A fülzúgás sosem önmagában jelenik meg, hanem valamilyen alapbetegség bónusz velejárójaként, aminek senki sem örül. Öröm az ürömben azonban, hogy sokszor a kellemetlen zúgás az, ami jelez, hogy baj van a testünkben.

Ám, míg az autó műszerfalán felvillanó piros fényből könnyebben ki tudjuk következtetni, hogy hol lehet a baj az autóban, addig a fülzúgás okainak feltárása már jóval nehezebb. Több, mint 200 betegség és szervi elváltozás állhat a hátterében, nem véletlenül olyan hosszadalmas folyamat meglelni a baj forrását – már ha kiderül egyáltalán.

Szerencsére vannak esetek, amikor egyértelmű jelei vannak annak, hogy a fülzúgás hátterében egy adott betegség húzódik meg. Ha például a fülzúgás halláscsökkenés társaságában jelenik meg, akkor van rá némi esély, hogy az otoszklerózis okozza a problémákat.

Mi az az otoszklerózis?

Ahhoz, hogy megértsd, miért jelent problémát az otoszklerózis, jó, ha tisztában vagy azzal, hogyan jön létre a hallás. Az otoszklerózis ugyanis ebbe a folyamatba avatkozik bele, a hang haladását akadályozza meg megjelenésével.

A hang a külső környezetből a hallójáraton át a dobhártyára érkezik, ahonnan a középfül három csontocskája – a kengyel, az üllő és a kalapács – viszi tovább felerősített rezgések formájában a belső fül felé. A belső fül szőrsejtjei pedig az elektromos ingert a hallóidegen át az agy hallóközpontja felé küldik, ahol értelmet nyernek a hallottak.

Otoszklerózis: amikor a fülzúgás halláscsökkenés mellett jelenik meg!

forrás: Unsplash

Az otoszklerózis a belső fül betegsége.

Fokozatosan leépíti az ott jelen lévő csontocskákat, és egy másik helyen pedig megcsontosítja azokat. Ennek következtében a fül egyes részei nem tudják elvégezni a feladatukat: a hang továbbítását.

Jellemzően a hallócsontocskák szenvednek kárt, a kengyel megmerevedik, hozzácsontosodik az ovális ablakhoz, ennek következtében pedig a hang útja megszakad, fülzúgás és halláscsökkenés alakul ki.

Nem tudni, miért jön létre

Mint annyi mindenre, erre sincsen még biztos válasz, csak találgatások vannak. Annyi biztos, hogy enzimzavar áll a hátterében:

egy bizonyos enzim nem működik megfelelően, és emiatt a belső fülben a csont le-és újraépülés egyensúlya felborul.

Otoszklerózis: amikor a fülzúgás halláscsökkenés mellett jelenik meg!

forrás: Unsplash

Ugyanis, ha a szervezetben túl sok sav gyűlik fel, és nem tud elegendő kulcsfontosságú elemhez hozzájutni – például táplálkozás által – , akkor azt máshonnan cseni el: a kalciumot például a csontokból. Így indul el a csontok leépülése és elmozdulása, majd újracsontosodása.

Egyes vélekedések szerint örökletes tényezők, hormonháztartási és csontanyagcsere zavarok is állhatnak az otoszklerózis kialakulása mögött.

Vannak árulkodó tünetek

Az otoszklerózis épp úgy lesújthat idősekre, ahogyan fiatalokra is. Szerencsére a tünetei jól felismerhetőek, így hamar kiderül a jelenléte, és megkezdődhet a kezelés:

  • szédülés
  • fáradékonyság, idegeskedés, szorongás
  • egyoldali vagy kétoldali fokozatos halláscsökkenés
  • vezetéses/idegitípusú halláscsökkenés, ritkábban kevert halláscsökkenés,
  • a csontvezetéses hallásvizsgálat során a mély hangoknál különösen jó az eredmény,
  • fülzúgás,
  • terhesség alatt hirtelen romló hallás és megjelenő fülzúgás.

Az otoszklerózis kezelhető!

Az otoszklerózis, azaz a csontosodási zavar maga nem múlik el sose,állandó része marad az életednek, azonban műtéttel és orvosi kezeléssel hosszú ideig megmarad az az életminőséged, amit megszoktál.

Műtét során a megcsontosodott hallócsontocskákat eltávolítják, protézissel helyettesítik, így a hang útja újra zavartalanná válik, a vezetéses halláscsökkenés pedig megszűnik.

Ha idegi típusú halláscsökkenés alakul ki nálad, akkor a hallókészülék ellátás jelent megoldást, emellett pedig életed végéig meg kell tenned az orvosoddal együtt mindent a szervezeted megfelelő sav és folyadék egyensúlyának biztosításáért. Mindezekkel a fülzúgásod is javulni fog!

Otoszklerózis: amikor a fülzúgás halláscsökkenés mellett jelenik meg!

forrás: Unsplash

Gyanakszol? Bizonyosodj meg az igazságról!

Ha a tünetek egy részét tapasztalod magadnál is, akkor jelentkezz be hozzánk egy teljes körű vizsgálatra! Fülzúgás specialistáink számára az otoszklerózis ismerős terep, így biztos lehetsz abban, hogy jó kezekbe kerülsz!

Tudni szeretném, hogy otoszklerózism van-e!