenféle védelem nélkül, akkor hamarabb elpusztulnak a szőrsejtek a füledben. Azonban, ha használsz ezen cselekvések során hallásvédő eszközöket, akkor még sokáig hódolhatsz zajos kedvteléseidnek mindenféle káros következmény nélkül!

Fülzúgás koncert után: Mitől függ, hogy elmúlik-e?

forrás: Unsplash

Fordulj hozzánk bizalommal!

Ha szükséged van profi, megbízható hallásvédő eszközökre, nálunk beszerezheted azokat! Akár a füledre készített egyedi zajszűrős füldugódat is beszerezheted nálunk, de akkor is tudunk segíteni, ha már kialakult nálad a fülzúgás!

Időpont foglalás!