Amikor először beszélünk a rendelőben a klienseinkek arról, hogy próbálják ki a hangterápiás eszközeinket, a legtöbb esetben ugyanazt látjuk az arcukon: szkeptikusak. Ám, amikor először kipróbálják a zajgenerátorral ellátott maszkolókat, a szkeptikus arckifejezés eltűnik, helyét pedig a megkönnyebbülés veszi át. A hangterápiás eszközök működnek, és most elmagyarázzuk, hogy miért!

Mik azok a hangterápiás eszközök?

A hangterápiás eszközök úgy néznek ki, mint a hallókészülékek. Van belőlük fül mögötti változat, és olyan is, ami épp csak megbújik a hallójáratban, és úgy végzi el a feladatát. A kinézetük ne tévesszen meg,

ezek az eszközök nem a hallás javításáért felelnek, hanem a fülzúgással való együttélést könnyítik meg.

Hogyan?

Ha a hangterápiás eszközt behelyezed a füledbe, az bekapcsolás után folyamatosan egy speciális zajt játszik le. Ezt a készülékekbe épített zajgenerátorok működtetik. Ez a zaj általában fehér vagy rózsaszín zaj, vagy valamilyen természetben előforduló természetes hang: például az óceán morajlása vagy az esőkopogás.

Ha ezeket használod, hamar elmondhatod, hogy a fülzúgás megszűnt!

Forrás: 123RF

Mesterséges zaj – csak neked!

Léteznek személyre szabott zajok is. Ebben az esetben a Tinnitus Klinika munkatársai a Tinnometer segítségével pontosan meghatározzák, hogy a belső fül mely részein keletkezik a fülzúgás, majd ezeket részeket célzó frekvenciájú hanganyagot szerkesztenek.

A te feladatod csupán annyi, hogy a nap folyamán – a fülzúgás specialista szakember tanácsai alapján – meghatározott ideig viselned kell a hangterápiás eszközöket.

Miért működik?

A hangterápiás eszközök a maguk speciális zajával egyszerűen elfedik a fülzúgás kellemetlen zaját.

Képzeld el, hogy egy szobában ülsz. A fejed fölött, előtted kicsivel, pont a szemedbe lóg egy lámpa. Az a sárga, villanykörtés típus. Ez a lámpa fényes, és azonnal felhívja a figyelmedet magára. Bosszantó tud lenni, igaz? Nem tudsz nem rá figyelni, hunyorogsz, fájni kezd tőle a fejed, és te percek múlva már semmi másra nem tudsz gondolni, csak arra, hogy a lámpa fénye iszonyúan idegesít.

A fülzúgásod pontosan így működik.

Azonban, ha felkapcsolunk egy másfajta háttérfényt, fehér ledeset, akkor rögtön megkönnyebbülsz. A háttérfény pont kioltja az idegesítő sárgás fényt, és egységes érzetet okoz. Olyannyira egységeset, hogy te könnyedén megfeledkezel arról is, hogy valójában kettő fényforrás dolgozik fölötted.

Így működnek a hangterápiás eszközök is.

Van a létező fülzúgásod, ami megőrjít, felteszed a hangterápiás eszközt, és azt fogod érezni, hogy a fülzúgás megszűnt. Ilyen egyszerű.

Nem hiszed? Próbáld ki otthon!

Az emberek, ha elkezdi kínozni őket a fülzúgás, akkor tízből kilencszer őrült módjára elkezdik lecsendesíteni a környezetüket, hátha akkor a zúgás is elmúlik. Nem fog!

Ha a fülzúgás tűz, akkor a csend az olaj a tüzedre. Ne teremts csendet, válaszd inkább a zajt!

Próbáld csak ki! Amikor éppen azt érzed, hogy nem bírsz létezni sem a fülcsengésedtől, akkor kapcsolj be valamit: a tévét, a rádiót vagy a folyass vizet a csapból!

Azt fogod érezni, hogy a fülzúgás megszűnt!

És ha ezt tapasztalod, akkor biztos lehetsz abban is, hogy a hangterápiás eszköz használata is be fog válni nálad!

Ha ezeket használod, hamar elmondhatod, hogy a fülzúgás megszűnt!

Forrás: 123RF

A hangterápia meggyógyítja a fülzúgásomat?

A gyógyítás mint olyan, a fülzúgás esetében nem értelmezhető. Mivel nem betegség, hanem tünet, nincs is rá gyógyszer, se gyógymód.

Azonban a fülzúgás intenzitása mérsékelhető, csillapítható, és tartós ideig megszüntethető.

A hangterápiás eszközökkel azonnali enyhülést tapasztalhatsz meg, azonnal átélheted azt az érzést, hogy a fülzúgás megszűnt. A hétköznapok rögtön könnyebbé válnak, és a hangterápiás eszköz tartós használata pedig kezeli is a fülzúgásod: egy nap akár el is múlhat.

Halláscsökkenésed is van? Azt is megoldjuk!

Mivel a fülzúgás és hallásvesztés gyakran kéz a kézben jár, nem lepődünk meg, ha olyan klienssel találkozunk, akinél mind a két problémát kezelnünk kell egyszerre. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy külön készüléket kell viselned a hallásproblémák orvoslására, és külön egyet a fülzúgásod kezelésére.

Léteznek ugyanis olyan hallókészülékek, amelyek amellett, hogy a meglévő halláscsökkenést kompenzálják, rendelkeznek beépített zajgenerátorral is, ami a fülzúgás kezelést is lehetővé teszi.

 Tehát, ha egy időben halláscsökkenésed és fülzúgásod is van, arra is tudunk megoldást nyújtani!

Bárhogy is döntesz: kezeltesd!

A hangterápiás eszközöktől függetlenül fontosnak tartjuk elmondani, hogy foglalkozz a fülzúgásoddal! Bármilyen kezelést is választasz végül, fontos, hogy kezeltesd! Ha nem teszed, a zúgás csak erősödni fog, és egyre tovább tart majd, mígnem szünet nélkül kínozni fog!

Ne fogd a fülzúgásodat a fáradtságra vagy a stresszre! Ne gondold, hogy majd elmúlik! Nem fog! Csak a csend fog elfogyni körülötted.

Az első és legfontosabb lépés, hogy kivizsgáltasd magad! Már ezzel is sokat teszel magadért és a fülzúgás nélküli életért!

Ebben segítenek a Tinnitus Klinika munkatársai, akik teljes körű kivizsgálást biztosítanak a számodra, és személyre szabott kezelést dolgoznak ki a fülzúgásod kezelésére! Jelentkezz be hozzánk itt!