A szaglás a tested egy olyan képessége, amivel képes vagy akár gyógyítani is magadat, ha megfelelő illatokat, megfelelő forrásból engedsz magadhoz. Az illóolajok erejét már a régi idők népei is alkalmazták: jól tudták, hogy a fákból, növények leveleiből, termésekből kinyert aromás esszenciális olajok csodákra képesek. Gyógyírt jelenthetnek a szenvedő testnek és a gyötrődő léleknek is. A megfelelő illóolajok pedig a fülzúgás csillapításában is a segítségedre lehetnek!

Hogyan működik?

Mindössze egy szippantás kell ahhoz, hogy az esszenciális illóolajok kifejtsék jótékony hatásukat a szaglóreceptoraidon keresztül. Innen közvetlenül a limbikus rendszeredet ingerlik, melyen keresztül több irányba is képesek hatni a testedre.

Sokféle illóolaj létezik, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik, és mind más-más módon stimulálja a testedet. Ennél fogva pedig az egyes illóolajok egy-egy adott problémára jelenthetnek megoldást, ezért fontos az, hogy jól átgondold, milyen illóolajhoz nyúlj, ha panaszod van.

Egy igazán kellemes fülzúgás terápia: egy jó illóolaj sokat segít!

Forrás: Unsplash

Hogyan tudnak segíteni a fülzúgásban?

Bizonyos illóolajok olyan változásokat indítanak be a testben, amelyek segítenek csillapítani a fülzúgást. Elsősorban azokra a folyamatokra hatnak, amelyek a fülzúgás kialakulásáért, intenzitásáért is felelősek lehetnek:

  • egyes illóolajok javítják az oxigén és a vér keringését a testedben,
  • néhány illóolaj erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, segítve a gyulladásban lévő fülek és szövetek megnyugtatását,
  • egyes illóolajok segítenek, hogy a légzőszervek tiszták és átjárhatóak legyenek, ez az Eustach-kürt jó működését is elősegíti,
  • bizonyos illóolajok fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek,
  • más illóolajok elősegíthetik a méreganyagok eltávolítását a szervezetedből, és csökkentik a húgysav szintedet, ami az ízületek és porcok gyulladásáért felelős,
  • és vannak illóolajok, melyek segítenek ellazulni, oldják a szorongást és a stresszt.

Melyik illóolajat használd fülzúgásra?

A fülzúgás kezelésére alkalmas illóolajok sztárja a szalmagyopár a hármas hatása miatt:  serkenti a vérkeringést, nyugtatja az idegeket, és még a gyulladást is csökkenti a szervezetedben!

Ha csak a stresszt szeretnéd csökkenteni, mert attól lobban be a fülzúgásod, a levendula pihentető és nyugtató tulajdonságát valószínűleg te is ismered, de ha stressz emellett a vérkeringésed sem működik megfelelően, akkor a ciprus illóolaj a megfelelő választás a számodra.

A boróka a méregtelenítő hatása miatt lehet hasznos, ha magas a húgysavszinted és ízületi problémák állnak a fülzúgásod mögött, jó barátod lehet. Ez az illóolaj ugyanis felszabadítja a méreganyagokat a testedből, és elősegíti a húgysavkristályok kiválasztását.

Ha a fülzúgásod mögött görcsös izom áll, akkor pedig a bazsalikom és a keserűnarancs segíthet neked, ezek ugyanis szuper görcsoldó hatással bírnak.

Egy igazán kellemes fülzúgás terápia: egy jó illóolaj sokat segít!

Forrás: Unsplash

Hogyan használd az illóolajokat?

Az illóolajok használata nem bonyolult. A legelterjedtebb módja a használatuknak a porlasztás, amit diffúzor készülékekkel tudunk a leghatásosabban megoldani. De a párologtatás legalább ugyanennyire használ, mint ahogyan az is, ha a tenyerünkben szétdörzsölünk pár cseppet, és azt mélyen beszippantjuk.

Nem mindegy, melyiket veszed!

Ma már szinte bárhol hozzájuthatsz illóolajhoz, ám nem mindegy, hogy melyik terméket választod! Érdemes utánaolvasni, hogy melyek a minőségi illóolajok, de ha azt tapasztalod, hogy az olaj, amit vettél, érintésre olajos, akkor valószínűleg egy alacsony minőségű darabot emeltél le a polcról. Az illóolajok ugyanis a nevükkel ellentétben nem hagynak olajos érzetet a bőrön.

Tehát mindig törekedj arra, hogy alapos utánajárás után, minőségi termékre essen a választásod!

Soha ne csepegtesd közvetlenül a füledbe!

Noha az illóolajokat helyileg is lehet használni, adott területen szétmasszírozva, hiszen jól oldódnak zsírban, ennél fogva pedig könnyen felszívódnak a bőrödön keresztül, soha ne cseppents hígítatlan illóolajat a füledbe!

A hígítatlan illóolajok ugyanis égethetik a hallójáratod felszínét, nyálkahártyáját, esetenként pedig allergiás reakciót válthatnak ki!

Ehelyett inkább keverj pár cseppet krémesebb, olajosabb, kenhetőbb növényi olajokba – erre például tökéletes a kókuszolaj.

Ez több okból is praktikus megoldás.

Egyrészt így hígítod a tömény illóolajat, másrészt pedig a kókuszolajban jobban eloszlanak az illóolaj molekulái, jobban elmasszírozhatod azt a test egyes részein, jobban felszívódik a bőrödbe, hatékonyabban dolgozik a felszín alatt, lévén, hogy lassabban párolog majd el a bőröd felszínéről. Nem mellesleg a kókuszolaj bőrpuhító, hidratáló hatását is kiélvezheted!

Egy igazán kellemes fülzúgás terápia: egy jó illóolaj sokat segít!

Forrás: Unsplash

Jó, de hova kenjed?

A legjobb, ha masszázs formájában juttatod a füled egyes részeire őket, ezzel ugyanis serkented a vérkeringést az adott területen, ami ugyancsak elősegíti az illóolaj molekuláinak gyorsabb felszívódását.  Ám az aromaterápia akkor tud igazán fülzúgás terápia lenni a számodra, ha jól megválasztott illóolajokat használsz, megfelelő módon, és megfelelő területeken. A hígított illóolajat a következő területekre érdemes masszázs formájában feltenned:

  • a fül mögé,
  • a nyakad két oldalára,
  • a fül lebenyre

Nem árt, ha naponta kétszer-háromszor használod az illóolajokat, de fontos tisztában lenned azzal, hogy az eredmények függenek a fülzúgás okától és számtalan más tényezőtől is. Érdemes a vizsgálati eredmények fényében mérlegelni, hogy komolyan belevetjük-e magunkat az aromák világába, mondjuk egy aromaterapeuta segítségével, aki pontos iránymutatást tud adni a mennyiségek, keverési arányok tekintetében.

Egy dolog azonban biztos: az illóolajokat már csak azért is érdemes szagolgatnod, mert szuper relaxáló hatásuk stresszmentesíti is a szervezetedet!

Veszíteni tehát semmit sem veszítesz, ha kipróbálod!

Mi segítünk felderíteni az okokat!

Mi hiszünk a személyre szabott terápiában és kezelésben! Azt valljuk, hogy alapos vizsgálat nélkül nem szabad, és nem is lehet hatékony kezelést kialakítani a fülzúgásra! Mi összeszokott szakember gárdával dolgozunk, akikkel folyamatos kommunikációt tartunk fenn, hogy ne történjen meg veled az, ami valószínűleg gyakran meg szokott, ha orvosnál jársz:

Mivel nincs rálátása a te problémádra, csak legyint rá, így a kivizsgálási folyamatok megszakadnak.

Nálunk ez nem fordulhat elő. A belépésed pillanatától megfogjuk a kezed, és nem engedjük el addig, amíg válaszokat és megoldást nem találunk a kérdéseidre.

Bejelentkezek vizsgálatra!