A fülzúgás kezelések 90%-a ott bukik el, hogy a kezelésben részt vevők feladják, és abbahagyják a kezelést. Pedig a siker egyik alappillére te magad vagy. A türelmed, az, hogy végigcsinálod, nem adod fel, még akkor sem, ha nem látod az út végét. A rossz hír, hogy a fülzúgás megszűnése nem mindenkinél ugyanakkor következik be.  A jó hír, hogy egy technikával nem fogod feladni a harcot már az elején!

A fülzúgás kezelése komplex folyamat. Ki kell derülnie, hogy minek a kísérő tüneteként jelent meg, kezelni kell a kiváltó alapbetegséget, emellett pedig magát a fülzúgást is orvosolni kell önálló tünetként.

Így ne add fel a fülcsengés ellen a harcot

Forrás Unsplash

Ijesztő az elérhetetlen

Megszoktuk, hogy ha valami bajunk van, akkor egy viszonylag könnyen bejárható út vezet a megoldásig. Ha influenzásak vagyunk, gyógyszeres kezeléssel egy hét alatt meggyógyulunk. A tüdőgyulladás antibiotikum kúrával több hétig tartó gyógyulást jelent. A fejfájás fájdalomcsillapítóval pár órán belül elmúlik. A fülzúgásnál kicsit más a felállás:

rengeteg kezelési lehetőség jöhet szóba, sok új szokást kell kialakítanunk, bizonytalan, hogy mikor várható javulás.

Pedig a tapasztalataink azt mutatják, hogy az esetek túlnyomó részében, ha valaki kitartóan végigcsinálja a kezeléseket, a fülzúgás elmúlik, de legalábbis jelentősen mérsékelődik, könnyebbé válik a vele való együttélés.

Mi mindent kell megtenni a sikeres kezelés érdekében?

Mivel a fülzúgás mögött több probléma is meghúzódhat, ezért azok kezelésére vagy a fülzúgás mérséklésére több új dolgot is meg kell tenned.

Például a stressz mérséklése kulcsfontosságú a fülzúgás elmulasztásának érdekében, így fontos, hogy szánj időt stresszlevezető módszerekre – legyen az meditáció, jóga vagy edzés. Lényeges, hogy kiiktasd a stresszfaktorokat az életedből: ez lehet a régóta halogatott döntés meghozása, munkahely váltás, vagy kilépés egy rossz kapcsolatból. Ehhez sokan coach vagy pszichológus segítségét veszik igénybe, akik segíthetnek megtenni az első lépéseket.

Ha nyaki eredetű probléma miatt alakult ki a fülzúgásod, akkor érdemes rendszeresen nyakizmokat átmozgató tornagyakorlatokat végezned a fülcsengés ellen.

Ha keringési panaszok állnak a fülcsengés mögött, akkor sportolással és egészséges étrenddel kell feltuningolnod azt.

Emellé jönnek a célzott, fülzúgást kezelő terápiás eljárások: a rendszeres hangterápiás eszköz viselése, a kezelésekre járás.

Mindezek betartása és beiktatása az életedbe úgy, hogy nem tudod, mennyi idő alatt és fog-e egyáltalán hatni mindezek összessége, nem túl könnyű.

Pedig csak úgy nyerhetsz a fülcsengés ellen, ha beleállsz és végigcsinálod.

De miért nem megy ez sokaknak?

Mert ez sok.

Reggeltől lefekvésig rengeteg dolgot iktatsz be a napodba. Neveled a gyereked, főzöl, dolgozol, egyetemre jársz, fizeted a csekkeket,  foglalkozol a pároddal, magaddal. Ezek mellé behozni új szokásokat nagyon nehéz.

Az elhatározás még megvan

Általában azért elkezded. Elhatározod, hogy minden nap mozogsz egy órát. Hogy egészségesebben eszel. Hogy minden nap megcsinálod a nyaktornát. Hogy felmondasz a munkahelyeden, mert az minden stressz forrása. És becsületesen elkezded mindegyiket csinálni.

Így ne add fel a fülcsengés ellen a harcot

Forrás Unsplash

Aztán leereszt a lufi

Mert nem érzed az eredményt, a füled még mindig zúg.

Mert nem elég gyors a változás.

Mert egyre bosszantóbb, hogy ezek a kötelezettségek mennyi időt elvesznek.

Mert egyre fárasztóbb megcsinálni.

Mert nincs értelme.

Elkezded elfelejteni megcsinálni a napi adagodat. Mert megcsúszol, mert nincs idő. Küzdesz a bűntudattal, bosszankodsz, végül úgy döntesz: nem csinálod.

Megértelek.

De a helyzet az, hogy ez a feladat mindenkin kifog, aki túl sok dolgot próbál beszuszakolni az életébe. Több ezren képtelenek arra, hogy az új étrendjüket tartsák. Vagy rendszeresen edzeni járjanak. Vagy leszokjanak a kávéról.

Mindenki ugyanazon a banánhéjon csúszik el: túl gyorsan akar, túl sok dolgot megcsinálni.

Így nem fogsz nyerni a fülcsengés ellen, de elmondjuk, hogyan nyerhetsz!

Kezdj hozzá másképp!

Az agy nem képes egyszerre sok dologgal megküzdeni. Vegyük csak a tanulást! Ha meg kell tanulnod 200 oldalt, akkor mit fogsz csinálni?

  • Kitakarítasz.
  • Találkozol az ezer éve nem látott barátaiddal.
  • Hirtelen rátalálsz egy jó sorozatra.
  • Rájössz, hogy istenadta tehetséged van a főzésre, és a konyhában múlatod az időt.
  • Átpakolod a szekrényben a cuccaidat.

Más néven: halogatsz.

Mert a feladat túl sok. Túl nagy. Stresszt okoz vele szembesülni, nem érzed úgy, hogy képes lennél vele megbirkózni. Ezért izzadsz végül az utolsó éjjeleken, amikor már tényleg érzed, hogy nem halogathatod tovább, megpróbálod egyszerre megcsinálni a lehetetlent, ami vagy sikerül, vagy nem.

Van jó módszer, amivel nem adod fel!

Ha valami soknak tűnik, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy kisebbé varázsolod.

  • feldarabolod,
  • csökkented a feladatot,
  • több időt adsz magadnak a teljesítésre.

Ezekhez adunk néhány hasznos tippet!

Tűzz ki célokat, de ne mindet!

A fülzúgás kezelése során legalább 3-4 új dolgot be kell iktatnod az életedbe: étrend változtatás, mozgás, rendszeres terápiás kezelés, stresszmentesítő tevékenységek. Azt javasoljuk, hogy ne egyszerre kezdd beemelni ezeket a hétköznapokba! Haladj lassan, és ne legyél drasztikus!

Gondold át, melyiket tudnád magadévá tenni könnyebben, és bontsd kisebb célokra a nagyobb célokat. Például a diétád először csak szóljon arról, hogy kerülöd a cukrokat. Kiiktatod az édességeket és a gyors kajákat. A mozgást elkezdheted otthon is: legyen az egy órás séta, vagy kellemes bringázás.

Amikor ezek már nem megterhelőek, beemelhetsz egy újabb célt!

Legyen a mantrád: ,,A valamennyi több, mint a semmi!”

Lehet, hogy mára beterveztél 20 perc nyaktornát, de csak 10 percet tudsz rászánni? Sokan inkább nem is fognak neki, mert úgy érzik, ez csak “félmunka”. Pedig a 10 perc a semminél több! Nem baj, ha nem jut annyi idő a kitűzött céljaidra, amennyit beterveztél!

Minden perc számít, amit a fülzúgásodra és magadra szánsz!

Így ne add fel a fülcsengés ellen a harcot

Forrás Unsplash

Tervezd be az új feladatokat a napodba!

Nem véletlen, hogy a legtöbb sikeres embernek van határidőnaplója. A napok előre megtervezése segít abban, hogy a feladataid sorra kerüljenek. Ha új dolgokat szeretnél bevezetni az életedbe, találd meg a napodnak azt a részét, ahová hatékonyan be tudod őket illeszteni. Nem kell ragaszkodnod ahhoz, hogy egyes feladatokat ugyanakkor végezz el! Beletelhet egy kis időbe, míg a feladataidnak megtalálod a legjobb időpontot.

Listázz, mert a pipa mindig jól esik!

A legapróbb aznapi feladatodat is írd fel egy listára, és pipáld ki, ha megcsináltad! Egyszerűen jól esik látni, hogy haladsz a dolgokkal, és motivál, hogy elvégezd a következőt!

Fokozatosan emeld a tétet!

Tudjuk, hogy jól hangzik, hogy rögtön elsőre letolj 30-50 perc futást, de tartsd szem előtt, hogy időre van szüksége a szervezetednek, hogy megszokja az új terhelést. Hétről hétre emelj az edzéseid idején és intenzitásán. A fülben hordható hangterápiás eszközöket sem muszáj azonnal órákig viselned, ha úgy érzed, hogy sok. Viseld csak egy órát, vagy naponta többször fél órát.

Legyél türelmes magaddal, és hallgass a szervezetedre abban, hogy mennyit bír!

Ha eddig rendre sikertelen volt a harcod a fülcsengés ellen, akkor most fuss neki a fenti tudással újra! Jelentkezz be hozzánk vizsgálatra, mi segítünk újra elindulni! Ne add fel, mert most már nagyobb esélyekkel indulsz!