Mindig nagy öröm, ha klienseink elmesélik, hogyan változtatta meg az életüket az, hogy beléptek a Tinnitus Klinika ajtaján. Szeretünk a “legjobb döntés” lenni mások életében, és mindig szívből, örömmel segítünk, mert a végén leírhatatlan érzés látni a megkönnyebbült, elégedett ügyfelet!

Petra fülzúgás története - “Nekem egy fülzúgás fórum adta meg a kezdő löketet, hogy csináljak valamit.

Forrás: Unsplash

Petra nem úgy jött hozzánk, mint legtöbben, hogy fülzúgása van, és szeretné, ha abból kikezelnénk, hanem úgy, hogy persze, borzasztóan zavarja, de nem tudja eldönteni, hogy ez betegség-e. Sokáig ugyanis azt hitte, hogy ez a zúgó hang mindenkinek a fülében ott van, és egyszerűen csak együtt kell vele élnie. Petra fülzúgás történetét alább olvashatjátok.

*

Az én fülzúgás történetem nem tudom, mikor kezdődött pontosan. Még a húszas éveim elején jelent meg a fülzúgásom, de már jóval előtte hallatta magát itt-ott, aztán elmúlt. Emlékszem, hogy a stresszes időszakokban mindig felerősödött, szédültem is mellette, igaz, akkor az evésre sem figyeltem oda, nem ettem túl sokat, ha mégis, az kimerült egy péksüteményben vagy gyorskajában. De a fülzúgás aztán a stresszes életszakasz után fokozatosan elmúlt.

Általában mindig túl sűrűn zajlott az életem ahhoz, hogy a fülzúgásra figyeljek, vagy hogy megpróbáljam kideríteni, mi ez a furcsa hang. Inkább egy megfoghatatlan jelenségként érzékeltem, amivel nem tudok mit kezdeni, és inkább próbáltam elterelni a figyelmem róla: sokat dolgoztam, tanultam, aztán gyereket neveltem.

Közben a fizikai erőnlétem egyre rosszabb lett, hirtelen felszaladt rám jópár kiló, a fülzúgásom pedig elviselhetetlenné vált.

Nem tudtam pihenni, aludni, sem pedig koncentrálni a munkámra, vagy figyelni a környezetemre. Ekkor mentem el először orvoshoz, aki néhány vizsgálat után azt mondta, hogy ez van, nincs mit tenni, erre nincs gyógyszer, fogadjam el, hogy zúg a fülem. Úgy voltam vele, hogy jó, akkor ez egy általános dolog, ahogy eddig is hittem, mindenkinek zúg a füle, de valamivel – teával, vitaminnal – csak lehet enyhíteni, hiszen nekem is zúgott már kevésbé erősen. (Itt bővebben olvashatsz arról, hogy bizonyos tápanyagok hogyan segítenek a fülzúgás elleni harcban.)

Megnéztem, milyen fülzúgás fórum van online, és elkezdtem olvasgatni mások tapasztalatait.

Számomra meglepetés volt, hogy van olyan ember, akinek soha nem zúgott a füle, és az is meglepett, hogy a fülzúgás maga az ennyire komplex valami.

Petra fülzúgás története - “Nekem egy fülzúgás fórum adta meg a kezdő löketet, hogy csináljak valamit.

Forrás: Unsplash

Mivel többen kihangsúlyozták, hogy fülzúgás specialistához érdemes csak menni, úgy döntöttem, teszek egy próbát. Nem tudtam, hogy az én problémám kezelhető-e egyáltalán, hiszen alapállapotként tekintettem a fülzúgásomra, így nem voltak nagy elvárásaim, talán ezért lepett meg az az alapos, precíz hozzáállás, amivel találkoztam.

Tetőtől talpig átvizsgáltak, több szakorvos is megnézett. Különösen az alacsony fittségi szintem és a hízékonyságom, hangulatingadozásom volt az, ami alapján elindultunk a fülzúgás okainak felderítése felé. Nagyon meglepett, amikor kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik, mert a háziorvosom többször is megnézette a TSH értékem, de rendben volt. Itt azonban kiderült, hogy más értékeket is figyelembe kell venni, ha a pajzsmirigyről pontos képet szeretnének kapni.

Hamar kiderült, hogy a fülzúgásom oka alapvetően a leterhelt keringési rendszerem, a pajzsmirigy alulműködésem, és az, hogy fizikailag nem vagyok formában. Elmondták, hogy ez lassú folyamat lesz, hiszen életmódot váltani nem lehet egyik napról a másikra.

A kezelésem több részből állt. A pajzsmirigy alulműködésemet endokrinológussal együtt elkezdtük kezelni. Eközben elkezdtük átbeszélni, hogy min kell változtatnom: új, megtervezett étrendre lesz szükségem, és rendszeres testmozgásra.

Tudtam, hogy ez nagy falat lesz egyszerre, de azt is tudtam, hogy ezt most meg kell tennem saját magamért.

Lassan, apránként vágtam bele. Elmentem dietetikushoz, aki rám szabta az étrendemet, és elkezdtem sportolni. Először csak heti két alkalommal jártam el a közeli edzőterembe csoportos órákra, majd ezt felvittem heti négyre. (A testmozgás kedvező hatásairól a fülzúgás kezelése során itt olvashatsz.)

Petra fülzúgás története - “Nekem egy fülzúgás fórum adta meg a kezdő löketet, hogy csináljak valamit.

Forrás: Unsplash

Hogy addig se szenvedjek a fülzúgástól, hangterápiás eszközt javasoltak nekem. Ez úgy néz ki, mint egy hallókészülék, és különféle dallamokat játszik le, ha beteszem a fülembe és bekapcsolom. Mindig a fülzúgás specialistámmal egyeztetek, hogy mennyi ideig, hogyan használjam. Sokat segít, eltereli a figyelmemet a fülzúgásomról, relaxálni is tudok vele. (Mik azok a hangterápiás eszközök? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz róluk.)

Így utólag visszagondolva, egyáltalán nem volt könnyű. Hónapokig tartott, mire megszoktam, hogy másképp eszem, és hogy ne botorkáljak az izomláztól egyetlen edzés után. De most már mondhatni, a mindennapjaim részévé vált az egészséges életmód, fogytam, és sokkal jobban érzem magam, mint ezelőtt.

Most már elmondhatom, hogy nem csak a fülzúgásom javult: az életem lett sokkal jobb!

Most már nem lihegek a lépcsőn, nem fáj a hátam cipekedés után, és a labor leleteim is sokat javultak. A fülzúgásom jelentősen mérsékelődött, ha el nem is tűnt teljesen. Másképp állok azóta a fülcsengésemhez is: afféle jelként, ami figyelmeztet.

Ha erősebbé válik, akkor tudom, hogy nem figyelek oda magamra eléggé.

Ha Te is tanácstalan vagy a fülcsengéseddel kapcsolatban, keresd fel bátran fülzúgás specialistáinkat! Mi komplex vizsgálatot végzünk annak érdekében, hogy kiderítsük, mi állhat a fülcsengés hátterében, és a vizsgálat eredményeitől függően egy személyre szabott kezelést javasolunk!

Időpontot foglalok!