A fülzúgás az egyik leggyakoribb krónikus jelenség, amivel az emberek küzdenek. Az, hogy fülzúgással mennyire könnyű vagy nehéz együtt élni, az egyénenként eltérő: van, aki könnyen elviseli, mások komoly életvezetési problémákkal küzdenek a fülzúgásuk miatt. Gondolnád, hogy a fülzúgás intenzitását egy olyan egyszerű dolog befolyásolja, mint a stressz?

Mi is az a stressz?

A stresszt szinte mindenki megtapasztalja az életének valamelyik szakaszában. Többnyire akkor küzdünk vele, ha az életünket nem tudjuk a saját elvárásainknak megfelelően menedzselni, túl sokat várunk el magunktól, vagy ha nem tudunk megfelelni bizonyos felénk támasztott elvárásoknak.

Ismerd fel, ha a fülzúgás hátterében a stressz áll!

Forrás Unsplash

A stressz nem mindig rossz

Bármennyire is elterjedt nézet a stresszt hibáztatni rengeteg dolog miatt, az igazság az, hogy vannak pozitív hatásai is az emberi szervezetre. Bizonyos mértékű stressz vagy izgalom segíthet abban, hogy figyelmünket egy adott feladatra összpontosítsuk, vagy hogy jól teljesítsünk egyes helyzetekben, vagy például gyorsan reagáljunk, ha veszély leselkedik ránk.

Probléma akkor áll fenn, ha tartósan stresszes állapotban vagyunk, és pattanásig feszült idegekkel vészeljük át a mindennapokat. Ez ugyanis jelentősen megviseli a szervezetünket.

Hogyan lehet felismerni a stressz jeleit?

A stressz tünetei egyénenként nagymértékben eltérnek, de itt van néhány jel, ami arra utal, hogy tennünk kell valamit a stressz ellen:

 • folyton feszültek vagyunk,
 • gyorsan ver a szívünk,
 • a légzésünk változik: sokat ásítozunk vagy sóhajtozunk,
 • úgy érezzük, mintha pillangók repkednének a gyomrunkban,
 • izzadékonyabbak vagyunk,
 • gyakran járunk mosdóba,
 • dekoncentráltak vagyunk,
 • rosszul alszunk.

Emellett a gondolataink is árulkodnak arról, hogy túlhajszoltak vagyunk. Általában az alábbiakhoz hasonló gondolataink, érzéseink vannak:

Nem tudok megbirkózni ezzel.

Soha többé nem leszek rendben.

Ismerd fel, ha a fülzúgás hátterében a stressz áll!

Forrás Unsplash

Alapvetően eluralkodik rajtunk egy olyan érzés, hogy a dolgok, amiket meg kell oldanunk, túl nehezek, és nem tudjuk őket megoldani. A gondolataink ezekre a megoldhatatlannak tűnő gondokra fókuszálnak, egyre többet rágódunk rajta, és egyfajta elkerülő magatartást veszünk fel:

 • elhanyagoljuk a barátainkat, halogatjuk a találkozókat,
 • lemondunk a kedvteléseinkről, amiket azelőtt örömmel csináltunk,
 • ezek helyét olyan figyelemelterelő tevékenységek veszik át, mint a folyamatos tévézés vagy internetezés.

Mi a kapcsolat a stressz és a fülzúgás között?

A fülzúgás intenzitására sok minden van hatással, köztük a stressz is. Az emberek sokféleképpen reagálhatnak a fülzúgásra. Van, aki könnyebben veszi tudomásul meglétének tényét, és van, aki nagyon nehezen. A meglévő fülzúgás stressz hatására intenzívebbé válik, ami mögött egyszerű, evolúció során kialakult biológiai reakciók állnak.

Minden nap rengeteg információt dolgozunk fel a környezetünkből. Képtelenek vagyunk minden információra figyelni, így az agyunk okosan szelektál: mindig az adott pillanatban legfontosabb ingerre összpontosítja figyelmünket, a többi információt kiszűri.

Az óra folyamatos ketyegését sem vesszük figyelembe, csak ha rá összpontosítunk. A bőrünk sem érzékeli, hogy ruha fedi, mert az agyunk jelentéktelennek ítéli meg az információt. Azonban, ha egy inger veszélyesnek minősül, a szervezetünk készenlétbe áll, és nyomás alá kerül: beindulnak a stressz reakciók.

A fülzúgást az agyunk fenyegetésként éli meg, hiszen egy szokatlan, addig nem tapasztalt hangról van szó, ami megfoghatatlannak tűnik számunkra. A figyelmünk a veszélyforrásra, azaz a fülzúgásra koncentrálódik, ezáltal pedig a fülzúgás intenzívebbé, zavaróbbá válik. Így pedig még kevésbé tudjuk elterelni a figyelmünket róla, ezáltal pedig negatív spirálba kerülünk, a stressz egyre nagyobb nyomást helyez ránk.

Hogyan kezelhetjük a stressz okozta fülzúgást?

1.Változtasd meg a gondolataidat!

A gondolataink tudatos alakításával befolyásolhatjuk, mit érzünk. Ha úgy érezzük, hogy elhatalmasodik rajtunk a fülzúgás miatt a stressz és a pánik, érdemes a fülzúgással kapcsolatos negatív gondolatainkat átalakítani, és megnyugtató válaszokat találni a bennünk fellépő félelmekre.

A leggyakoribb félelmek ugyanis arról szólnak, hogy soha nem szabadulunk meg a fülzúgás kínzó hangjától, és nem tapasztalhatjuk meg a békét adó csendet. Érdemes a következő kérdések mentén feloldani a frusztrációnkat:

 • Ha egy barátunk számolna be arról, hogy mit érez, mit mondanánk neki?
 • Mit mondana neked egy barát?
 • Mi a legrosszabb dolog, ami megtörténhet, és mit tehetek ellene?
 • Mitől félek pontosan?
 • Jogosak, reálisak a félelmeim? Tényleg soha nem múlik el a fülzúgás?

Ha végig gondoljuk a kérdésekre adott válaszokat, akkor sikerül megnyugtatni magunkat: a fülzúgásra léteznek enyhítő megoldások és kezelések. Egyre sikeresebbek a kezelési módszerek, amelyek elérhetőek rá, tehát a fülzúgás nem olyan veszélyes, mint amilyennek elsőre tűnik. Ezek a megoldásra koncentráló gondolatok segítenek enyhíteni a fülzúgás okozta stresszt, így a fülcsengés intenzitása is mérsékelődik.

Ismerd fel, ha a fülzúgás hátterében a stressz áll!

Forrás Unsplash

2.Relaxálj!

A relaxáció hasznos a stresszel kapcsolatos fizikai reakciók mérsékelésére. A pihenés, a meditáció, a légzésünk tudatos kontrollálása, mind segítenek abban, hogy átvegyük az irányítást a stressz tünetei felett. Itt olvashatsz a meditációról és arról, hogy hogyan segít a fülzúgás ellen.

3. Tereld el a figyelmedet!

Vannak, akiknek az segít, ha a figyelmüket tudatosan elterelik a fülzúgásról, és az arra koncentráló stresszről. Így például figyelmüket érdekes dolgokra, tevékenységekre összpontosítják, elkezdenek énekelni, zenét hallgatni, mozogni, sportolni, vagy társaságba mennek. Így a  fülzúgás háttérbe szorul, ezáltal pedig csökkentik a stresszintjüket is.

A fülzúgás háttérbe szorítására tökéletesek a hangterápiás eszközök is, amelyek egyszerű, fülbe tehető zajgenerátorok. A fülünkben lejátszódó dallamok elfedik a fülzúgás kínzó füttyögését, és könnyebben megfeledkezhetünk róla, ezáltal pedig a stressz is elkerül bennünket!

A Tinntus Klinika kínálata hangterápiás eszközökből hazánkban az egyik legnagyobb: az összes létező típus fellelhető nálunk. Kérj időpontot, és próbáld ki őket a hozzád legközelebb lévő klinikánkon!