Duruzsol a fülünkbe, jön-megy, néha megőrjít, máskor csak legyintünk rá. A fülzúgás korunk egyik népbetegsége, ami bár sokakat érint, kevesen figyelünk rá igazán. Többnyire csak akkor fordulunk vele szakemberhez, ha már elviselhetetlenné válik, addig úgy tekintünk rá: majd elmúlik.

És ez többnyire így is van. Eleinte csak rövid ideig jelenik meg, aztán kialusszuk, vagy csak felsejlik a fülünkben, zúg egyet, majd el is halkul. De a fülzúgás nem mindig múlik el, és ha egyszer megjelenik, idővel egyre sűrűbbé válik, mígnem állandó társunkká nem válik. Ha önmagában ez nem győz meg arról, hogy komolyan vedd a fülzúgásodat, mondunk még pár érvet!

1 Ha túl későn foglalkozol vele, kisebb a javulás esélye!

A kutatások számtalanszor alátámasztották már, hogy a fülzúgás intenzitása sikeresen mérsékelhető, de akár meg is szűnhet a fülzúgás, ha időben kérünk segítséget. Ugyanis, minél előbb fordulunk szakemberhez, annál nagyobb sikerrel térhetünk vissza a kellemetlen csengés nélküli életünkhöz.

6 ok, amiért komolyan kellene venned a fülzúgásod

Forrás: Unsplash

Ennek az oka rendkívül egyszerű: minél tovább észleli agyunk a fülzúgást, annál inkább magáévá teszi ezt a jelenséget, és ez válik számára természetessé. Minél tovább tekint a fülzúgásra az agyunk természetes jelenségként, annál jobban rögzül, és annál nehezebb lesz visszafordítani ezt a folyamatot, hogy agyunk elfelejtse a fülzúgást.

Ezért ne várj soha, míg a fülcsengés egyre gyakoribbá vagy állandóvá válik, hanem már az első többnapos fülzúgásnál vizsgáltasd ki magad alaposan!

2 Figyelmeztet, hogy beteg a tested!

A fülzúgás sosem csak önmagában jelenik meg, hanem valamilyen betegség kísérő tüneteként. Ha zúg a fülünk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi állhat a hátterében. Így könnyen meglehet, hogy egy betegséget is sikerül idő előtt felfedeznünk, és megtehetjük a megfelelő lépéseket annak kezelése érdekében.

Mi minden állhat a fülzúgás mögött? Néhány a leggyakoribbak közül:

  • cukorbetegség,
  • inzulinrezisztencia,
  • pajzsmirigy nem megfelelő működése,
  • szív-és érrendszeri problémák,
  • nyak és gerinc betegségei,
  • fülgyulladás,
  • Meniére-betegség.

Ha az alapbetegséget kiderítjük, azonnal elkezdődhet annak kezelése a fülzúgáséval, mint az alapbetegség tünetével együtt. Az esetek nagy részében, ha a fülzúgást kiváltó alapbetegséget sikerül kezelni vagy gyógyítani, a fülzúgás is mérsékelődik vagy megszűnik. Ha így nézzük, a fülzúgás remek dolog, figyelmeztet bennünket arra, hogy a testünk odafigyelést igényel!

6 ok, amiért komolyan kellene venned a fülzúgásod

Forrás: Unsplash

3 Jelez, hogy ideje visszább venned a tempóból!

A fülzúgás az esetek egy részében akkor jelenik meg, ha különösen stresszes időszakunk van. Bármilyen áltudományosan hangzik is, a stressz bizony sokféleképpen hat a testünkre: felpiszkálja a vérnyomásunkat és a pulzusunkat, görcsbe rándítja a szívünket, izmainkat és az ereinket. Mindezek hatással vannak a vérkeringésünkre is: kevesebb oxigénhez jutnak a fülünkben lévő hajszálerek, a fülünk pedig nem tud rendeltetésszerűen működni. A tartós stresszállapot anyagcsere-problémákhoz is vezethet, kialakulhat az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség, ami a fülzúgás egyik ismert kiváltó oka.

Ha zúg a fülünk, gondolkozzunk el azon, hogy az életünket mennyire hálózza be a stressz fojtogató fonala. Ha nagyon stresszesek a hétköznapjaink, tegyünk lépéseket a belső harmónia eléréséért: sportoljunk, meditáljunk, iktassuk ki a főbb stresszforrásokat!

4 A fülzúgás felborítja a lelki egyensúlyod!

Tudtad, hogy a depressziósok körében gyakoribb a fülzúgás, a krónikus fülzúgásban szenvedők között pedig gyakoribb a depresszió? Az ok gyakran az állandóan jelenlévő kellemetlen zúgásból fakad.

6 ok, amiért komolyan kellene venned a fülzúgásod

Forrás: Unsplash

A krónikus betegséggel élők ismerik azt az ördögi kört, hogy életükbe belép egy állandó fájdalom vagy kellemetlen inger, ami magára vonja a figyelmüket. Minél jobban figyelünk rá, az inger egyre erősebbé válik, ennél fogva egyre jobban rá fókuszálunk. Ez a 22-es csapdája. Szorongásos tüneteket hív elő az érintettekből, pánikolunk, hogy mikor tér vissza a zúgás, meddig tart majd, mikor múlik már el – ez, és a fülzúgás maga képes jelentősen megnehezíteni a mindennapjainkat.

5 Búcsút mondhatsz a békés alvásnak!

Ha a fülcsengés tartóssá válik, félő, hogy a nyugodt, pihentető alvásunk is veszélybe kerül. Sok krónikus fülzúgásban szenvedő ember éjjelente csak fekszik az ágyban, és szeretne elaludni, de nem tud, mert az egész szobát betölti a szűnni nem akaró zúgás hangja.

6 ok, amiért komolyan kellene venned a fülzúgásod

Forrás: Unsplash

A fülzúgás különösen este, a csendes órákban válik kínzóvá, amikor semmilyen zaj nem fedi el a fülünkben tomboló füttykoncertet. Ez ellen tehetünk, ha halkan szól egy kis zene, vagy megy a tévé: egyszóval van körülöttünk valamilyen zaj a fülcsengésen kívül is.

6 Veszélybe kerül az egzisztenciád!

Az állandósult fülzúgás jelentősen befolyásolja a teljesítőképességünket is. Ha figyelmünk folyton a kellemetlen inger felé terelődik, nem tudunk száz százalékosan jelen lenni sehol: sem a baráti csevelyben, sem az egyetemen, sem a munkahelyünkön. Ha ehhez hozzátesszük a fülzúgás miatt kialakuló alvászavarunkat is, szinte biztos, hogy dekoncentrálttá válunk a mindennapokban.

Ez megnehezíti, hogy jól teljesítsünk az élet minden területén, teljesítményünk hanyatik, veszélybe kerül a státuszunk a társas életben, a munkahelyünkön. Ezt ne várjuk meg!

Ne bízz abban, hogy a fülzúgásod el fog múlni! Jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikánkra konzultációra, hogy még időben kiderítsük a probléma gyökerét, és visszafordítsuk a bajt!