A fülzúgás kialakulása mögött több, mint 200 ok is meghúzódhat, ám az érintettek jelentős részénél a gerincbántalmak okozzák a tüneteket. Ma már a hátfájás népbetegséggé vált, és nem, a hátfájás egyáltalán nem egy megöröklött hajlam, hanem évek alatt alakul ki azért, mert nem figyelünk rá eléggé. De nézzük csak meg, mi minden tehet arról, hogy a testünk tartóoszlopa évről – évre rosszabb állapotba kerül.

Nem tesz jót a görnyedés

Ma, amikor az otthonról végezhető munka egyre elérhetőbbé válik mindenkinek, és sokat ülünk a munkahelyünkön is a gép előtt, nem csoda, ha a nyakunk fájni kezd. A laptop kialakítása nem kedvez a testtartásunknak, hiszen a képernyő nem szemmagasságban van, ahogyan a mobiltelefon nyomkodásakor is folyamatosan lefelé nézünk, túlterhelve ezzel a nyakunkat és a hátunkat.

A fülzúgás nyaki gerinc eredetű is lehet - vedd komolyan!

Forrás: Unsplash

Amikor görnyedünk, a gerincünk az íves S-alak helyett C-alakban meggörbül, a csigolyák pedig elcsúsznak egymáson.

Ennek következtében a csigolyák között elhaladó artéria és az idegek helyzete szűkössé, kényelmetlenné válik, és többnyire ez is egy olyan ok, ami miatt a fülzúgás maga létrejöhet.

Ilyenkor beszélünk arról, hogy a fülzúgás nyaki gerinc eredetű. A görnyedés miatt a csigolyák hátrafelé préselik a köztük lévő porckorongokat, és a rendszeres erőkifejtés évek után megteszi a hatását: ellapulnak a porckorongok, porckorongsérv alakulhat ki.

Neked egyenes a gerinced?

Alig találni a mai rohanó világunkban olyan embert, akinek teljesen szabályosan ívelne a gerince. Szinte mindenkinek van enyhe gerincferdülése, köszönhetően annak, hogy rengeteg tevékenység során terheljük felemás arányban a hátunkat.

Márpedig, ha huzamosabb ideig rendszeresen több terhelés éri a hátunk egyik felét, akkor megbomlik az izomegyensúlyunk. Azon az oldalon, amelyiket gyakrabban terheljük, megrövidülnek az izmaink, míg a másik oldalon megnyúlnak. Átrendeződnek az izmok, velük együtt pedig a csontozat is, a gerinc is elferdül.

A fülzúgás nyaki gerinc eredetű is lehet - vedd komolyan!

Forrás: Unsplash

Ha tükörbe nézel, a vállaid egyformán állnak?

Ha nem, az bizony annak a jele, hogy a gerinced már nem szabályos helyzetben áll. És hogy hogyan lesz ebből hátfájás?

A túlterhelt oldalad izmai feszessé válnak, ez pedig idővel fájdalommal jár.

Megnő az esély a csípő, boka, térdfájdalmak kialakulására is, hiszen azáltal, hogy a csontozatod nem egyenletesen viseli a terhelést, a tested egyes pontjain besokallnak az izmaid, ízületeid.

Miért terheljük felemásan a testünket?

Vannak foglalkozások, amelyeknél szinte elkerülhetetlen, hogy ne dolgoztassuk meg aktívan a domináns kezünk felőli oldalt. Gondolj csak a fodrászokra, akik egész nap aktívan használják a kezüket, vagy a fogorvosokra, kézművesekre. A sportok között is van olyan, amelyik „egykezes”: ott a golf, a tenisz, a pingpong.

Túl keveset mozgunk

Tudtad, hogy egy hét fekvés és inaktív időszak után az izmok jelentős része elfelejti, hogy szükség van rá, és elkezd leépülni, gyengülni? És azzal tisztában vagy, hogy az egy hét alatt elveszített izomerőt háromszor annyi ideig tart visszaszerezned, mint amennyi idő alatt elveszítetted?

A mozgásszegény életmód is ezzel jár. Az izmaid legyengülnek, helyettük pedig az ízületeid próbálják elvégezni a tested mozgatását, ám ez kellemetlen érzéssel jár, nem esik jól még egy laza séta sem.

A fülzúgás nyaki gerinc eredetű is lehet - vedd komolyan!

Forrás: Unsplash

És ha az ízületeiddel dolgozol, ahelyett, hogy az izmaidat is aktívan használnád, túlterheled azokat: a porcok kopásnak indulnak, ami végül krónikus fájdalmat okoz.

„Majd a gyógytorna helyrehozza!”

Sajnos a gyógytorna, a gyógyszer, a mozgásterápia, és a masszázs nem elég. Persze, sokat segít abban, hogy a fájó területeket regeneráljuk és erősebbé tegyük, ám ettől még a problémát kiváltó ok nem szűnik meg, ha továbbra is napi nyolc órát görnyedünk a gépünk fölött, és a mozgásunk kimerül abban, hogy felállunk majd leülünk. Így a fájdalom, a fülzúgás újra előjön majd.

Keressük meg a probléma forrását!

Gondold át, mi lehet az oka annak, hogy rendszeresen visszatér a fájdalom a hátad egyes részeibe. Ha ülőmunkát végzel, tudatosan építsd be az életedbe a rendszeres mozgást, ha pedig sokat görnyedsz az asztalnál, gép előtt, akkor óránként állj fel az asztaltól, és tanuld meg, hogyan kell helyesen ülni az íróasztalnál munka közben!

Ha már hosszabb ideje keveset mozogsz, óvatosan állj neki újra, hiszen az izmaid ez idő alatt ellustultak. Először a vázizmaidat kell majd megerősítened, hogy utána aktívabb mozgásformára válthatss! Ehhez mindenképpen kérj segítséget egy gyógytornásztól vagy személyi edzőtől, nehogy megsérülj egy helytelenül elvégzett gyakorlat miatt!

Ha a munkádból és életviteledből adódóan nem terheled az izmaidat arányosan, vagy túlterheled azokat, fontos, hogy kitaláld, hogyan tudnád mérsékelni a terhelést, és megfelelő, szakember által előírt gyakorlatokkal kompenzálnod is kell a rosszul terhelt izmaidat, ízületeidet!

Szabadulj meg a rossz mozdulatoktól!

Nem is hinnéd, de rengeteg olyan mozgássorozatunk alakulhat ki, amit nem jól csinálunk, és ez negatív hatással van az izmainkra: nem jó helyre tesszük a súlypontunkat, rosszul ülünk, nem jól tartjuk a csípőnket, térdünket. Évek elteltével ezek fájdalmat okoznak testünk egyes pontjain. Érdemes emiatt felkeresni egy mozgásterapeutát is, aki segít megtalálni és megfelelő gyakorlatokkal kijavítani a berögzült rossz mozgásmintáidat.

A fülzúgás nyaki gerinc eredetű is lehet - vedd komolyan!

Forrás: Unsplash

A gerincproblémák kezelhetőek!

Nyilván nem mindig gyógyíthatóak és visszafordíthatóak, de egy szakember által összerakott aktív, rendszeres terápiával, célzott gyakorlatokkal hetek, hónapok alatt jelentős javulást és tünetmentességet lehet elérni!

Úgy érzed, segítségre van szükséged?

Ha magadra ismertél, és régóta próbálod megtalálni a megoldást a fülzúgásodra és a gerincproblémáidra, fordulj hozzánk bizalommal! Mi a fülzúgás kezelését egy alapos, komplex vizsgálattal kezdjük, amelyre alapozva alakítjuk ki rád szabva a kezelési tervet. Remek szakemberekkel dolgozunk együtt, köztük mozgásterapeutákkal is, akik segítenek rendbe tenni a fizikumodat!

Jelentkezz be hozzánk, foglalj időpontot, és kezdj el tenni a gerinced egészségéért, mert ezt a füled is meghálálja!

Bejelentkezek egy komplex kivizsgálásra!