Néhány ember számára a fülzúgás nem olyan zavaró, hogy gondot okozzon neki a hétköznapokban. De vannak olyanok is, akik számára elviselhetetlen érzés a zúgás a fülükben, és komoly szorongással küzdenek miatta. Nekik jelenthet segítséget a kognitív viselkedésterápia.

A fülzúgás kezelésének gyümölcsei lassan érnek be. Sok türelem, és az érintettek számára meglehetősen hosszúnak tűnő idő kell hozzá, míg valóban mérsékelődni kezd a zúgás a fülünkben. Ezt az időszakot átvészelhetjük hangterápiás eszközökkel is, amelyek amellett, hogy kezelik is a fülcsengést, segítenek elterelni a figyelmünket a kellemetlen csengésről és zúgásról azzal, hogy különféle dallamokat hallgattatnak velünk.

A kognitív terápia segíti átértékelni, mi számunkra a tinnitus jelentése

Forrás: Unsplash

Ám van, akinek ez nem elegendő. Ebben a cikkünkben is írtunk arról, hogy mi minden befolyásolhatja azt, hogy hogyan tudjuk elviselni saját fülzúgásunkat, ebben az anyagunkban pedig kitértünk arra is, hogy a pszichoterápiás megoldások közül a mindfulness tréning hogyan képes segíteni abban, hogy könnyebben együtt tudjunk élni a fülzúgásunkkal.

A fülzúgás megélése sokszor fejben dől el

Van egy mondás, ami szerint az életben a fájdalom elkerülhetetlen, de a szenvedés nem kötelező. És ez valóban igaz. Fájdalommal, kellemetlen tünetekkel találkozni fogunk az életünk során, de elsajátíthatunk olyan technikákat, amelyekkel megtanulhatunk velük könnyebben együtt élni. A mindfulness tréning mellett a kognitív viselkedésterápia is ezt tanítja meg, csak kicsit másképp.

Míg a mindfulness tréning a figyelmünk tudatos irányításával képes a jelen pillanataira fókuszálni az érzékszerveinket, és ezáltal kevésbé zavaróvá tenni a fülzúgást, addig a kognitív viselkedésterápia kifejezetten arról szól, hogyan alakíthatjuk át a fülcsengésünkkel kapcsolatos negatív gondolatainkat – és ezáltal érzéseinket is – pozitívvá. Ezáltal pedig elkerülhetjük azokat a viselkedésmintázatokat is, amik a fülzúgásunk miatt alakultak ki, és amelyek bekorlátozzák az életünket.

Mert mi is történik pontosan?

Tegyük fel például, hogy egy rég látott barátunk felkeres bennünket, aki meghív minket egy vacsorára, hogy felidézzük a régi szép időket. Mi pedig arra fogunk gondolni, hogy nagyon zúg a fülünk, az étteremben zaj is lesz, nehéz lesz koncentrálni a barátunkra, nem fogunk tudni beszélgetni. És bár nagyon szeretnénk látni őt, inkább lemondjuk a találkozót.

A kognitív terápia segíti átértékelni, mi számunkra a tinnitus jelentése

Forrás: Unsplash

Ez azért nagy veszteség. És a fülzúgás sok ilyen veszteséget halmoz fel nekünk.

Ugyanis egyre több olyan viselkedésmintázatot alakít ki bennünk, amivel megpróbáljuk elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben rosszul érezhetjük magunkat a fülcsengésünk miatt.

A kognitív viselkedésterápia ebben a helyzetben arra tanít, hogy a fentiek helyett csavarjunk egyet a gondolkodásunkon, és helyezzük a hangsúlyt a pozitív elemekre. Mondjuk így:

“Lehet, hogy zúgni fog a fülem az étteremben, de meglátjuk, mennyire vonja majd el a figyelmem. Ha nagyon kellemetlen lesz, eljöhetek előbb, vagy javasolhatok egy másik helyet, ami számomra jobb. Addig is élvezhetem a vacsorát, a finom falatokat, és az együtt töltött időt.”

A kognitív terápia segíti átértékelni, mi számunkra a tinnitus jelentése.

Eldönthetjük, minden alkalommal, hogy engedünk-e a fülzúgás nyomásának, és hagyjuk eluralkodni magunkon a negatív gondolatokat, vagy a kezünkbe vesszük az irányítást, és a megoldáskeresésre, pozitív nézőpontra koncentrálunk.

Ezen kívül a kognitív viselkedésterápia résztvevőiként megtanulhatunk bizonyos relaxációs technikákat, azt, hogyan tudunk aludni fülcsengéssel a fülünkben, és hogy hogyan győzhetjük le a félelmünket a fülzúgás hangjától.

A kognitív terápia segíti átértékelni, mi számunkra a tinnitus jelentése

Forrás: Unsplash

Ha nem is hiszel benne, egy próbát megér

A pszichoterápiás megközelítések hatékonyan tudnak segíteni a fájdalommal, krónikus betegségekkel és a fülzúgással való együttélésben. Mégis, az emberek nagyon kevés százaléka tud erről a lehetőségről, és többnyire csak akkor jutnak el egy ilyen terápiára, ha már minden más próbálkozásuk kudarcba fulladt, vagy kevésnek bizonyul.

A tapasztalatok pedig arról szólnak, ahogy egy a kognitív viselkedésterápián tanultakat alkalmazó, fülzúgásos kliens megfogalmazta:

“Jó lenne, ha a fülzúgásom elmúlna, hiszen most, ebben a pillanatban is hallom, ahogy zúg. De ahelyett, hogy pánikolnék miatta, most már vannak eszközeim ahhoz, hogy megbirkózzak a jelenlétével.”

Akár a hangterápiás eszközöket választanád, akár nyitnál a pszichoterápiás megoldások felé, mindkettőben tudunk segíteni! Mi hiszünk abban, hogy a fülzúgás kezelés sikerének titka az alapos kivizsgálásra épülő személyre szabott terápia, amit az ügyféllel együtt alakítunk ki! Tehát, fordulj hozzánk bizalommal!

Időpontot foglalok!