Régóta közismert tény, hogy a fülzúgás és a stressz között szoros kapcsolat van. A fülzúgással élők nagy része számol be arról, hogy stresszes időszakban a fülzúgása sokkal intenzívebb és erősebb. Ha ez rád is igaz, akkor nálad a fülzúgás kezelése nem lehet teljes a stressz kezelése nélkül!

Vajon lehetséges a fülzúgás kezelése gyógynövényekkel és más hagyományos módszerekkel?

A stressz elkerülhetetlen része a hétköznapjainknak. Mindig van min aggódnod, a hétköznapok zajlanak, és egyre kevesebb idő jut önmagunkra, arra, hogy pihenjünk és kikapcsoljunk – nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

A legjobb pihenés az, ha kikapcsolod az agyad. Ha csak úgy vagy, gondolatok nélkül.

Ez manapság cseppet sem megy könnyen, ami egyáltalán nem meglepő. Túl sok inger vesz körül, egyre kevesebb az olyan hely, ahol elég időt tudsz tölteni csendben ahhoz, hogy megnyugodj. A jó hír viszont az, hogy vannak módszerek, segítő társak, amelyek könnyebbé teszik számodra azt, hogy kikapcsold a zakatoló gondolataidat, és elmerülj a valódi, belső csendben. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehetséges a fülzúgás kezelése gyógynövényekkel, vagy más hagyományos módszerekkel

Gyógytea

Önmagában az, hogy forró teát iszol, már egy megnyugtató tevékenység: a meleg, a gőz ellazítja az izmaidat, a jótékony összetevők pedig belülről méregtelenítenek, és fejtik ki jótékony hatásukat.

Rosszabb a fülzúgásod, ha stresszelsz? – fülzúgás kezelése gyógynövényekkel is lehetséges

Forrás: Unsplash

Ha tudatosan válogatod meg, hogy milyen teát iszol, azzal sokat tehetsz azért, hogy a stresszinted mérsékelődjön.

Az egyes gyógynövények ugyanis kimondottan stresszcsökkentő hatással bírnak a szervezetedre.

Ilyen például a citromfű, amit jó íze miatt különösen kedvelnek. Nyugtató hatása mellett azért is szeretik, mert vízhajtó, görcsoldó, és gyomornyugtató gyógynövény. Érdemes inkább napközben inni, ha nem akarsz éjszaka többször felkelni folyó ügyeidet intézni.

A borsmenta a refluxra is nagyon jó, az emésztést is segíti, a kamilla pedig messze földön híres nyugtató hatásáról. Különösen azoknak lehet nagyon jó, akik nehezen alszanak el esténként a nyugtalan gondolatok miatt. Meglepő lehet, de a levendula is fogyasztható teaként, nem csak az illata oldja a rossz hangulatot, emellett pedig a fejfájást is csillapítja, ami gyakran együtt jár a stresszel.

Ha pedig még erőtlennek, energiaszegénynek is érzed magad, a gyömbérből készült tea segíthet: szorongásoldó hatása mellett ellát energiával is.

Illóolajok

Az orr egy érzékeny kis műszer, több millió szagló receptor van benne, amiket ha megfelelően kényeztetsz, akkor közvetlenül stimulálod a limbikus rendszeredet is, arra késztetve azt, hogy az érzelmi állapotodat pozitív irányba billentse.

Erre a legjobb, ha olyan illóolajokat használsz, amelyek illatukkal oldják a szorongást. Az illóolajokat pedig sokféleképpen használhatod:

 • cseppenthetsz párásítóba,
 • párologtathatod felhevített vízből egy kis tálból,
 • alkalmazhatod masszázs során,
 • cseppenthetsz a fürdővizedbe,
 • de akár a csuklódra cseppentve is beleszippanthatsz.

Fontos, hogy mindig olvass utána, hogyan használd az egyes illóolajokat, és mindig teszteld őket kis felületen, ha közvetlenül a bőrödre szeretnéd cseppenteni, hogy lásd, miképpen reagál rá,

A legjobb stresszoldó a levendula, a rózsa, a zsálya, a kamilla vagy a fenyő illata, ezekkel érdemes próbálkoznod!

Rosszabb a fülzúgásod, ha stresszelsz? – akkor ezekkel sokkal könnyebb lesz a fülzúgás gyógyítása

Forrás: Unsplash

Természetjárás

Itt már írtunk arról, hogy miért is bír stresszoldó hatással rád a túrázás, mi az a három összetevője, ami nem csak a nyugtalan lelket, hanem a fülzúgást is csillapítja.

Ez azért is jó hír neked, mert semmibe nem kerül kimenned egy közeli rétre vagy erdőbe sétálni egyet.

Nyisd meg a böngésződ, és derítsd ki, milyen természeti szépségek vannak a közeledben, amiről nem tudtál eddig!

Meditáció

Ma olyan rohanó életvitelt folytatunk, hogy nehezünkre esik elmélyülni magunkban, nehezen tartjuk távol a rossz gondolatokat. Te mikor voltál utoljára a jelenben, amikor csak arra figyeltél, hogy most mi történik? Ugye, régen? Általában a múlton vagy a jövőn rágódsz, pedig a pihenés csak akkor működik, ha a jelenben vagy.

Rosszabb a fülzúgásod, ha stresszelsz? – akkor ezekkel sokkal könnyebb lesz a fülzúgás gyógyítása

Forrás: Unsplash

Ebben segít a meditáció. Abban, hogy hogyan irányítsd tudatosan a figyelmedet önmagadra.

A meditációt elsajátíthatod tanfolyamon is, de léteznek videók is, amelyekkel kipróbálhatod az irányított meditációt is, amikor csak hallgatnod kell az utasításokat és annak megfelelően végezned a légzésgyakorlatokat. Az egyes jóga és pilates óráknak is vannak meditációval átitatott részei, csak rajtad múlik, melyiknek adsz esélyt! Bővebben arról, hogy hogyan segít a meditációt, itt olvashatsz.

Vitaminok

Az emberek túlnyomó része vitaminhiánnyal küszködik az egysíkú étrend miatt. Különösen a téli-őszi időszakban vagyunk energiaszegények, és ez az idegrendszerünkre is kihat. A vitaminok segítik ugyanis az idegrendszer megfelelő működését, jelenlétük fontos, hogy a kémiai folyamatok optimálisan végbemenjenek. Ezeket a vitaminokat érdemes kiegészítő formájában biztosítanod szervezetednek, vagy belecsempészned azt az étrendedbe:

 • magnézium,
 • B-vitaminok,
 • cink,
 • szelén,
 • C-vitamin,
 • E-vitamin,
 • kalcium.

Ha tudatosan feltöltöd vitaminraktáraidat, nemcsak az immunrendszered lesz erősebb, hanem megfigyelheted majd, hogy sokkal nyugodtabbá válik a közérzeted. Bővebben szeretnél olvasni a 6 legfontosabb tápanyagról, ami segít a fülzúgás elleni harcban? Ide kattintva megteheted!

A hangterápia is segít!

Eleinte nem lesz könnyű elmélyedni a teád fölött, vagy a meditációban, ha a fülzúgásod éppen erőteljesen tombol a füledben, hiszen a figyelmed folyton a zúgásra fog fókuszálni, nem fog tudni pihenni.

Ebben segíthetnek hangterápiás eszközeink, amelyek a fülzúgásodhoz illesztett mesterséges hanganyagot játszanak le a füledbe, elnyomva azzal a kellemetlen zúgást.

Így a figyelmed arra irányulhat, ami igazán fontos: a teádra, a természetre, a testmozgás jótékony hatásaira, a finom illatokra – azaz a pihenésre!
A fülzúgás kezelése gyógynövényekkel és más hagyományos módszerekkel kiválóan egészíti ki a hangterápiát!

Jelentkezz be hozzánk, és próbáld ki helyben, milyen hatással van fülzúgásodra egy hangterápiás eszköz! Már az első percekben tapasztalni fogod a pozitív hatásait, hiszen rögtön elfedi a fülzúgásodat, helyette pedig egy kellemes dallamot hallgathatsz majd. Ha kitartóan használod, idővel az agyad megtanulja magától is ignorálni a bosszantó zajt, a hangterápiás eszköz nélkül is! A hangterápiás eszközökről itt tudhatsz meg többet.

Időpontot foglalok!