A fülzúgás tipikusan azért vált népbetegséggé, mert egy megfoghatatlan jelenségként él a köztudatban. Megtapasztalása előtt nem tudjuk elképzelni, hogy létezik, azt pedig végképp nem, hogy egy hang képes az őrületbe kergetni minket. Éppen ezért is nem vesszük komolyan. Pedig kellene.

Különösen azoknak tűnik hihetetlen jövőnek, hogy a fülzúgás megkeserítheti az életüket, akik a leginkább ki vannak téve ennek: a fesztiválozók, a fiatalok, akik egész nap fülessel hallgatják a zenét a telefonjukról, vagy azok, akik rendszeresen ott csápolnak a koncert első sorában.

Egy koncertfüggő vallomása

Forrás: Unsplash

A zene és a füldugó használata a zeneimádók fejében szinte összeférhetetlen dolog.

Sokuk fejében a füldugó olyan eszközként jelenik meg, amelyik tönkreteszi a zenei élményt. Pedig a mai korszerű zajszűrő füldugók hallásunk védelme mellett jó minőségben engedi hallgatni a zenét.

A füldugók már különböző zajos környezetre is biztosítanak megoldást, akár zenésznek, akár koncertezőnek vagy ipari környezetben dolgozó munkásnak, de motorosnak is. Mégsem egyértelmű még mindenkinek, hogy mindig magánál tartsa a saját füldugóit ezekben a helyzetekben, csak amikor már a saját bőrükön tapasztalják meg a zajártalom kellemetlen hatásait: az elhalkuló világot és az állandósuló fülzúgást.

Erre mutat rá Zoltán története is, akinek kérésére nevét megváltoztattuk. A tinédzser kora óta koncerteken felnövő fiatalember ma már nem indul el füldugó nélkül otthonról.

,,Zenerajongó családból származom, nálunk a zene központi részét képezte az életünknek. Nálunk mindenki tud játszani legalább egy hangszeren, én is hobbiszinten gitározom. Mindig körülvett a zene, én is csak akkor tudok kikapcsolódni igazán, ha hallgatok valamit.

Egész gyerekkoromat végigkísérte a zene, szüleim kicsi korom óta vittek koncertekre, előadásokra. Tinédzserkoromtól pedig én magam is elkezdtem fesztiválokra és koncertekre járni. Majdnem minden második hétvégére jutott valamilyen esemény, amin ott voltunk.

Egy koncertfüggő vallomása

Forrás: Unsplash

Amikor elkezdtem érezni, hogy zúg a fülem vagy a fejem, nem igazán foglalkoztam vele. Fiatal szervezet sokat kibír, gyorsan elmúlt. Koncertek után jelent meg először, de nem igazán zavart, mert mire hazaértem, annyira elfáradtam, hogy elaludtam, reggelre pedig már nyoma sem volt. Úgy fogtam fel, hogy ez hozzá tartozik a koncertezéshez.

Később viszont már néha reggelente is megmaradt, és egyre tovább tartott, míg elmúlt, bár nem volt még olyan zavaró. A fordulópontot viszont az jelentette, amikor egy koncerten a hangfal mellé szorultam, és a koncert is hangosabb volt a megszokottnál. Fájt a hang. Ezt sosem tudtam elképzelni, hogy előfordulhat, de megtörtént. Gyorsan eltávolodtam a hangfaltól, és távolabb helyezkedtem a színpadtól. Őrületes módon elkezdett zúgni a fülem, és a hallásom is tompább lett.

Úgy éreztem, mintha egy szakadékba kezdenék zuhanni. A fülzúgás hangja egyre mélyebbre húzott, és alig bírtam gondolkodni, ezért úgy döntöttem, azonnal ügyeletre megyek. Ez volt a szerencsém.

Az ügyeleten megállapították, hogy akut zajártalom ért, és a belső fül szőrsejtjei károsodtak. A dobhártyám szerencsére ép maradt. Azonnal infúzióra kötöttek. Olyan szert kaptam, ami segít serkenteni a vérkeringést a fül mikrovénáiban is. Azt mondták, jó, hogy azonnal odasiettem, mert ebben az esetben csak azonnali beavatkozás segíthet.

Egy koncertfüggő vallomása

Forrás: Unsplash

Amíg lefolyt az infúzió, végig azon gondolkoztam, hogy mi lesz, ha ez örökre így marad. Ha a zúgás egyre lejjebb ránt a mélybe, és ha a hallásom elveszítem. Nem tudtam elképzelni, hogy hallókészüléket hordjak. Ez az egész annyira távolinak és abszurdnak tűnt.

De szerencsém volt. Az infúziós kezelés sorozat segített, és utána még részesültem egy ideig hangterápiában is. Azután az első dolgom volt, hogy beszerezzek egy zajszűrő füldugót.

Anélkül ki sem mozdulok otthonról, mert – miután tájékozódtam – rájöttem, milyen sok helyzetben kell védenem a fülem a zajtól. A koncerteket ugyanúgy élvezem füldugóval is, és többé nem állok az első sorba sem. Az élmény ugyanaz, csak most már biztonságban érzem a hallásomat is, és nem kell félnem a fülzúgástól.”

A fülzúgás megkeserítheti az életed, ha hagyod! Akár még csak rövid ideje tapasztalod a fülzúgást, akár régebb óta hiszed, hogy örökké a társad marad, jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikánkra! Mi segítünk elindulni a fülzúgás nélküli élet felé!