Szkeptikus lehetsz, ha azt hallod, hogy a meditáció fülzúgás ellen jelenthet megoldást. Az olyan megfoghatatlannak tűnő dolgok, mint az akupunktúra, gyógytorna vagy a meditáció, felébresztenek az emberekben egyfajta kétkedést. Pedig a meditáció sokkal több, mint megoldás a fülzúgásra: a testet és lelket hozza egyensúlyba.

Hogyan segít a meditáció fülzúgás ellen?

Forrás: Unsplash

Mi az a meditáció?

A legtöbbünknek az jut eszébe, hogy sok ember ül egy teremben és lehunyt szemmel zengi, hogy OHMMMM. De ha a definíciót keressük, akkor a meditáció valójában egy gyakorlat, amikor a figyelmünket tudatosan egy dologra fókuszáljuk: például a légzésünkre vagy egy mantrára.

Szinte halljuk a következő mondatot: “A meditáció célja, hogy tökéletes buddhává alakulj át. Annak semmi értelme, különben is nehéz odáig eljutni.”

Nos, ez egy gyakori tévhit. Nem az a cél, hogy elsajátítsuk a tökéletes belső csendet, amikor minden gondolatot száműzünk az elménkből. Ez lehetetlen. Azok, akik meditálnak, szintén elkalandoznak alatta. A cél az, hogy képesek legyünk tudatosan kordában tartani az elménket egy kicsi időre, hogy elcsendesedjünk, majd elengedjük, és újra megpihenünk, miközben egy konkrét dologra koncentrálunk.

Miért jó ez?

Miközben elvonjuk a figyelmünket a gondolatainkról, képessé válunk igazán mélyen megpihenni, így feltöltődhetünk és átélhetjük az igazi nyugalom állapotát. Való igaz, hogy ehhez kellő gyakorlás és idő szükséges, hogy el tudjunk mélyedni magunkban, de mit veszítünk azzal, ha kipróbáljuk?

De mi köze van ennek a fülzúgásomhoz?

kérdezheted. A kulcs a figyelmünk elterelésében van.

Hogyan segít a meditáció fülzúgás ellen?

Forrás: Unsplash

Az emberi agy képes mindent érzékelni, ami körülöttünk történik, még azt is, amire nem gondolnánk. És reagál is az őt ért ingerekre. Így tudunk beszélgetni zajos helyeken, az agyunk automatikusan kiszűri figyelműnkből a háttérzajt, hogy jobban értsük a beszédet, és a ruhánk érintéséről sem vesz tudomást, pedig az egész bőrfelületünket éri olyankor inger.

Agyunknak ezt a képességét használjuk ki meditáció alatt is: ha eltereljük a figyelmünket azzal, hogy koncentrálunk a légzésünkre, a fülzúgásunk háttérbe szorul.

Ez azért nehéz, mert az agyunk alapvetően úgy fejlődött az idők során, hogy összpontosítson azokra a hangokra, amelyek veszélyt jeleznek. A fülzúgást pedig veszélyes zajnak észleli, így figyelmünk egyre jobban fókuszál rá, és minél jobban fókuszálunk rá, annál stresszesebbé válunk. Minél stresszesebbek vagyunk, a fülzúgásunk annál erősebbé válik. Ezáltal belekerülünk egy ördögi negatív spirálba.

Hogyan segít a meditáció fülzúgás ellen?

Forrás: Unsplash

Ennek a körforgásnak pedig rendkívül károsító hatása van: dekoncentrálttá válunk, szorongunk, alvászavaraink lesznek, ennek következtében pedig egyre jobban romlik az életminőségünk.

A meditáció azonban segít kilépni ebből az ördögi körből. Megváltoztathatjuk azt, hogyan értelmezzük a fülzúgásunkat, és hogyan reagálunk rá. Azzal, hogy képessé válunk elvonni a figyelmünket néhány apró trükkel a fülzúgásunkról, megszakíthatjuk a körforgást.

De a fülzúgás megzavarja a meditációt, nem?

Valóban nem egyszerű úgy koncentrálni csendes környezetben egy dologra, ha közben füttykoncertet tart a fejünkben a fülzúgás, de nem lehetetlen. Válasszunk vezetett meditációt, ahol a háttérben szól egy lágy dallam, ami segít elfedni a fülzúgást.

Hogyan segít a meditáció fülzúgás ellen?

Forrás: Unsplash

Használjunk meditáció közben hangterápiás eszközöket: zajgenerátort, ami a fülünkbe helyezve mesterséges jelsorozatot játszik le. Ez szintén elfedi a fülzúgás kellemetlen hangjait.

Összességében a meditáció jó megoldást jelenthet fülzúgásunkra, nem utolsósorban pedig segít leküzdeni a bennünk dolgozó stresszt és szorongást is, ami egyik vezető oka a fülzúgás kialakulásának.

Jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikára, ahol segítünk kiválasztani a számodra megfelelő hangterápiás eszközt! Utána indulhat is a lélekfeltöltő meditáció!