Elterjedt tévhit, hogy a fülzúgás csak az idősek problémája, pedig a fiatalabb generációt sem kerüli el ez a kellemetlen, idegőrlő hang. Ám, míg az idősebb generáció egészségügyi okok és a test öregedési folyamatai miatt küzd a fülzúgással, egészen mások a fülzúgás okai fiataloknál.

Rendelőnkben több fiatal érintett is megfordult már. Őket kértük meg, hogy meséljenek arról, melyek voltak azok a pillanatok, amiről most már tudják, hogy a náluk kialakuló fülzúgás okai voltak.

Dani: ,, Nem volt jó ötlet lőtérre menni.”

Ritka, de a fülzúgás okai között néha a legénybúcsúk is előfordulnak. Ekkor ugyanis gyakran szerveznek a barátok olyan programot a vőlegénynek, ami károsítóan hangos zajjal jár. Dani is egy legénybúcsús program után látogatott el hozzánk.

Ezek lehetnek a fülzúgás okai a fiataloknál!

Forrás Unsplash

,, A banda kitalálta, hogy menjünk el lőtérre, és lőjünk, mert az olyan extrém program, legénybúcsúra megadja az alaphangulatot. El is mentünk, de utólag azt gondolom, nem tájékoztattak bennünket eléggé arról, hogy mennyire vegyük komolyan a fülvédő használatát.

Ugyan végig rajtam volt a zajcsökkentő fülvédő, még így is hangosnak éreztem a lövéseket. Egyáltalán nem élveztem a dolgot, a rám eső töltényeket át is passzoltam másnak, és amikor jöttem kifelé a teremből, automatikusan levettem a fejemről a fülvédőt.

Nem kellett volna. Nagyon hangos volt a zaj. Annyira, hogy fájt. Soha többé nem megyek ilyen programra.

A zúgás nem sokkal később kezdődött, és állandósult. Borzasztóan rossz volt, és kétségbe estem, hogy soha nem fog elmúlni. Először igyekeztem csendes környezetbe vonulni, hogy jobb legyen, de egyre rosszabb lett. Ma már tudom, hogy ilyenkor jobb, ha mindig van háttérzaj.

Szerencsére már csak ritkán jön elő, a Tinnitus Klinika munkatársai összeállítottak számomra egy kezelést, amit végigcsináltam. Segített. Hatalmas megkönnyebbülés volt megélni, hogy a zúgás múlik.”

 Betti: ,,Soha többé nem nyúlok fúróhoz füldugó nélkül!”

Ha azt hitted, hogy egy felújítás csak stresszel, némi sebesüléssel és sok kiadással jár, akkor el kell, hogy áruljuk: az építőiparban dolgozók közül rengetegen szenvednek fülzúgásban. Ez leginkább az elektromos gépek hangja miatt van, és a nem megfelelő hallásvédelem miatt.

Ezek lehetnek a fülzúgás okai a fiataloknál!

Forrás Unsplash

Betti a lakását újította fel, nagyrészt saját kezűleg. Mivel a családja tele van szakmabeliekkel, nem félt belevágni, és nem volt rest fúrót venni a kezébe, vagy felszedni a betont a bentontörő után. Ám nem volt elég körültekintő.

,, Túl későn kaptam észbe, hogy védenem kellene a zajtól a fülem. Már a betontörő mellett dolgoztam, amikor éreztem, hogy nem túl jó érzés ez a zaj, és hogy jóval hangosabb az eddig hallott zajoktól. Nem volt otthon semmi, amit a fülembe tudtam volna tenni, úgyhogy dolgoztam tovább.

Munka után anyukám kérdezte, hogy miért ordítva beszélgetünk, addig fel sem tűnt. Csak éreztem, hogy jobban ki kell eresztenem a hangom, meg hogy a hangok kissé késve érnek el hozzám.

Aznap este már zúgott a fülem, alig tudtam tőle aludni. Reggel első dolgom volt orvoshoz menni, és vettem füldugót is. Ezután olvastam csak utána a zajártalomnak, és kissé sajnálom, hogy nem tudtam a megfelelő hallásvédelemről előbb.”

 Kata: ,,A fülzúgásom óta jobban odafigyelek magamra.”

Kata a vizsgaidőszak kellős közepén jött hozzánk, és erőteljes fülzúgásról panaszkodott. Szemmel láthatóan ki volt merülve, és nem viselte jól a fülzúgást. Szerencsére a vizsgaidőszak végeztével a fülzúgása is tovaillant, de erről meséljen ő maga:

Ezek lehetnek a fülzúgás okai a fiataloknál!

Forrás: Pexels1

,, Már benne voltam a vizsgák sűrűjében, amikor kezdtem érezni, hogy sokkal idegesebb vagyok, mint máskor. Túl sok vizsgám volt, és túl közel egymáshoz. Rengeteget tanultam éjszakákba nyúlóan, és kávét ittam kávéval.

Az egyik este, amikor a kanapén fekve olvasgattam a tételeimet, elkezdtem szédülni, és erőteljes sípolást hallottam a fejemben. Rémisztő volt.

Úgy éreztem, mintha egy hangörvényben süllyednék lefelé.

És nem igazán kezdett múlni. Kétségbeesetten foglaltam időt a Tinnitus Klinikára, ahol viszont megnyugtattak, hogy valószínűleg a stresszes időszak hozta elő.

A kávéadagjaimat lecsökkentettem, az éjszakázásokból visszavettem, és hordtam a hangterápiás hallókészüléket. A vizsgaidőszak után a sípolás szép lassan elmúlt. Azóta tudatosabban készülök fel a vizsgáimra.”

Ahogy olvashatod, rendkívül sok helyzetben és eseményben kerülhet sor arra, hogy a fülzúgás kialakuljon. Ám bármennyire rémisztő és kétségbeejtő ezt megélni, ne halogass, tedd meg azonnal az első lépést!

Keresd fel a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikánkat, hogy azonnal közbeléphessünk, és megkapj minden eszközt és információt a fülzúgásod elmulasztásához!