Mindig örülünk, ha jön hozzánk új kliens, mert akkor újabb embernek tudunk segíteni abban, hogy kapcsolata a fülzúgásával lazább legyen, vagy akár meg is szakadjon. Sokszor rejtett betegségek is felszínre kerülnek a diagnosztika során, olyanok, amelyeknek kísérő tünete a fülzúgás.

Ezzel szembesíteni a klienseinket először nem túl jó érzés ugyan, de valahol mégis szükséges, mert legalább tudjuk, mivel állunk szemben, és megtehetjük az első lépéseket a probléma kezelése érdekében.

A tinnitus gyógyítása olykor a pajzsmirigynél kezdődik - tudtad, hogy fülzúgást okozhat?

Forrás: iStock

Tipikusan ilyen alapbetegség a pajzsmirigy nem megfelelő működése. A statisztika szerint egyre több magyar szenved valamilyen pajzsmirigybetegségben, akiknek 60%-a nem is tud arról, hogy a pajzsmirigye nem jól működik. Ennek az az oka, hogy a pajzsmirigybetegség tünetei változatosak, és gyakran keverik össze őket más egészségügyi problémákkal.

Hogy miben nyilvánul meg a pajzsmirigy rossz működése?

Meglehetősen átlagosnak tűnő tüneteket figyelhetünk meg magunkon, ha a pajzsmirigyünk nem működik jól:

 • hirtelen hízás vagy fogyás
 • fejfájás,
 • krónikus fáradtság,
 • szívdobogás,
 • légzésproblémák,
 • vizesedés.

Ezek önmagukban nem keltenek bennünk gyanút, hiszen a feje mindenkinek fáj néha, testsúly problémákkal küzdünk időnként, a fáradékonyság, szívdobogás miatt pedig a stresszt szoktuk hibáztatni. Pedig, ha kicsit jobban megismerjük a pajzsmirigy rossz működését, akkor összefüggéseket találhatunk az egyes tünetek között.

Minden mindennel összefügg

A pajzsmirigy egy olyan pillangó formájú mirigy a nyakunknál, amely olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák a test anyagcseréjét. Ezért, ha a pajzsmirigy működése bármilyen mértékben eltér a normálistól, az komoly hatással van az egész test működésére – így akár hallásunkra is.

A tinnitus gyógyítása olykor a pajzsmirigynél kezdődik - tudtad, hogy fülzúgást okozhat?

Forrás: Unsplash

A leggyakoribb pajzsmirigy problémák, amivel találkozhatunk, azok a pajzsmirigy alulműködése vagy túlműködése, a Hashimoto-betegség, vagy a pajzsmirigy daganatos betegségei. Ezek közül néhányat bemutatunk, hogy felismerd, nálad fennállnak-e a tünetek.

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködésről akkor beszélünk, ha túl alacsony a pajzsmirigy hormonok termelődése, ami az alábbi tüneteket okozhatja nálad:

 • aluszékonyság,
 • székrekedés,
 • könnyű, hirtelen hízás,
 • depresszió,
 • rossz hidegtűrés,
 • menstruációs problémák,
 • száraz, hideg bőr,
 • töredező haj,
 • alacsony pulzus,
 • vizesedés.

Kezelése elsősorban hormonpótlással történik, az adagot pedig személyre szabottan szakorvos állítja be, és a TSH szint követésével figyelhetjük a javulást, és módosíthatja az orvosod a gyógyszer mennyiségét. A pajzsmirigynek ez a betegsége ugyan véglegesen nem gyógyítható, teljes életet élhetsz a rendszeres orvosi kontroll mellett.

Pajzsmirigy túlműködés

Túlműködés esetén túl sok T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel a pajzsmirigy, ami a következő tünetekkel jár:

 • szapora szívverés,
 • szorongás,
 • álmatlanság,
 • hasmenés,
 • drasztikus fogyás,
 • csökkent melegtűrés,
 • izzadékonyság,
 • remegés,
 • vékony haj,
 • nedves bőr,
 • menstruációs zavarok.
A tinnitus gyógyítása olykor a pajzsmirigynél kezdődik - tudtad, hogy fülzúgást okozhat?

Forrás: Unsplash

A pajzsmirigy túlműködés már komplex kezelést igényel, aminek része az egészséges életmódra váltás. Ezt segíti a dietetikai tanácsadás és a rendszeres sport beiktatása. Ez egészülhet ki esettől függően gyógyszeres kezeléssel, műtéti beavatkozással vagy izotópos terápiával. Szintén fontos a kísérő tünetek – magas vagy alacsony koleszterinszint, szívpanaszok, vitaminhiány – kezelése.

Hogy függ össze a pajzsmirigy a fülünk működésével?

A pajzsmirigy betegségeinek következményei és az egyes kezelési megoldásai azok, amelyek hatással vannak fülünk működésére, és fülzúgást, esetenként halláscsökkenést okozhatnak.

Leterhelt keringési rendszer

A pajzsmirigy alulműködéssel járó hirtelen hízás például megterheli a keringési rendszert, a rossz keringés pedig a fülzúgás egyik ismert kiváltó oka. A pajzsmirigyzavarral járó vitaminhiány és szívpanaszok, valamint a rossz koleszterinszint is megnehezíti a keringési rendszer jó működését, ezért azokat is kezelni kell az egészséges életmódra váltás mellett.

Rossz pulzusértékek

A túl magas pulzus is okozhat fülzúgást. A pajzsmirigy túlműködés során létrejövő magas pulzusszám például pulzáló fülzúgást okozhat, ennek okát azzal magyarázzák, hogy a nyaki artériában létrejövő intenzív pulzálás az, amit fülzúgásként érzékelünk.

Sugárkezelés

A pajzsmirigyrák viszonylag ritka a rák egyéb formáival szemben, és szerencsére jól reagál a műtéti vagy sugárterápiás kezelésekre. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy azok a betegek, akiknél a sugárterápia a fejet és a nyakat érinti, gyakran tapasztalnak halláscsökkenést a terápia után

Éppen ezért fontos, hogy ha pajzsmirigy kezelésre kerül sor, mindig beszéljük át a kezelés mellékhatásait is egészségügyi állapotunkra nézve – így a hallásunkra is -, és úgy mérlegeljük a döntéseinket.

Merre induljunk el, ha a pajzsmirigyünkre gyanakszunk?

Mindenképpen kérjünk egy pajzsmirigy értékekre irányuló laboratóriumi vérvizsgálatot! Előfordulhat, hogy a háziorvosunk csak a TSH szintünket nézeti meg, de az nem elegendő a teljes értékű diagnosztizáláshoz!

A laborvizsgálatnak tartalmaznia kell az agyalapi mirigy által termelt TSH hormon értékét, illetve a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintjének eredményét, valamint a pajzsmirigy gyulladását jelző anti TPO szintjét. Ezeken kívül pedig a koleszterin szint is fontos információt árul el a pajzsmirigy aktuális állapotáról.

A pontos diagnózist segíti az ultrahangvizsgálat is, amellyel rálátnak a pajzsmirigy esetleges elváltozására, a göbök, daganatok jelenlétére, vagy arra, hogy a pajzsmirigy gyulladásban van.

A tinnitus gyógyítása olykor a pajzsmirigynél kezdődik - tudtad, hogy fülzúgást okozhat?

Forrás: Unsplash

Miért olyan fontos tudni a pajzsmirigy betegségről a fülzúgás kezelésének érdekében

Azért, mert nemcsak a fülzúgást mint önálló tünetet kell kezelni a javulás érdekében, hanem az azt kiváltó alapbetegséget – ami akár a pajzsmirigy nem megfelelő működése is lehet. A diagnózis felállítása után egyidejűleg kell kezelni a pajzsmirigy problémákat és a fülzúgást is. A pajzsmirigy értékek javulásával mérsékelődni fog a fülzúgás is, amit közben különböző terápiákkal kezelünk. Az alapbetegség kezelése nélkül a tinnitus gyógyítása nem lehet teljes!

Ha szisztémás, de látszólag véletlenszerű egészségügyi problémákat tapasztal, beszéljen orvosával az pajzsmirigybetegség kizárásáról. A pajzsmirigyhormon egészséges ellátásának biztosítása hozzájárul az általános jóléthez, ideértve a hallását is. És ha a szükséges kezelés veszélyeztetheti a hallását, vonja be a kezelési tervbe egy hallásgondozó szakembert, aki a károsodás minimalizálása érdekében figyelemmel kíséri hallását az út mentén.

Nincs két egyforma fülzúgás történet!

A Tinnitus Klinika fülzúgás specialistái nem csak a fülzúgást nézik, hanem a teljes embert. Mi hiszünk a teljes körű kivizsgálás után felállított, személyre szabott kezelésben, enélkül nem lehet sikeres egyetlen fülzúgás kezelés sem!

Ha Te is régóta küzdesz rejtélyes tünetekkel, és fülzúgásod is van, keresd fel bátran szakembereinket!

Időpontot foglalok!