Cseng és bong, fütyül, csipog. És hol máshol zavarna csak igazán a fránya fülzúgás, mint otthon, ahol semmilyen eszköz nincs a kezedben, hogy elmulaszd? Azonban, még ha nem is tudsz kezelésre menni, vagy nincs nálad (még) hangterápiás eszköz, a fülzúgás ellen házilag is tehetsz. Túlélőtippjeink következnek!

Nehéz lehet elhinni, de a fülzúgás ellen házilag a legjobb dolog amit tehetsz, hogy pihensz. A stressz az egyik fő generáló ereje a fülcsengésnek, melynek felismeréséről itt olvashatsz. Így legfontosabb, hogy a tested és a lelked is ellazítsd, melynek az egyik legjobb módja, ha nem sajnálod az időt arra, hogy feltöltődj.

Milyen hatással van a szervezetünkre, ha pihenünk?

Nem véletlenül hangzik el az orvosok szájából, hogy a pihenésre fontos időt szánni. Ugyanis az elegendő pihenés alapfeltétele annak, hogy egészséges legyél. A szervezeted a pihenés alatt tud regenerálódni, letenni azt a sok terhet, amit időről időre rápakolsz. Ha nem engeded meg a testednek, hogy szusszanjon időnként egyet, akkor nem tud problémamentesen működni: legyengül az immunrendszered, az energiádat felemészti a mindennapos stressz, és megjelennek a különféle betegségek az életedben.

Ezt lehet tenni a fülzúgás ellen házilag pihenéssel!

Forrás: Unsplash

Milyen hatással van a pihenés a fülzúgásra?

Ha túlhajszolod magad, és nem ügyelsz arra, hogy feltöltődj, könnyen kialakulhat a fülzúgás, vagy felerősödhet a meglévő fülzúgásod. Ennek oka az, hogy a leharcolt szervezet nem képes ellátni a feladatait:

  • a keringési rendszer küzd azért, hogy jól működjön,
  • a stressz pattanásig feszíti az idegeidet,
  • az izmaid görcsössé és feszessé válnak,
  • a fülzúgást kiváltó alapbetegséged romlik a krónikus fáradtság hatására.

Ezek a párhuzamosan zajló folyamatok tehetnek arról, hogy zúgni kezd a füled, vagy jelentősen hangosabban sípol a füled. Nem véletlen, hogy sokan vizsgaidőszak, jelentősebb munkahelyi stressz, vagy magánéleti válság ideje alatt küzdenek a fülcsengéssel.

Hogyan tudunk pihenni?

A pihenés sokféle lehet, és mindenki számára mást jelenti az igazi pihenést. Dönthetsz úgy, hogy fizikailag vagy szellemileg kapcsolódsz ki. És eldöntheted azt is, hogy ezt aktívan vagy passzívan teszed. Bármelyiket is választod, jól döntesz, ha olyan tevékenységet végzel, ami örömöt okoz, mentesít a stressz alól, és kikapcsolódást nyújt.

Aludj eleget!

Az emberek nagy része nem alszik eleget. Pedig az egyik legjobb passzív pihenés az alvás, ami tulajdonképpen egy tudattalan állapot, ami alatt a test regenerálódik. Nem véletlenül használja a magyar nyelv azt a szókapcsolatot, hogy: ,,Kialudta magát.” A fáradtságot, fájdalmat, stresszt a szervezet képes ledobni magáról az éjszakai órákra, míg az álom tengerén ringatózik.

Nem tudunk jól aludni

Sokan küzdenek az álomba merüléssel, pedig gyakran csak néhány dologra kellene odafigyelni ahhoz, hogy egy tartalmas alvással a hátad mögött kelj fel reggelente.

Fontos, hogy nyugodt légkörben aludj, a saját környezetedben, amit te rendeztél be a saját elvárásaidnak megfelelően. Elengedhetetlen a kényelmes, hátat jól tartó matrac, illetve, hogy  minden nap ugyanakkor feküdj le és kelj fel. Ha rendszertelenül alszol, az megzavarja a szervezetedet, és nem tud megfelelően pihenni, hiszen nem tudja időben alvó és kelő üzemmódba programozni magát.

Ezt lehet tenni a fülzúgás ellen házilag pihenéssel!

Forrás: Unsplash

Szintén nehezíti az elalvást, ha nehéz vacsora után mész aludni, vagy ha tévét nézel késő este. Ezek ugyanis megdolgoztatják az agyadat és az emésztő szerveidet, így a tested nem tud leállni, hogy takarékra tegye magát.

Azért is olyan fontos, hogy jól és eleget aludj, mert a kimaradt alvás nem behozható egy délutáni alvás alatt. Sokkal több pihenéssel tudod csak visszaállítani az egyensúlyt.

Azért is kampányolunk ennyire az alvás mellett, mert ez a legelérhetőbb és legolcsóbb dolog, amit a fülzúgás ellen házilag megtehetsz.

Relaxálj!

Egy másik jó módja a passzív pihenésnek a relaxálás. Relaxálásról akkor beszélünk, ha egy tevékenység közben kelemesen ellazulsz, az izmaid súlytalanná válnak, miközben pihensz.

Erre tökéletes, ha beülsz egy aromakabinba vagy szaunába, de egy jó masszázs is jó választás lehet. Ezek a tevékenységek olyan ingert biztosítanak a testednek, amelytől az izmaid kioldódnak görcsösségükből, ezáltal pedig egy sor pozitív hatás ér:

  • kiegyensúlyozottabbá válsz,
  • csökken a stressz és a szorongás,
  • felfrissülsz, feloldódsz.
Ezt lehet tenni a fülzúgás ellen házilag pihenéssel!

Forrás: Unsplash

Hasonló hatást érhetsz el meditációval, jógával, napozással, olvasással, vagy ha elmerülsz egy kád forró vízben. A meleg, az illatok és az izmokat érő ingerek stresszoldó hatással bírnak, akárcsak a hangok. A természet hangjait felhasználó, interneten is elérhető hanganyagok segítenek tompítani a fülzúgásodat is, amellett, hogy segítenek relaxálni. 

Pihenj aktívan!

Az aktív pihenés legalább olyan fontos a testednek, mint a passzív semmittevés. Aktív pihenés lehet bármilyen tevékenység, amivel ki tudsz szakadni a mindennapi munka, a terhelés és a stressz hatásai alól.

Sportolhatsz valamit, amely során lefáraszthatod a tested, hogy utána aludj egy jót. Bár a legtöbben azt hiszik, az aktív pihenés csupán mozgással, fizikai megterheléssel járó tevékenység lehet, ez nem igaz. A sakk, a póker, a kertészkedés, vagy a kézimunka éppen annyira jelent aktív kikapcsolódást, mint egy több kilométeres túra. Ezek alatt a foglalatosságok alatt ugyanis az agyadat használod aktívan, ami szintén egy jó módja a stresszes hétköznapokból való kiszakadásnak.

A társas kikapcsolódás, a barátokkal való találkozás is aktív kikapcsolódásnak számít. Ekkor élményekkel töltődsz fel, ami jó hatással van a lelkivilágodra: optimistább, nyitottabb, nyugodtabb leszel.

Ezt lehet tenni a fülzúgás ellen házilag pihenéssel!

Forrás: Unsplash

Fontos, hogy ne vidd túlzásba!

A túlzott aktivitás visszájára fordulhat, ezért figyelj arra, hogy csak addig végezz aktív tevékenységeket, amíg az örömet okoz.

Ha már túlzásba esel, vagy csak figyelemelterelés céljából keresel egy intenzív, időtöltő hobbit, azzal csak további stresszt okozol magadnak.

Találd meg a számodra megfelelő pihenést!

Mindannyian különbözőek vagyunk és sokfélék, ezért mindenkinek mást jelent a megfelelő kikapcsolódás. Lehet, hogy te szívesebben mész vezetett csoportos meditációra, míg más a konditeremben szereti ledolgozni a stresszt.

Próbálj ki tehát több lehetőséget is, és hagyj időt magadnak arra, hogy megtaláld a tökéletes időtöltést!

Néha a fülzúgás nehezíti meg a pihenést

Mi tagadás, állandó zúgás és sípolás mellett nehezebb elmélyülni az egyes tevékenységekben. Ezért érdemes beszerezned egy hangterápiás eszközt, ami a füledben hordva segít elfedni a kellemetlen hangokat. A hangterápiás eszközök működéséről itt olvashatsz bővebben. Így pedig könnyebbé válik a teljes testi-lelki kikapcsolódás.

Jelentkezz be a hozzád legközelebb lévő Tinnitus Klinikára, ahol kipróbálhatod, miért is olyan hatékony egy hangterápiás eszköz. Gyere el, és éld át, milyen azonnal megfeledkezni a fülzúgásról!