A fülzúgás specialistákat nem, a fülzúgással élőket viszont még mindig meglepi, ha azt tapasztalják, hogy télen felerősödik a zúgás a fülükben. Pedig az időjárás és a légnyomás változásai aktívan befolyásolják testünk működését, és nincs ez másként most, a téli időszak beköszöntével sem. De vajon mi áll pontosan a téli intenzív fülzúgás mögött?

A Magyarországon élő emberek szervezete akkor képes igazán jól működni, ha a hőmérséklet 20-25 fok között van, a nap süt, és magasabb a légnyomás. Ilyenkor tud a keringési rendszerünk úgy működni, hogy jól érezzük magunkat.

A fülzúgás megfázás következménye is lehet - így küzdj meg télen a kellemetlen zúgással!

Forrás: Unsplash

Az ettől eltérő időjárás és a légnyomásváltozás pedig érthető módon megterheli a szervezetünket – kiét jobban, kiét kevésbé. Ennek a tüneteit biztosan te is ismered:

  • levertség,
  • fáradtság,
  • fejfájás,
  • munkateljesítmény csökken,
  • hangulatingadozás,
  • rossz közérzet,
  • izom- és ízületi fájdalmak,
  • szív-és keringési panaszok,
  • koncentrációs nehézségek
  • és fülzúgás.

Fülzúgás?!

Bizony, a hideg idő, az, hogy nagyon fázunk, aztán hirtelen kimelegedünk, ezek alaposan megtáncoltatják a vérkeringésünket. Az erős hideg hatására az ereink beszűkülnek, a vérnyomásunk megemelkedik, és ez a fülzúgásunkat is intenzívebbé teheti. Nem véletlen, hogy a fülcsengést kiváltó lehetséges 200 ok közül az egyik a magas vérnyomás, illetve a különböző keringési megbetegedések.

Ám ezen túl is van néhány tényező, ami a téli időszakban felerősítheti, vagy éppen előhozhatja nálunk a fülzúgást. A hideg hatására például a hallójáratunk kiszárad, érzékenyebb lehet, és könnyebben feltorlódik a fülünkben a hamarabb megszilárduló fülviasz is, ami bizony fülcsengést okozhat.

A fülzúgás megfázás következménye is lehet - így küzdj meg télen a kellemetlen zúgással!

Forrás: Unsplash

A fülzúgás megfázás következménye is lehet, ami könnyen rámehet a fülünkre, és szert tehetünk egy középfül gyulladásra. A dobüregben felhalmozódó folyadék ugyanis feszíti a dobüreget, és megnehezíti a fül rendeltetésszerű működését: eltompul a hallásunk, zúghat a fülünk. Emellett pedig a tél kedvez a baleseteknek is a csúszós utak és a téli sportok miatt. A fejünket és a fülünket ért ütések, sérülések is megnövelik a fülzúgás kialakulásának kockázat.

Igaz, hogy ezek nem hangzanak túl jól, de bizonyos óvintézkedésekkel megelőzhetjük, hogy a fülzúgásunk erőteljesebbé váljon, vagy hogy egyáltalán kialakuljon.

Védjük a fülünket a hidegtől!

A hideg és a fagy elősegíti, hogy több nedvesség jusson a hallójáratunkba, ami megágyaz a különféle fülfertőzések kialakulásának. Éppen ezért viseljünk mindig sapkát vagy fülvédőt, ha beköszöntenek a mínuszok.

Ezekkel ugyanis melegen és biztonságban tarthatjuk a fülünket.

Tartsuk tisztán a fülünket!

A fülzsír télen hamarabb megszilárdul, és így könnyen feltorlódhat, zsírdugó alakulhat ki, ami átmeneti fülzúgást okozhat. Érdemes odafigyelni arra, hogy minden fürdés után óvatosan töröljük ki a fülünket a törölköző puha csücskével.

Ne használjunk semmiképpen fülpiszkálót, mert azzal csak visszatuszkoljuk a fülzsírt a fülünkbe, és elősegítjük a feltorlódást!

Menjünk inkább orvoshoz, ha úgy érezzük, hogy ez lehet a probléma. A fül-orr-gégész szakorvos egy gyors bepillantással meg tudja állapítani, hogy szükség van-e fültisztításra, és ha igen, akkor gyorsan és fájdalommentesen meg is teszi.

A fülzúgás megfázás következménye is lehet - így küzdj meg télen a kellemetlen zúgással!

Forrás: Unsplash

Kezeltessük a betegségeinket!

Bármennyire is szeretnénk minél kevesebbet hiányozni a munkahelyünkről, ha betegek vagyunk, muszáj meggyógyulnunk! Igenis forduljunk orvoshoz, ha nem javul az állapotunk, és kezeltessük a megfázást, az influenzát vagy a fülgyulladásunkat.

A fülzúgásunk ugyanis nem fog elmúlni addig, amíg küszködünk a betegségeinkkel. Ha pedig felgyógyulunk, és nincs más oka, valószínűleg nyomtalanul eltűnik majd!

Pezsdítsük fel a vérkeringésünket!

Nem mindenki viseli jól a hideget. Van, akinek a teste könnyebben alkalmazkodik a hirtelen mínuszokhoz, és vannak, akik sokkal érzékenyebbek és fázósabbak a hideg hónapok alatt. Bármelyik típusba is tartozunk, tehetünk azért, hogy a hidegtűrő képességünk jobb legyen.

Ennek titka mindössze az, hogy edzésben tartsuk a vérkeringésünket.

Ezt sokféleképpen elérhetjük. Sétálhatunk, kirándulhatunk, sportolhatunk, szaunázhatunk, vehetünk hideg-meleg váltózuhanyt, elmerülhetünk az uszoda meleg vizében, de akár masszázsra is elmehetünk. Ezek segítenek a keringésünket ráncba szedni, hogy jobban viseljük a testünket érő hideget.

A fülzúgás megfázás következménye is lehet - így küzdj meg télen a kellemetlen zúgással!

Forrás: Unsplash

Vizsgáltassuk meg a meg a füleinket!

Ha a fülzúgásunk makacsul vissza-visszatér és állandósul, érdemes egy látogatást tennünk a fül-orr-gégészünknél és az audiológusunknál, hogy kiderüljön, nincs-e valami más ok a háttérben, nem áll-e fenn hallásvesztés. A kezeletlen halláscsökkenés ugyanis felerősíti a fülzúgásunkat, hiszen a környezet csendesebbé válik, ám ezt hallókészülék hordással orvosolni lehet.

Az elviselhetetlen fülzúgást pedig hangterápiás eszközökkel tudjuk kezelni és elviselhetőbbé tenni, amíg ki nem derítjük, mi áll pontosan a fülcsengés kialakulása mögött. Bővebben itt olvashatsz a hangterápiás eszközökről.

A fülzúgás ugyanis minden esetben valamilyen alapbetegség következményeként üti fel a fejét a hétköznapjainkban.

Ha Te is régóta szenvedsz már a kellemetlen zúgástól, ne várd meg, míg a hidegek még jobban felerősítik azt! Jelentkezz be hozzánk egy teljeskörű vizsgálatra, és mi kialakítunk számodra egy személyre szabott kezelési tervet! Addig pedig kipróbálhatod, hogy hangterápiás eszközeink milyen jótékony hatással vannak a fülzúgásodra.

Foglalok időpontot!