Ma az emberek jelentős része asztal mellett dolgozik. Eleinte még lelkiismeretesen figyelünk a testtartásra, és óránként felállunk átmozgatni a testünket, de ilyen körülmények között könnyű leszokni a rendszeres testmozgásról. A gerincünk meghajlik, a nyakunk extra terhelésnek van kitéve, és kész a baj: megjelennek a nyaki betegségek, vele együtt pedig a fülzúgás.

Tessék? A fülzúgás oka egyszerű nyakfájás?

Igen, a fülzúgás mögött számtalan kiváltó ok húzódhat meg: cukorbetegség, keringési és fogászati problémák, a fül betegségei. Ezekkel a legtöbb ember tisztában van, de meglepődnek, ha ortopédiai vizsgálatra küldjük őket. Pedig gyakran előfordul, hogy mozgásszervi okokra, leginkább a gerinc nyaki szakaszának betegségeire vagy elváltozásaira vezethető vissza a fülzúgás.

Nem is gondolnád, mi mindent okozhat egy egyszerű nyakfájás!

Forrás: Unsplash

Milyen nyaki problémák okozhatnak fülzúgást?

A hosszú ideig tartó ülőmunka egy nem természetes pózba kényszeríti a testünket, ezzel jelentős stressz alá helyezi azt. Az elmúlt évtizedben az asztali számítógépek helyett egyre többet dolgozunk laptopon, ami a tekintetünket is lejjebb kényszeríti a képernyőre. A fejtartásunk természetellenesen lefelé irányul, és a laptop mozgathatóságának köszönhetően egyre több pózban dolgozunk:

 • a kanapén hasalunk,
 • fotelbe ülünk,
 • összekucorodunk, és a térdeinken gépelünk.

Rengeteg testhelyzetet találunk, amiben a gerincünknek kényelmesebbnek tűnik domborodni, és elszokunk az egyenes testtartástól. Az ülő életmód klasszikus eredménye, hogy a gerinc felső, nyaki része kiegyenesedik, mivel a fejünket folyamatosan előre toljuk a képernyő felé.

Így a nyak hátsó részének izmai megfeszülnek, begörcsölnek, és ez kiterjed a váll izmaiba is. A stressz hatására pedig ez a görcsösség rosszabbá válhat.

Ha nem mozgunk eleget, és az izmaink feszülése állandósul, az izmaink nem lesznek képesek regenerálódni, aminek következtében izmaink átrendeződnek, és rögzül a rossz test- és fejtartás.

Kialakulhat az úgynevezett előrehelyezett fejtartás, amikor a tükörben azt látjuk, hogy oldalra fordulva a fülünk és a vállunk nincsen egy vonalban, hanem a fejünk előbbre bukkan a vállunknál.

Ebben az esetben a nyak és gerinc csigolyái elcsúsznak, ezáltal pedig a csigolyák közti üregben futó artéria útja szűkké válhat. Ez okozhatja a gyakori nyak- és fejfájást, valamint a fülzúgást is.

Nem is gondolnád, mi mindent okozhat egy egyszerű nyakfájás!

Forrás: Unsplash

Mit tehetsz?

A Tinnitus Klinika dolgozói a beérkezett leletek és a hallás- és fülzúgás vizsgálat eredményeinek áttekintése után alaposan kifaggatnak majd a tüneteidről. Ha gyakori nyakfájdalommal és fejfájással küzdesz, valószínűleg elküldenek majd egy átfogó ortopédiai vizsgálatra is. Ha bebizonyosodik, hogy a fülzúgás kialakulásában a nyaki elváltozások is közrejátszanak, akkor a kezelés egy része ezek megszüntetésére fog irányulni.

Meg kell tanulnod helyesen ülni!

Bármilyen banálisan is hangzik, a helyes ülés elsajátítása, és a helyes testtartás visszaállítása lesz a kezelések első lépése. Ez azért olyan fontos, mert meg kell szüntetnünk azokat a berögzült helytelen mozgásokat és testtartást, amelyek az elváltozáshoz vezettek.

Hogyan kell helyesen ülni?

Bizony, a helyes ülésnek is megvan a maga tízparancsolata, amit érdemes betartanod, ha szeretnéd, hogy a gerinced elégedetten doromboljon a hátadban.

 • Ülj a székre szék teljes ülőfelületére úgy, hogy a hátad érintse a háttámlát!
 • Az ideális ülőfelület nem hosszabb a combunknál!
 • A szék magassága akkor ideális, ha megegyezik a lábszárad hosszával!
 • Mindkét talpad legyen a földön ülés közben!
 • A széken ülve billentsd előre a medencédet, és dülleszd ki a mellkasod!
 • Húzd ki magad! A fejed tetejével nyújtózkodj ki a plafon irányába, és kissé húzd be az állad, hogy a fejed ne billenjen előre!
 • A karjaid hajlítsd be 90 fokba a törzsed mellett.
 • A csuklód támaszd meg az asztalon munka közben.
 • Óránként egyszer állj fel, mozgasd át a nyakadat, válladat, és sétálj néhány percet.

Használj bátran segédeszközöket, ha kényelmesebb: ülj gimnasztikai labdára, vagy tegyél a székre egyensúlyozó párnát. Ezek segítenek mozgásban tartani a derekadat munka közben is.

Törekedj arra, hogy asztali számítógépen dolgozz, így a képernyő szemmagasságban lesz, nem kényszerül a fejed arra, hogy lefelé nézzen.

Ha laptopon dolgozol, használj állványt hozzá, így a szemed magasságába tudod emelni! Érdemes olyan egéralátétet használnod, amin található csuklótámasz is, így tehermentesíted a kézfejedet munka közben!

Eleinte nem lesz könnyű újra megszoknod, hogy másképpen ülj, de idővel a kiegészítő kezelések és a mozgásterápiának köszönhetően izmaid megerősödnek, és egyre természetesebbé válik az új testtartás.

Nem is gondolnád, mi mindent okozhat egy egyszerű nyakfájás!

Forrás: Unsplash

Fontos a lazítás és a célzott mozgásterápia!

Ehhez fontos, hogy gyógytornász és mozgásterapeuta segítségével célzott mozgásterápiával, aktív munkával fellazítsák a több éve letapadt, feszülő izmaidat. Erre tökéletes megoldás a lágyrész manuálterápia, a gyógytorna, és a törzs izmainak, a mélyizmok tudatos erősítése.

Fontos azonban, hogy személyre szabott mozgásterápiára van szükséged, hiszen konkrét izmokat kell megdolgoztatnod, így a kezelések, mozgásgyakorlatok is ezeknek az izmoknak az átmozgatását célozzák meg.

Ha a megfelelő izomegyensúlyt sikerül visszaállítani, a testtartásunk javul, a fülzúgásunk pedig mérsékelődik, esetleg meg is szűnik.

Szükség lehet kiegészítő fülzúgás kezelésekre

Mivel a nyaki problémák már régóta fennállnak addigra, mire segítséget kapunk, a fülzúgás a nyaki panaszok megszüntetése után is megmaradhat önálló tünetként, amit külön kezelni kell.

Ebben számos terápia nyújthat segítséget, attól függően, hogy a fülzúgásod mennyire intenzív, és milyen panaszokat okoz számodra. A lágylézer terápia, a BEMER terápia, vagy az integrált manuálterápia tartós alkalmazása segít a fülzúgás megszüntetésének elérésében.

A fülben hordható zajgenerátorok a fülcsengés kezelése mellett a hétköznapokban is segít együtt élni a kínzó sípolással úgy, hogy elfedi a kellemetlen hangot egy kellemes dallammal. Így zavartalanul végezheted mindennapi teendőidet.

Jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikára, ahol személyre szabott fülzúgás-terápiát ajánlunk Neked! Terápiáinkat helyben ki is próbálhatod, és aktív résztvevője lehetsz kezelésed kialakításának!