A fülzúgás az egyik legmegfoghatatlanabb jelenség. Ha fülzúgással élsz, biztosan nehéz elmagyaráznod a környezetednek, hogy mit is jelent ezzel együtt élni. Valószínűleg nem kapsz sok együttérzést, ami nem csoda: az emberek nehezen éreznek együtt valakivel, ha nem látják, milyen problémával is áll szemben az adott illető.

Általában könnyebb együtt éreznünk azokkal, akiken látszik, hogy éppen betegek, vagy küzdenek valamilyen egészségügyi problémával. Ha be van gipszelve a lábad, akkor mindenki előzékeny veled, igaz? Átadják a helyet a buszon, segítenek megtartani a táskád. Azonban, ha lekerül a gipsz, ezek a gesztusok elmaradnak, pedig még ugyanúgy szükséged lenne támogatásra, mert még nem tudsz 100%-osan támaszkodni a lábadra.

Ezért fontos beszélni a fülzúgásról.

Mert a fülzúgás láthatatlan jelenség, és így tudjuk láthatóvá tenni.

Hangulatingadozás, dekoncentráció? - így keseríti meg a hétköznapokat a fülzúgás!

Forrás Unsplash

A legtöbben csak azt tudják, hogy a fülzúgás egy kellemetlen hang, ami idegesítő. Ez azonban csak féligazság.

A fülzúgás több puszta kellemetlen, őrjítő zajnál.

Olyan következményekkel jár, amikkel csak akkor szembesülsz, amikor megéled őket. Ezek a járulékos tünetek pedig jelentősen megnehezítik az életviteledet.

A pszichénk nem bírja az állandó zajt

Kutatások bizonyították, hogy ha tartós ideig folyamatos ingernek vagy zajnak vagyunk kitéve, az megterheli a pszichénket: stresszt, magas vérnyomást, ingerültséget, szív és érrendszeri rendellenességeket okozhat. Jelentősen befolyásolja a viselkedésünket társas környezetben is, hiszen a beszéd nehezített megértése miatt nehezebbé válik a kommunikáció, ingerültebbek leszünk. Az is kiderült, hogy a zaj idejével és erősségével arányosan egyre türelmetlenebbé válunk, és a segítőkészségünk is csökken.

Érthető hát, hogy egy folyamatosan jelen lévő zúgás a fejedben és a füledben, jelentősen befolyásolja a lelkiállapotod és a viselkedésed.

Nézzük csak meg, mi mindent vált ki belőled!

Hangulatingadozás

Ha fülzúgásod van, könnyebben felcsattansz. Elfogy a türelmed, kiabálsz, nem vagy megértő. Érthető, hiszen miközben végzed a dolgod, és igyekszel megfelelően viszonyulni a környezetedhez, egyre nehezebben tudsz küzdeni a fülzúgás ellen is. Előbb-utóbb elszakad a cérna, és a felgyülemlett frusztráció kitör.

Dekoncentráció

Nem véletlen, hogy hatékonyan tanulni és dolgozni csak csendes környezetben tudunk. Ekkor minden figyelmünket a feladatra tudjuk fókuszálni. Igen ám, de ha nem tudod kikapcsolni a folyamatos duruzsolást, akkor a koncentrációd meg-megszakad. A fülzúgás rákényszerít, hogy rá figyelj, ám minél jobban figyelsz rá, annál erősebbé válik. Nehéz úgy helyt állni a tanulmányaid során vagy a munkahelyeden, hogy sosem vagy ott száz százalékosan fejben.

Hangulatingadozás, dekoncentráció? - így keseríti meg a hétköznapokat a fülzúgás!

Forrás Unsplash

Romlik a megértés

A fülzúgás jelentősen megnehezíti a beszéd megértését, hiszen afféle állandó háttérzajként mindig veled van. Így aztán mindig jobban kell koncentrálnod mások beszédére, és fontossá válik, hogy ne legyen kommunikációs helyzetben más, külső háttérzaj.

Frusztráció, feszültségérzés

Az állandó zúgás az idegrendszeredet is pattanásig feszíti, hiszen folyton készenlétben van. Evolúciós sajátosságunk, hogy ha oda nem illő zajt hallunk, akkor menekülésre készen állunk. Ha folyton, vagy tartós ideig zúg a füled, a tested nem tud pihenni, ezért egyre feszültebbé, stresszesebbé és frusztráltabbá válsz.

Krónikus fáradtság

Az állandó küzdelem a fülzúgással és annak a tüneteivel jelentősen lefáraszt téged. Hiszen attól, hogy zúg a füled, még nem áll meg az élet: tenned kell a napi kötelezettségeidet. Ez pedig előbb vagy utóbb megbosszulja magát, és krónikus fáradtságban telnek a mindennapok.

Korlátok – helyzetek kerülése

Mivel a dekoncentrációt, a hangulatingadozást, a feszültséget és a rossz beszédmegértést te is érzékeled, igyekszel kerülni azokat a helyzeteket, ahol ezek jobban jelentkeznek. Elmaradozhatsz az éttermi találkozókról a háttérzaj miatt. Nem kérdezel vissza, ha nem értesz valamit. Nem figyelsz úgy oda a környezetedre, mert nehezedre esik a koncentrálás. Ezek pedig eltávolítanak a szeretteidtől, és könnyen elszigetelődhetsz.

Hangulatingadozás, dekoncentráció? - így keseríti meg a hétköznapokat a fülzúgás!

Forrás Unsplash

Ezekkel a tünetekkel együtt élni azt is jelenti, hogy a környezeted egy téves képet kap rólad:

  • a srác, aki szétszórt,
  • a lány, aki sosem jön el a találkozóra,
  • a férfi, aki indulatos,
  • a nő, aki közömbös.

Pedig ezek általánosságban véve, nem igazak rád, ugye? A fülzúgás miatt válsz ilyenné.

Tehetsz ellene!

A legfontosabb, amit megtehetsz, hogy a fülzúgás okozta kellemetlenségeket minimalizálod. Erre tökéletesek a fülben hordható maszkoló készülékek, amelyek kezelik is a fülzúgásodat. A hangterápiás eszköz olyan dallamot játszik a nap során a füledbe, amely elfedi a kellemetlen zúgást, és eltereli a figyelmed a fülcsengésről. Ezzel pedig a tünetek nagy részét is mérsékelni tudod!

Beszélj arról, mit jelent fülzúgással élni!

Legalább ennyire fontos, hogy láthatóvá tedd a fülzúgásod, méghozzá úgy, hogy beszélsz arról, mit jelent számodra fülzúgással élni, milyen rejtett nehézségei vannak a fülcsengésnek! Ne hagyd, hogy a környezeted rosszul ítéljen meg! Magyarázd el nekik, hogy mi áll a viselkedésed mögött, és adj nekik információkat, hogy segíteni tudjanak neked!

Jelentkezz be a hozzád legközelebb eső Tinnitus Klinikánkra, ahol a rendelőnkben kipróbálhatod hangterápiás eszközeinket! Tapasztalataink azt mutatják, hogy klienseink már az első hordás során pozitív változásról számolnak be!