Voltál már úgy, hogy ültél este a nappaliban, és próbáltad a gondolataiddal elnyomni a fülzúgásod? Hogy felsorakoztattál egy tucat érvet amellett, hogy miért ne menj el a kínzó csengéseddel orvoshoz? Fogadunk, eszedbe jutott az is, hogy: “A fülzúgással semmit nem lehet tenni, meg kell tanulnom vele együtt élni.”
Ellent kell mondanunk: nem kell! Ez is csak tévhit a fülzúgásról!

Döbbenetesen sokan élnek a fülzúgásukal együtt csak azért, mert olyan állításokat fogadnak el róla, amelyek megalapozatlanok. Sajnos, ezen az sem segít, hogy kevés olyan specialista van jelenleg Magyarországon, aki valóban jártas a fülzúgás feltárásában és kezelésében, így sok fülzúgásban szenvedőt tényleg azzal engednek ki az orvosi rendelőből, hogy:

Hát, ezzel nem tudunk mit kezdeni, próbálja megszokni!

A tévhitek károsak. Megakadályoznak abban, hogy mielőbb a gyógyulás útjára lépjünk. Mi most összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tévhiteket, hogy örökre leszámoljunk velük!

arnyekban-lany-arca

Forrás: Unsplash

#1 A fülzúgás gyógyíthatatlan betegség

Ez nem teljesen igaz. A fülzúgás önmagában nem betegség, hanem számos alapbetegség következtében megjelenő tünet. A hangos zaj, az idegrendszer károsodása, az érrendszeri betegségek, vagy a traumás agykárosodás csak néhány példa azokra az egészséggel kapcsolatos problémákra, amelyek hozzájárulhatnak a fülzúgás kialakulásához. Noha, valóban nincs egy minden esetben működő kezelés vagy gyógyszer, ami megszüntetné a fülzúgást, azt nem lehet kijelenteni, hogy a fülcsengés gyógyíthatatlan lenne.

A fülzúgás az esetek egy részében akár teljesen megszüntethető, ha sikerül jól feltárni az okokat és arra épülő kezelést kapnunk. Ám, ha megszüntetni nem is tudjuk a fülzúgást, jelentős javulást érhetünk el, amivel már sokkal kevésbé lesz idegőrlő a hallott hang, mi pedig boldogabb emberként élhetünk tovább.

#2 Ha megváltoztathatom az étrendemet, a fülzúgásom eltűnik

Természetesen vannak olyan adalékanyagok és élelmiszerek, amelyek elhagyásával (nikotin, alkohol), vagy étrendünkbe való bevezetésével (B-vitaminok) javíthatunk a fülzúgásunkon, de önáltatás lenne azt hinni, hogy ez elég lenne a fülzúgás megszüntetéséhez. Az egészséges étrend és az aktív életmód mindenképpen fontos egészségünk fenntartása érdekében és a fülzúgás enyhítésében, azáltal, hogy keringésünk javul – de önmagában ez nem jelent megoldást a fülzúgásra! Ne kísérletezzünk ezzel, helyette forduljunk fülzúgás specialistához, már csak azért is, mert minél hamarabb kérünk segítséget, annál jobbak az esélyeink a fülzúgás nélküli életre!

egeszseges-eletmod-teritett-asztal

Forrás: Unsplash

#3 Semmit sem tudok tenni a fülzúgás ellen.

Az egyik legalattomosabb tévhit ez, amit nehéz leküzdeni, és képes belesodorni bennünket a tehetetlenség negatív spiráljába. Pedig sok dolgot tehetünk a fülzúgás ellen!

Az első és legfontosabb az, hogy forduljunk vele orvoshoz, de már az is jelentős könnyebbséget jelenthet, ha odafigyelünk arra, hogy mindig szóljon a háttérben valami, amikor tevékenykedünk. Ez segít abban, hogy kevésbé legyünk frusztráltak az állandó csengéstől. A sport és a relaxáló tevékenységek is sokat segítenek a tünetek enyhítésében, de kezelések hosszú sora áll rendelkezésünkre, hogy javítsunk a helyzetünkön. Lehet, hogy az eredmények nem jelennek meg azonnal, viszont a tüneteket rövid idő alatt elviselhetőbbé lehet tenni – például fülzúgást elfedő zajgenerátor készülékekkel.

#4 Csak azoknak van fülzúgásuk, akik hallássérültek

Valóban igaz, hogy a halláskárosodásban szenvedők is érintettek lehetnek fülzúgásban, és gyakran jelenik meg a kettő együtt, de nem igaz, hogy csak a hallásvesztéssel élők szenvednek fülzúgástól. Ép hallás mellett is kialakulhat fülzúgás, ilyenkor többnyire keringési problémák, cukorbetegség, a nyak vagy fej betegségei vagy zajártalom állhat a fülzúgás mögött. Ettől függetlenül érdemes évente megnézetni a hallásunkat is, hogy időben megkezdődjön hallásveszteségünk korrigálása!

hallokeszulekes-osz-ferfi

Forrás: 123RF

#5 A fülzúgás előbb vagy utóbb hallásvesztéssé alakul

A fülzúgás és a halláskárosodás együttesen is előfordulhat ugyan, de semmi sem szól amellett, hogy a fülzúgás minden esetben hallásveszteséggé alakulna. Csak azért, mert fülzúgásunk van, nem lesz halláscsökkenésünk is, és csak azért, mert rosszul hallunk, nem fog zúgni a fülünk, mint ahogyan a halláscsökkenés sem fajul siketséggé.

Zajártalom esetén fordulhat elő az, hogy zenészként vagy gyakori koncertlátogatóként először csak zúg a fülünk, majd elmúlik. Aztán a fülzúgás állandósul, és ha nem védjük fülünket a zajtól, az halláskárosodássá alakul. Ez azonban hosszadalmas folyamat, és egy jó zenei füldugóval megelőzhetjük a fülzúgást és a halláscsökkenést is! A zaj több kárt tud okozni, mint gondolnánk, vegyük komolyan, legyen állandó társunk a füldugó!

#6 A fülzúgás mindig csengő hanggal jár

Néhányan azért nem veszik észre, hogy fülzúgásuk van, mert teljesen más hangot érzékelnek, mint amit elképzelnek fülzúgás címszó alatt. Pedig az igazság az, hogy a fülzúgás hangja sokféle lehet: csengő, sípoló, zúgó, sustorgó, van, aki az óceán duruzsolásához hasonlítja, mások pedig a magasfeszültség sistergéséhez. Mindenkinél más hang jelenhet meg, amit érdemes is körülírni a fülzúgásunkat kezelő orvosunknak. A hallott hang jellege sokat elárul a fülzúgás típusáról, vagy arról, mi okozhatja a kialakulását!

#7 Vannak gyógyszerek, amelyek kezelik a fülzúgást

Sajnos nincs “mágikus gyógyszer”, amit a tinnitus gyógyítására használhatnánk, így ha azért odázzuk el az orvosi látogatást, mert majd ráérünk beszedni rá valamilyen gyógyszert, akkor pórul járhatunk! De vannak helyette olyan kezelési megoldások, amelyek enyhítik a fülzúgás intenzitását, és akár teljesen meg is szüntethetik a fülzúgást.

Jó megoldást jelentenek a hangterápiák, a meditáció, relaxációs technikák, lágylézer terápia, oxigénterápia, mágneses rezonancia kezelés. Ezek ugyan időt és türelmet igényelnek, de hatékonyan segíthetnek a fülzúgás mérsékelésében vagy akár a megszüntetésében.

szines-gyogyszerek-tablettak

Forrás: Unsplash

#8 Ha nem hallgatok hangosan zenét, nem lesz fülzúgásom

Valóban vezető oka a fülzúgás kialakulásának a hangos zenehallgatás, de ha egész életünkben kerüljük a zajt, az sem garancia arra, hogy nem lesz fülzúgásunk! A fülcsengést közel kétszáz ok válthatja ki, ezek közül a legismertebbek:

  • magas vérnyomás,
  • keringési zavarok,
  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • anyagcsere betegségek (pajzsmirigy működésének zavarai, cukorbetegség, inzulinrezisztencia),
  • az idős korral járó halláscsökkenés, a fül részeinek “elfáradása”,
  • rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás,
  • egészségtelen és mozgásszegény életmód,
  • stressz,
  • A fej és a nyak betegségei.

Bár tudjuk, hogy általában milyen tényezők vezethetnek a fülzúgás kialakulásához, sokszor nagyon nehéz ennek a meghatározása, és gyakran rejtve is marad a kiváltó ok. Ennek ellenére azonban tanácsos védeni a hallásunkat füldugóval a túl erős zaj ellen, ezzel is kizárunk egy rizikófaktort, csökkentjük az esélyét a fülcsengés kialakulásának.

#9 A fülzúgást csak beképzelem

Csak azért, mert mások nem látják rajtunk, hogy fülzúgásunk van, egy létező jelenségről van szó! Ne gondoljuk azt, hogy csak bebeszéljük magunknak, hogy zúg a fülünk, ez nem egy pszichés betegség! Világszerte több millió ember érintett fülzúgásban, és szakértők dolgoznak lázasan azon, hogy egy nap a fülzúgás legalább olyan könnyen kezelhetővé váljon, mint az influenza! Vegyük komolyan ezt az idegesítő hangot a fülünkben, mert komoly károkat okozhat az életünkben: hosszú távon akár depresszió és pánikbetegség is kialakulhat, ha nem kérünk segítséget!

fulet-befogja-fiu-allomason

Forrás: Unsplash

#10 Ha a családi orvos nem tud segíteni nekem a fülzúgás kezelésében, akkor nincs mit tenni: el kell fogadnom.

Sokan számolnak be arról, hogy a családi orvosuk nem tudott sokat tenni a fülzúgásuk enyhítéséért. Gyakran azt kapják útravalóul, hogy ez egy állandósult állapot, ami ha már kialakult, visszafordíthatatlan, nem lehet mit tenni ellene.

Az orvosok általában jól tájékozottak a saját szakterületükön, de a kiváltó okok sokfélesége miatt gyakran nem ismerik elég jól a fülzúgás jelenségét és a kezelési lehetőségeit. Ha ezzel a reakcióval találkozunk, ne adjuk fel, lépjünk tovább! Keressünk fel egy fülzúgás ambulanciát vagy fülzúgás specialistát! A megfelelő diagnózissal és arra épített kezeléssel biztosan javulhat a fülzúgásunk!

Mi a fülzúgásra specializálódtunk! Ha már jó ideje nem talált megoldást a fülzúgására, jelentkezzen be hozzánk vizsgálatra! Mi egyénre szabott kezelést javasolunk Önnek, ami garantáltan meghozza a kívánt javulást!