A szorongás és a stressz a mai rohanó életvitelünkben szinte elkerülhetetlen. Nem jó hír ez a fülzúgással szenvedőknek, hiszen régóta tudjuk, hogy a jó stresszkezelésnek komoly és fontos szerepe van a fülzúgás csillapításában. Tippjeinkkel azonban kezetekbe vehetitek a szorongásotok kezelését!

A félreértések elkerülése végett ki kell hangsúlyoznunk, hogy a fülzúgást nem a szorongás okozza! Azonban a fülzúgás és a szorongás gyakran kéz a kézben jár, így elkerülhetetlen, hogy a szorongást és a stresszt minimalizáljuk az életünkben annak érdekében, hogy a fülzúgás csillapítása megvalósulhasson.

Hogyan függ össze a szorongás a fülzúgással?

A fülzúgás viselkedhet stresszforrásként, hiszen nehéz róla nem tudomást venni, ami kétségbeesést, szorongást ébreszthet bennünk. Ám, ahogyan növekszik a kétségbeesésünk, annál erősebbnek érezzük a fülzúgást, hiszen nem tudunk nem rá gondolni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az érintettek, akik jobban képesek kezelni a bennük dúló rossz érzéseket, könnyebben ki tudják zárni a fülzúgást a gondolataikból.

Érdemes tehát arra törekedned, hogy minél jobban képes legyél irányítani a rád telepedő rossz érzéseket.

4 szorongásoldó tipp a fülzúgás csillapítása érdekében

forrás: Unsplash

Fülzúgás csillapítása stresszkezelő technikákkal

A jó hír, hogy a társadalom felismerte, hogy szükség van olyan technikákra, megoldásokra, amelyekkel képessé válhatunk arra, hogy kezeljük a bennünket érő stresszt. Ezért ma már számos lehetőség közül válogathatsz, hogy megtaláld a számodra legkomfortosabb és leghatékonyabb szorongásoldó módszereket. Ehhez ajánlunk most alternatívákat.

1. Légzéstechnika

Egy jól elsajátított, és tudatosan alkalmazott légzéstechnika remek feszültségoldó eszköz lehet. Segítségével képessé válhatunk kontrollt gyakorolni a saját testünk felett akkor, amikor fájdalmat érzünk, vagy elhatalmasodik rajtunk a kétségbeesés.

Stresszhelyzetben, vagy ha szorongunk, a testünk rengeteg energiát és oxigént halmoz fel, hogy készenlétben legyen a veszély megoldásához, amit zihálásként érzékelhetünk. Ám, ha végül nem használjuk fel, szédüléshez, kellemetlen érzésekhez vezet, így alakul ki a pánik, az intenzív szorongás érzése.

A tudatos légzésszabályozással azonban a felszaporodott légzésünket hatékonyan tudjuk szelídíteni, ami a fizikai és a lelki tüneteket is képes csillapítani.

4 szorongásoldó tipp a fülzúgás csillapítása érdekében

forrás: Unsplash

2. Életünk átszervezése

Bármilyen kellemetlen is belegondolni, de a stresszforrás gyakran nem is a fülzúgásunkban rejlik, hanem az életvitelünkben. Gondoljuk át, melyek azok a dolgok, amelyek komoly szorongást okoznak a hétköznapokban.

  • Túl sokat dolgozunk?
  • Mérgező emberek vannak körülöttünk?
  • Elégedetlenek vagyunk a munkánkkal?
  • Boldogtalanok vagyunk valami miatt?

Gondoljuk ezeket végig, és iktassuk ki a stresszforrásokat az életünkből úgy, hogy valódi lépéseket, változtatásokat teszünk!

3. Az elkerülő viselkedés leépítése

Amikor a fülzúgás állandóan kínoz bennünket, könnyebb lehet úgy dönteni, hogy bezárkózunk az otthonunkba. Különösen egy-egy nehezebb nap után érezhetjük ezt, és gyakran az is megjelenik motivációként, hogy úgysem lennénk képesek élvezni a társaságot a fülzúgásunk miatt.

A valóság azonban ezzel szemben az, hogy ha továbbra is aktív életet élünk, sokkal könnyebben figyelmen kívül tudjuk hagyni a fülzúgásunkat.

Ennek részben a tevékenységek során körülvevő zaj az oka, illetve az, hogy a figyelmünket más dolgok kötik le.

4 szorongásoldó tipp a fülzúgás csillapítása érdekében

forrás: Unsplash

4. A stresszkezelő eszköztárunk fejlesztése

Mindig törekedjünk arra, hogy minél több eszköz legyen a tarsolyunkba, amihez hozzá tudunk nyúlni, ha nehéz, stresszes helyzetbe kerülünk. A kognitív viselkedésterápia vagy a mindfulness Bővebben ebben a cikkünkben írtunk a Mindfulnessről is: Érzéseink befolyásolják a fülzúgás stressz mértékét

Időpontot foglalok!